Activiteitenbegeleider - Carrière | YouChooz
Ga naar belangrijkste content
Alle beroepen

Beroep

Activiteitenbegeleider

De activiteiten die een activiteitenbegeleider, begeleider dagcentrum of begeleider buurtcentrum bedenkt, zijn activiteiten die mensen ondersteunen bij het meedoen in de samenleving en bij het zo goed en zelfstandig mogelijk leven. De mensen met wie je werkt, leveren hier natuurlijk zelf ook een belangrijke bijdrage aan.

Delen
Activiteitenbegeleider
Choose
Your
Future
Welke opleiding?
Je loopbaan
Waar werk je?
Salaris

Welke opleiding?

De functie van activiteitenbegeleider/begeleider dagcentrum is vaak op MBO-niveau. Maar ook met een HBO-opleiding kun je aan de slag in de activiteitenbegeleiding. Er zijn meerdere opleidingen die goed bij deze functie aansluiten, zoals de MBO-opleidingen:

 

 

En deze HBO-opleidingen:

 

Je loopbaan

Tijdens je loopbaan kun je in veel soorten instellingen en organisaties gaan werken en je inzetten voor vele soorten cliënten, buurtbewoners en mensen voor wie je activiteitenbegeleider of begeleider dagbesteding bent. Door de keuze van je werkplek kun je zeer veel afwisseling in je loopbaan creëren!

 

Ook kun je als activiteitenbegeleider of begeleider dagbesteding op verschillende niveaus werken. Denk bijvoorbeeld aan een functie als:

 

 

 • arbeidsbegeleider of jobcoach (het begeleiden van mensen op de werkvloer)
 • trajectbegeleider (arbeidsrehabilitatie)
 • coördinator vrijwilligerswerk
 • leidinggevende (manager welzijn, teamleider of zorgmanager)
 • dagbestedingscoach (het begeleiden van verzorgers en vrijwilligers)

 

Weinig activiteitenbegeleiders zijn eigen baas, vrijwel allemaal werken ze in loondienst.

 

Beroepen voor later

 

 

Is er werk?
De vraag naar activiteitenbegeleiders is voldoende. Positief is dat je als acitiviteitenbegeleider bij meerdere instellingen en organisaties kan werken, hierdoor is de kans op werk een stuk gunstiger!

 

Benieuwd naar de kans op een baan, stage, leerbaan? Zoek op je MBO-opleiding en ontdek het per regio op www.s-bb.nl/kans.

 

Werken aan je eigen loopbaan
Ben je op zoek naar een baan of een nieuwe functie en kun je daarbij hulp gebruiken? Bijvoorbeeld bij het oppimpen van je cv, het ontdekken van je talenten en het vinden van een beroep dat bij jou past? Ga dan naar: www.sociaalwerk-werkt.nl/ontwikkelen-voor-je-toekomst/profileer-jezelf

 

Gratis loopbaanadvies Sterk in je werk 
Wil je weten welke loopbaanmogelijkheden er voor jou zijn in de sector zorg, welzijn en sport? Vraag dan een gratis loopbaangesprek aan via www.sterkinjewerk.nl.

Waar werk je?

Als activiteitenbegeleider of begeleider dagbesteding kunt in diverse instellingen in de gezondheidszorg of welzijnssector aan de slag. Denk bijvoorbeeld aan ziekenhuizen, instellingen voor mensen met verstandelijke en/of lichamelijke beperkingen, buurthuizen, instellingen voor de geestelijke gezondheidszorg of verpleeghuizen.

 

Je kunt ook aan de slag in het groeiend aantal kleinschalige woonvoorzieningen, met name in de ouderenzorg. Of in de buitenschoolse opvang of in een organisatie voor sociaal werk.

 

Soms heb je een eigen werkruimte in de instelling of organisatie waar je werkt, maar steeds vaker werk je op de woonafdeling van de cliënten, in een recreatieruimte, op hun kamers, in een huis in de buurt of buurtcentrum of in een werkplaats.

 

Mogelijke instellingen

 • Geestelijke gezondheidszorg
 • Gehandicaptenzorg
 • Jeugdzorg
 • Ouderenzorg
 • Ouderenzorg (Ouderenzorg)
 • Sociaal werk
 • Thuiszorg
 • Ziekenhuizen

 

Bekijk hier alle werkvelden

 

Werk vinden
Vind vacatures bij en informatie over instellingen in heel Nederland.

 

 • Kijk op deze site bij werk vinden.

 

 • Voor vacatures in zorg en welzijn klik hier

 

 • Werk vinden op werk.nl
  Op werk.nl staan vacatures van dit beroep. Dit is de site van UWV. Passende vacatures kunnen daar onder een andere beroepsnaam staan. Bekijk ze op werk.nl!

Salaris

Als beginnend activiteitenbegeleider of begeleider dagbesteding op MBO-niveau kan je rekenen op een bruto startsalaris tussen de €1.710,- en €2.300,-. Naarmate je groeit in je functie kan je maximale salaris liggen tussen de €2.935,- en €3.285,-. Je salaris is mede afhankelijk van de cao waaronder je valt. 

 

Je ontvangt over het algemeen ook vakantiegeld en een eindejaarsuitkering.

 

Als je de HBO-opleiding gevolgd hebt, kan het bruto salaris iets hoger zijn.

 

Dit zijn salarisindicaties voor 2020.

Specificaties:

KANS OP WERK

Gemiddeld

SALARIS

€2110 minimaal per maand, €3159 maximaal per maand