Alles over studeren Meer info | YouChooz
Ga naar belangrijkste content

Meer info

Hier vind je meer informatie over studeren in het buitenland en bijv. bijverdienen naast je opleiding.

Studiefinanciering

Je gaat een opleiding volgen, maar hoe zit dat dan met je inkomsten? In zorg, welzijn en sport is dat goed geregeld!

 

Als je een opleiding gaat volgen, heb je mogelijk recht op studiefinanciering. Uitgebreide informatie vind je op de website van DUO. Hier kun je in een oogopslag zien of je straks studiefinanciering ontvangt. MBO-opleiding
Als je een voltijd MBO-opleiding op niveau 1, 2, 3 of 4 (BOL) gaat volgen, kun je studiefinanciering aanvragen als je:
- 18 jaar of ouder, maar jonger dan 30 jaar, bent. (Je kunt wel een studentenreisproduct aanvragen als je jonger dan 18 bent.)
- Nederlander bent. (Er zijn uitzonderingen: raadpleeg daarvoor het nationaliteitenschema op de website van DUO of ga langs bij één van de servicekantoren.)
- een opleiding volgt via de beroepsopleidende leerweg (BOL) die 1 jaar of langer duurt.

 

Studiefinanciering MBO
Studiefinanciering voor het MBO bestaat uit een basisbeurs en een studentenreisproduct en eventueel een aanvullende beurs en/of een lening. De aanvullende beurs is afhankelijk van het inkomen van je ouders.

 

Volg je een MBO-opleiding op niveau 1 of 2, dan is je studiefinanciering een gift. Een eventuele lening moet je wel terugbetalen.

 

Voor niveau 3 en 4 zijn de basis- en eventuele aanvullende beurs een prestatiebeurs. Dit betekent dat die pas een gift worden als je je diploma hebt gehaald. Ook je studentenreisproduct valt onder de prestatiebeurs.

 

Nog geen 18 jaar?
Ben je nog geen 18 jaar als je een MBO-opleiding gaat doen? Dan heb je al wel recht op een studentenreisproduct. Ook kunnen je ouders een vergoeding krijgen via het kindgebonden budget (via de Belastingdienst).Studiefinanciering HBO en WO
Studenten aan een hogeschool of universiteit vallen onder het leenstelsel. Dit houdt in dat je een voordelige lening kunt afsluiten, een zogenaamd studievoorschot. Deze lening moet je na je diplomering binnen 35 jaar terugbetalen. Als je ouders minder draagkrachtig zijn, kun je een aanvullende beurs aanvragen. Deze wordt wél omgezet in een gift als je binnen 10 jaar je diploma behaalt.

 

Het leenstelsel bestaat sinds september 2015. Hiervoor was er de basisbeurs. Het geld dat de overheid bezuinigt met het afschaffen van de basisbeurs wordt in de verbetering van het onderwijs gestoken. De eerste jaren heb je daar als student nog niet zoveel voordeel van. Daarom krijgen de studenten die tot en met het schooljaar 2018/2019 beginnen met studeren bij hun afstuderen een 'waardebon' van €2.000,-. Deze kun je besteden aan bij- of nascholing. 

 

Op de website van DUO kun je uitzoeken hoeveel je maximaal kunt lenen om je studie te bekostigen. Ook kun je daar berekenen of je recht hebt op een aanvullende beurs.

Verdienen tijdens je opleiding

HBO of universiteit
Ben je student aan het HBO of de universiteit? Dan mag je onbeperkt bijverdienen naast je studiefinanciering. Let op: dit geldt niet als je onder het oude stelsel van studiefinanciering valt. In dat geval is er een grens voor bijverdienen. Deze ligt in 2019 op € 14.682,- aan verzamelinkomen of belastbaar loon per jaar.

 

MBO
Volg je een MBO-opleiding en ontvang je studiefinanciering? Dan is er een grens aan hoeveel je mag bijverdienen. Voor 2019 is dat € 14.682,- per jaar. Het gaat om je verzamelinkomen of belastbaar loon. Deze grens geldt ook als je alleen nog een studentenreisproduct hebt.
Kom je in de buurt van de grens voor bijverdienen, dan moet je je studiefinanciering stopzetten. Dit doe je via de site van DUO.

 

Bijverdiensten
Onder ‘bijverdiensten’ valt niet alleen het geld dat je verdient met een bijbaantje. Wat telt nog meer mee? Dat lees je op de site 'Bijverdienen' van DUO.

 

Volg je een opleiding via BBL?
Doe je een MBO-opleiding in de variant BBL dan ontvang je geen studiefinanciering. Je krijgt misschien wel een leerlingsalaris. Bij veel beroepen op YouChooz staan bij 'salaris' ook indicaties van leerlingsalarissen. Dit zijn indicaties, omdat het gemiddelden zijn van een aantal cao's. Wil je precies weten wat je bij jouw leerbedrijf gaat verdienen, informeer dan naar de cao en/of bedragen die van toepassing zijn.

Naar het buitenland

Heb je een Nederlands diploma, maar wil je in het buitenland werken? Er zijn dan verschillende mogelijkheden om je diploma te laten beschrijven of waarderen. Dit moet in Nederland plaatsvinden.

 

Hoger onderwijs (HBO en universiteit)
Voor het laten beschrijven van diploma's in het hoger onderwijs kun je terecht bij Nuffic. Nuffic maakt een diplomabeschrijving, zodat duidelijk wordt wat het diploma in het buitenland waard is.

 

Middelbaar beroepsonderwijs (MBO)
Heb je een MBO-diploma dat valt binnen de Wet Educatie en Beroepsonderwijs (WEB), dan kun je gratis een Europass certificaatsupplement downloaden van de website van SBB. Hiermee kun je in het buitenland duidelijk maken waaruit je opleiding heeft bestaan. Voor oudere diploma's kun je een certificaatsupplement op naam laten maken.