Beroep
In het beroep MBO-verpleegkundige verleen je dagelijks zorg aan mensen die dat nodig hebben. Dit kan heel divers zijn.
Je kunt als MBO-verpleegkundige werken met patiënten in een ziekenhuis. Je zorgt voor mensen met lichamelijke of verstandelijke beperkingen, chronisch zieken, ouderen en (pasgeboren) kinderen. Dit kan in verschillende soorten zorginstellingen, zoals een ziekenhuis, verpleeghuis of bij een instelling voor geestelijke gezondheidszorg (GGZ). Maar ook bij mensen thuis.
Beroep MBO-verpleegkundige
Als verpleegkundige op MBO-niveau 4 schat je in welke zorg een patiënt nodig heeft en in welke hoeveelheid. Je stelt een verpleegplan op en voert deze - samen met je verpleegkundige collega’s - uit. Een MBO-verpleegkundige heeft dagelijks te maken met verpleegtechnische handelingen. Je legt bijvoorbeeld een infuus aan, geeft injecties of dient medicijnen toe.
Bij de zorg die je als MBO-verpleegkundige verleent, is het erg belangrijk dat je respect hebt voor je patiënten en je ze neemt zoals ze zijn. Je kunt je inleven in de situatie van patiënten, doordat je goed kijkt naar hun gevoelens, wensen of situatie. Je hebt als MBO-verpleegkundige veel contact met andere zorgverleners. Je collega’s op de afdeling bijvoorbeeld, maar ook met specialisten van andere disciplines. Het is dus belangrijk dat je goed kunt samenwerken en luisteren. Bekijk welke eigenschappen je nog meer moet hebben voor het beroep MBO-verpleegkundige.
MBO-verpleegkundige worden
Je volgt de opleiding Verpleegkundige op MBO niveau 4 om MBO-verpleegkundige te worden. Tijdens je opleiding specialiseer je je in een specifieke richting, zoals ziekenhuizen of thuiszorg. Heb je de MBO-opleiding afgerond en heb je al wat ervaring opgedaan? Dan ligt de toekomst voor je open. Bekijk de loopbaanmogelijkheden voor een MBO-verpleegkundige.
Heb je als verpleegkundige een MBO-opleiding (dit is kwalificatieniveau 4)? Dan kun je als verpleegkundige in diverse functies gaan werken, in een groot scala aan zorginstellingen en met verschillende soorten zorgvragers. Bijvoorbeeld met mensen met lichamelijke of verstandelijke beperkingen, chronisch zieken, ouderen of (pasgeboren) kinderen.
In de diverse functies werk je met mensen die vanwege ziekte of functiebeperkingen dagelijks zorg nodig hebben. Jij verleent de dagelijkse zorg aan deze mensen. Je begint altijd met het achterhalen van de ziektegeschiedenis van een patiënt, zodat je aan de hand van deze gegevens een verpleegkundige diagnose kunt stellen en zorg kunt verlenen volgens een verpleegplan. Dit plan stel je in overleg met de zorgvrager op.
Er is een belangrijke rol voor je weggelegd als steun voor de patiënt. Als verpleegkundige heb je ontzettend veel contacturen met je patiënten, dit maakt dat je veel lief en leed van je patiënten meemaakt. Je biedt hen troost, hoop en ondersteuning.
Tot je dagelijkse werkzaamheden behoren onder andere het toedienen van medicijnen, het geven van injecties of het aanleggen van een infuus. Je houdt je patiënten goed in de gaten en onderneemt actie als je merkt dat hun toestand verslechtert. Ook coördineer je de activiteiten rond het verpleegproces en breng je verslag uit aan andere zorgverleners. Je werkt dus samen en spreekt regelmatig met zorgverleners uit andere disciplines.
Het uitgangspunt bij je werkzaamheden is dat de patiënt/cliënt zich zoveel mogelijk zelfstandig kan redden. Dit begeleid en stimuleer je. Hiervoor schrijf je soms een ondersteuningsplan. Bij het verlenen van de zorg is het belangrijk dat je aandacht hebt voor zowel de lichamelijk als de psychische en sociale aspecten van de mens. Samen met je collega's in een team en samen met andere professionals zoals fysiotherapeuten en artsen, draag je hier zorg voor.
Als verpleegkundige op MBO-niveau moet je heel zelfstandig kunnen werken. Je draagt daarbij een grote verantwoordelijkheid, want je zorgt voor mensen die dat (tijdelijk) niet helemaal zelf kunnen.
Bij de zorg die je verleent staat voorop dat je respect moet hebben voor je patiënten en je ze neemt zoals ze zijn. Je moet je in kunnen leven in de situatie van patiënten door goed te kijken naar hun gevoelens, wensen of situatie.
Werken met zieken, mensen met beperkingen (gehandicapten), ouderen of andere patiënten is niet altijd even makkelijk. Soms moet je veel geduld hebben, op andere momenten moet je juist zeer snel en alert kunnen handelen.
Zorg verlenen doe je bovendien niet alleen: je werkt veel samen met collega's of andere hulpverleners en hebt dus een collegiale instelling.
Kortom, wat je nodig hebt is:
Gratis loopbaanadvies Sterk in je werk
Wil je meer inzicht of dit beroep bij je past? En ontdekken wat jouw sterke punten zijn? Vraag een gratis loopbaangesprek aan via www.sterkinjewerk.nl.
Kijk ook eens bij:
Specificaties:
KANS OP WERK
Hoog
SALARIS
€€2387 - 4371 per maand