Audicien - Over de opleiding | YouChooz
Ga naar belangrijkste content
Alle opleidingen

Opleiding

Audicien

Je wordt tijdens de opleiding voorbereid op het uitvoeren van gehooronderzoeken, het adviseren van klanten en het repareren of afstellen van hoorapparaten. 

Delen
zorg
Choose
Your
Future
Over de opleiding
Inhoud opleiding
Duur en leerwijze
Toelatingseisen

Over de opleiding

De mbo-opleiding Audicien (niveau 4) leidt je op om mensen met een gehoorbeperking te helpen. Je wordt tijdens de opleiding voorbereid op het uitvoeren van gehooronderzoeken, het adviseren van klanten en het repareren of afstellen van hoorapparaten. 

Inhoud opleiding

Tijdens de opleiding Audicien leer je alles over hoe je mensen met hoorproblemen kunt helpen. Door het oor te onderzoeken of hoorapparaten aan te passen. Je leert onder meer hoe je specialistische hoortesten afneemt. Daarbij onderzoek je bijvoorbeeld het trommelvlies of meet je hoeveel iemand nog kan horen. Elke cliënt is anders waardoor ook de uitkomsten en je werk elke keer anders zijn.

 

Uit onderzoek kan blijken dat een aanpassing aan het hoorapparaat (oorstukje, gehoorbeschermer, zwemstukje) nodig is. Tijdens de opleiding leer je hoe je dat moet doen. Ook doe je kennis op over het repareren of afstellen van hoorapparaten, vaak met behulp van de computer.

 

Tijdens de opleiding leer je klanten adviseren over hoorapparaten en gehoorbescherming. En over hoe ze in de toekomst met hun hoorproblemen en -apparaten om kunnen gaan. Je leert daarom goed je communicatieve vaardigheden ontwikkelen. Ook omdat je veel contact hebt met externe relaties, zoals leveranciers, zorgverzekeraars en KNO-artsen.


Aan het einde van de opleiding kun je zelfstandig alle voorkomende werkzaamheden in de winkel, werkplaats en onderzoeksruimte van het audicienbedrijf uitvoeren.

 

Basis- en profieldeel
Tijdens deze opleiding krijg je te maken met verschillende algemene vakken en met taken die bij het beroep audicien horen. Denk daarbij aan:

 

  • algemene vakken als Engels, rekenen en burgerschap
  • beroepsgerichte taken als het uitvoeren van otoscopisch onderzoek (onderzoek naar de gehoorgang en trommelvlies) en audiometrisch onderzoek (het doormeten van het gehoor)


Keuzedeel 
De opleiding kent ook een keuzedeel. Binnen het keuzedeel kies je zelf vakken waarmee je:

 

  • je kennis verbreedt
  • je kennis verdiept
  • je beter doorstroomt naar het HBO

 

Binnen dit deel kun je dus zelf je keuzes maken. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor Inspelen op innovaties of Ondernemerschap. Je vergroot hiermee je kansen op de arbeidsmarkt.

 

Verhouding theorie en praktijk 
Je kunt deze opleiding alleen volgen via de beroepsbegeleidende leerweg (werken en leren). De beroepspraktijkvorming neemt dus een belangrijke plaats in binnen deze opleiding: je werkt minimaal 16 uur per week in een audicienbedrijf. Daarnaast ga je één dag per week naar school om theorie- en praktijklessen te volgen.

 

Kans op stage

Benieuwd naar de kans op een stage of leerbaan tijdens deze opleiding? Je ontdekt het per regio op kansopwerk.nl.

Duur en leerwijze

Je kunt de MBO-opleiding Audicien op niveau 4 volgen via de beroepsbegeleidende leerweg (BBL). De opleiding duurt twee of drie jaar, afhankelijk van je vooropleiding.

Lees meer over

BBL

Toelatingseisen

Diploma's
Je hebt toegang tot de opleiding Audicien als je in het bezit bent van een van de volgende diploma's of bewijzen:


- Diploma VMBO: kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
- Diploma MAVO
- Overgangsbewijs van 3 naar 4 HAVO/VWO

 

Werken en leren? 
De opleiding Audicien kun je alleen volgen via de beroepsbegeleidende leerweg, waarbij je tegelijkertijd gaat werken en leren. Je moet daarom zelf op zoek naar een erkend leerbedrijf en daar solliciteren naar een functie als leerling audicien.

 

Al ervaring of certificaat?
Als je al relevante ervaring hebt (bijvoorbeeld via een betaalde baan, vrijwilligerswerk of mantelzorg), kun je misschien een verkort traject volgen. Je moet dan je ervaringen door middel van een EVC-procedure laten erkennen: dat kan een aardige studieduurverkorting opleveren! EVC staat voor Erkenning van Verworven Competenties. Je kunt je voor een EVC-procedure aanmelden bij een ROC.

Specificaties:

NIVEAU

Mbo Niveau 4

OPLEIDINGSVORM

BBL

INSCHRIJFDATUM

Verschilt per opleidingsinstituut

Laatst bijgewerkt:

2024 M10 28