Scholieren | YouChooz
Ga naar belangrijkste content

Scholieren

YouChooz helpt je met het vinden van de juiste match voor jouw toekomst.

Scholieren

Studeren in de Zorg, Welzijn of Sport?

 

Wil jij studeren in de zorg? Een opleiding volgen in de welzijn- of sportsector? Wat een mooie keuze! Er zijn ontzettend veel opleidingen om uit te kiezen, afhankelijk van het niveau wat je doet of nog gaat doen. Op deze pagina vind je alle informatie die je nodig hebt als student in de zorg, welzijn of sport. Zo vind je informatie over de verschillende niveaus en mogelijkheden, alle opleidingen in de verschillende sectoren en de studiekeuzetest. Ook vind je relevante artikelen over het maken van een studiekeuze, belangrijke data die je in je agenda moet hebben en links naar belangrijke websites. 

 

 

 

Welk niveau doe je nu, of heb je behaald?

i

We vragen je naar jouw niveau, zodat we jou van betere suggesties kunnen voorzien.

Welk niveau doe je nu, of heb je behaald?

 

Het Nederlandse onderwijssysteem werkt met verschillende niveaus. Zo is er vmbo, havo en vwo als het gaat om de middelbare school, en mbo (niveau 1, 2, 3 en 4), hbo en wo (universiteit) als het gaat om beroepsonderwijs en hoger onderwijs. Met vmbo (afhankelijk van op welk vmbo-niveau je instapt) ga je door naar het mbo, ook wel het middelbaar beroepsonderwijs genoemd. In Nederland is het verplicht voor leerlingen van 16 tot en met 18 jaar om een startkwalificatie te halen. Dit heb je als je mbo niveau 2, havo of vwo hebt afgerond. 

 

Heb je mbo niveau 4 gedaan? Dan is het ook mogelijk om door te stromen naar het hbo. Vanaf het hbo is het dan weer mogelijk door te stromen naar de universiteit! Wil je meer informatie over de onderwijsniveaus in Nederland? 

 

VMBO

https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/voortgezet-onderwijs/vraag-en-antwoord/hoe-zit-het-vmbo-in-elkaar

 

https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/voortgezet-onderwijs/vraag-en-antwoord/van-vo-naar-mbo

 

HAVO 

 

https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/voortgezet-onderwijs/vraag-en-antwoord/hoe-zit-de-havo-in-elkaar 

 

VWO

 

https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/voortgezet-onderwijs/vraag-en-antwoord/hoe-zit-het-vwo-in-elkaar 

Weet je nog niet welke opleiding of beroep bij jou past?

Populaire studies

Farmacie
NiveauUniversiteit Bachelor
OpleidingsvormVoltijd

Het geneesmiddel en de patiënt staan centraal in de wetenschappelijke opleiding Farmacie. Wat is het effect van geneesmiddelen, hoe dien je ze toe, hoe geef je voorlichting en hoe herken je ziekteverschijnselen? Zijn dit vragen die jou interesseren, en heb je succesvol examen gedaan in scheikunde en biologie? Dan ligt voor jou wellicht een toekomst als apotheker of klinisch chemicus in het verschiet.

Gezondheidswetenschappen
NiveauUniversiteit Bachelor
OpleidingsvormVoltijd

In de universitaire opleiding Gezondheidswetenschappen bestudeer je factoren die positieve of negatieve effecten hebben op de gezondheid. Je leert antwoorden te vinden op vragen als: hoe komt het dat steeds meer mensen last hebben van stress en wat is hiertegen te doen? Hoe kan de gezondheidszorg zo verbeterd worden dat iedereen daar meer profijt van heeft? Hoe pak je organisatieproblemen in de sector gezondheidszorg aan?

Je leert deze factoren te onderzoeken en beïnvloeden, zodat de gezondheidszorg kan worden bevorderd en ziektes kunnen worden voorkomen.

Biomedische Wetenschappen
NiveauUniversiteit Bachelor
OpleidingsvormVoltijd

De universitaire opleiding Biomedische Wetenschappen is onderzoeksgericht. Je bestudeert de cel- en lichaamsprocessen in gezonde en zieke mensen en andere zoogdieren. Van daaruit leer je een antwoord te vinden op vragen als: waarom kunnen bacteriële infectieziektes soms een fatale uitwerking hebben? En wat zijn de belangrijkste verschillen tussen de verschillende soorten kanker?

Na deze bacheloropleiding ga je aan de slag als biomedisch wetenschapper of volg je een aansluitende masteropleiding.

Technische Geneeskunde
NiveauUniversiteit BachelorUniversiteit master
OpleidingsvormVoltijd

In de bacheloropleiding Technische Geneeskunde leer jij technologieën optimaal in te zetten voor de diagnose en behandeling van de patiënt. Je wordt opgeleid tot een professional die de brug slaat tussen patiënt en techniek.

Zoek je een specifieke studie?

Wij helpen je hem te vinden.

ChoozGuides

Onze ChoozGuides, of voorlichters, zijn studenten, docenten of mensen die al aan het werk zijn. Zij kunnen jou precies vertellen hoe het er bij hun opleiding of beroep aan toe gaat. Altijd al willen weten wat die ene opleiding of dat beroep zo leuk maakt? Stel je vragen aan mensen uit de praktijk!

Alle ChoozGuides

Gunther Bielen

- Spoedeisende hulp verpleegkundige

Mail je vraag

Ivan Bauwmans

Mail je vraag

Ad den Dekker

Mail je vraag

Wat moet ik regelen voor mijn studie?

Heb je een toffe studie gevonden? Dat is geweldig! Er zijn wel een aantal dingen die je moet regelen. Denk bijvoorbeeld aan het inschrijven voor je studie (voor 1 april), of het regelen van een lening bij DUO. Wat jij moet regelen voor je opleiding is afhankelijk van het niveau dat je gaat doen. Zo moeten studenten op het hbo en de universiteit zich inschrijven via Studielink. https://www.studielink.nl

 

De Rijksoverheid heeft een handig overzicht gemaakt waar jij door een aantal vragen te beantwoorden er precies achter komt wat je moet regelen. Daarnaast geven wij jou ook een lijst met links naar websites die belangrijk zijn voor en tijdens je studie. 

 

Rijksoverheid:

https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/hoger-onderwijs/vraag-en-antwoord/checklist-studeren

 

Studielink: 

https://www.studielink.nl

 

DUO: 

https://duo.nl/particulier/

 

Studenten OV:

https://www.studentenreisproduct.nl

 

Studiefinanciering: 

https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/studiefinanciering

Top artikelen: