Pak je agenda: belangrijke data! | YouChooz

Pak je agenda: belangrijke data!

Dit jaar zijn veel lessen aangepast door de Corona crisis. Dit betekent echt niet dat de deadlines voor het aanmelden zijn veranderd! Hier heb je alle belangrijke data op een rijtje!

Belangrijke data voor 2020/2021

Na een waarschijnlijk rustige, misschien wel een beetje saaie zomervakantie zijn de scholen net weer begonnen. Hoewel één online les heeft, zit de ander misschien gewoon weer in de schoolbanken. Wat voor iedereen in ieder geval hetzelfde is, zijn de deadlines voor het aanmelden voor je toekomstige studie! Je bent nog niet eens een maand begonnen met je laatste jaar, en dan moet je daar al weer over nadenken… Omdat het toch wel overweldigend kan zijn, hebben we hier de belangrijkste data voor je op een rijtje gezet.

Maayke

Nadat je een studiekeuzetest hebt gedaan, is het natuurlijk handig om naar wat open dagen te gaan. Helaas gaat dat door de Corona maatregelingen er dit jaar anders aan toe dan normaal gesproken. Veel open dagen worden online georganiseerd, waarvoor je je tijdig moet inschrijven. Bijvoorbeeld de open dag van ROC Amsterdam, waar je online over de opleiding Begeleider Gehandicaptenzorg kan bekijken, die is al op 6 oktober! Wil je de WO studie Gezondheidswetenschappen bekijken, meld je dan aan voor de Bachelor Open Dag van de Erasmus Universiteit Rotterdam, die is al op 17 oktober. Op 2 november is de open dag voor de Hogeschool Windesheim, waar je bijvoorbeeld HBO Social work of Verpleegkunde kan volgen. Voor elke onderwijsinstelling zijn de open dagen het anders, dus zoek goed uit wanneer je bij jouw favoriete studie een kijkje kan nemen! 
 

Het is belangrijk dat je bekijkt of jouw studie een zogenaamde ‘numerus fixus’ heeft. Dit betekent dat er een vast aantal studenten wordt aangenomen. Bij een overschot aan aanmeldingen moeten alle studenten een toets doen om te bepalen wie er toegelaten worden. Dit is bijvoorbeeld voor de opleidingen WO Psychologie of HBO Medische Hulpverlening. De inschrijvingen van deze opleidingen gaan al op 1 oktober open, en hebben als uiterlijke inschrijfdatum 15 januari. Dat is dus een stuk eerder dan de normale opleidingen! Vervolgens krijg je op 15 april de uitslag, en weet je of je aan je gekozen studie mag beginnen. Let wel op: je mag je per jaar maar voor 2 numerus fixus opleidingen aanmelden.

 

Voor alle overige op het HBO en WO is de aanmeldingsdatum 1 mei. Voor alle MBO-opleidingen is de aanmeldingsdatum 1 april. Hiervoor heb je dus nog wel een aantal maanden de tijd. Maar, gebruik die goed om jezelf te informeren over wat je allemaal nodig hebt voor je aankomende studentenjaren! Hou de website van YouChooz of van de rijksoverheid goed in de gaten zodra deze data naderen, het kan namelijk zo zijn dat dingen veranderen door Covid-19. Geen zorgen, tot nu toe betekende dat vaak dat je meer tijd kreeg om je keuze te maken, maar dat hoeft natuurlijk niet altijd meer zo te zijn. 

Dus, op een rijtje:

  • 1 oktober: inschrijvingen opleidingen gaan open
  • 15 januari: uiterlijke inschrijfdatum numerus fixus opleidingen
  • 15 april: uitslag numerus fixes opleidingen
  • 1 april: uiterlijke inschrijfdatum MBO opleidingen
  • 1 mei: uiterlijke inschrijfdatum HBO en WO opleidingen

Deze website is nog in ontwikkeling, daarom werkt nog niet alles zoals je van ons gewend bent. Onze excuses hiervoor.

OK