Ambulanceverpleegkundige - Over dit beroep | YouChooz
Ga naar belangrijkste content
Alle beroepen

Beroep

Ambulanceverpleegkundige

Gewonden en ernstig zieke mensen moeten namelijk zo snel mogelijk verzorgd worden. Samen met de ambulancechauffeur ben je vaak de eerste hulpverlener ter plaatse.

Delen
ambulanceverpleegkundige
Choose
Your
Future
Over dit beroep
Wat ga je doen?
Past het bij je?

Over dit beroep

Als ambulanceverpleegkundige geef je zorg en verpleging voor en tijdens het vervoer van een patiënt naar het ziekenhuis.

 

Gewonden en ernstig zieke mensen moeten namelijk zo snel mogelijk verzorgd worden. Samen met de ambulancechauffeur ben je vaak de eerste hulpverlener ter plaatse.

 

Je moet in dit beroep stressbestendig en slagvaardig zijn. Je komt in aanraking met stervende of zwaargewonde mensen. Kun jij daar tegen?
 

Nieuwsgierig hoe een werkdag van een ambulanceverpleegkundige eruit ziet? Voor de campagne 'De mensen van de ambulance' is hier een filmpje over gemaakt. Zie verder op deze pagina.

Wat ga je doen?

Mensen die bij een ongeval gewond zijn geraakt of mensen met andere acute gezondheidsproblemen zoals een hartaanval, moeten zo snel mogelijk verzorgd worden. Als ambulanceverpleegkundige verleen je hen eerste hulp. Je bekijkt wat er met de patiënt aan de hand is en besluit vervolgens hoe je hem kunt helpen.

 

Het gaat er natuurlijk om dat het letsel van de patiënt beperkt blijft en daarom zorg je er eerst voor dat de toestand van de patiënt stabiel wordt voordat je hem naar het ziekenhuis gaat vervoeren. Daarbij horen werkzaamheden als het aanleggen van verbanden, aansluiten van beademingsapparatuur, toedienen van medicijnen, injecteren, geven van hartmassages of toedienen van elektrische schokken.

 

Ook tijdens het vervoer van de patiënt ben je verantwoordelijk voor de verpleegkundige zorg en houd je de conditie van de patiënt nauwlettend in de gaten. Je sluit daarom bewakingsapparatuur aan, waarmee je bijvoorbeeld de bloeddruk kunt aflezen. Ook stel je, indien mogelijk, allerlei vragen aan de patiënt waardoor duidelijk wordt wat er precies gebeurd is.

 

Je wordt bij ongevallen ook door de politie geïnformeerd over de toedracht. Je bevindingen noteer je op een lijst, zodat bij aankomst in het ziekenhuis de hulpverleners daar precies weten wat er moet gebeuren.

 

Als ambulanceverpleegkundige zorg je ook voor de mensen die voor onderzoek met de ambulance naar het ziekenhuis moeten of voor mensen die naar een ander ziekenhuis of verpleeghuis worden overgeplaatst.

Past het bij je?

In veel gevallen waarin ambulancevervoer nodig is, komt het voor dat betrokkenen in paniek zijn of dat je in een chaotische situatie terecht komt. De tijdsdruk waaronder je werkt is vaak groot en je komt in aanraking met stervende of zwaargewonde mensen. Als ambulanceverpleegkundige moet je daarom stressbestendig zijn, de ernst van situaties kunnen inschatten en handelend kunnen optreden.

 

Je moet snel belangrijke beslissingen kunnen nemen, bijvoorbeeld over de tijd waarin de chauffeur in het ziekenhuis moet zijn. Daarnaast werk je nauwkeurig en moet je niet zelden risicovolle handelingen uit kunnen voeren, die alleen voorbehouden zijn aan ambulanceverpleegkundigen. De laatstgenoemde eigenschappen heb je nodig om de juiste verpleegkundige zorg te kunnen verlenen.

 

Goed kunnen samenwerken met collega’s (ook van andere hulpverleningsdiensten) is van belang omdat je elkaar niet in de weg mag lopen. Ook kun je je verplaatsen in de patiënt, goed luisteren en toon je begrip voor de mensen die bij de patiënt horen.

 

Je vindt het niet erg om op onregelmatige tijden te werken, want ambulanceverpleegkundigen zijn op alle tijden van de dag nodig. Flexibiliteit is dus een vereiste.

 

Kortom, wat je nodig hebt is:

  • stressbestendigheid
  • snel beslissingen kunnen nemen
  • handigheid
  • flexibiliteit
  • inlevingsvermogen
  • communicatieve vaardigheden

 

Gratis loopbaanadvies Sterk in je werk 
Wil je meer inzicht of dit beroep bij je past? En ontdekken wat jouw sterke punten zijn? Vraag een gratis loopbaangesprek aan via www.sterkinjewerk.nl.

Specificaties:

KANS OP WERK

Hoog

SALARIS

2495 - €3695 per maand