Apotheker - Over dit beroep | YouChooz
Ga naar belangrijkste content
Alle beroepen

Beroep

Apotheker

Apotheker is een beroep dat wettelijk beschermd is in de Wet op de Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg (Wet BIG). Als afgestudeerd apotheker kun je vele kanten op. De meeste apothekers werken in een openbare apotheek.

Delen
zorg
Choose
Your
Future
Over dit beroep
Wat doet een apotheker?
Salaris Apotheker
Past het bij je?

Over dit beroep

Een apotheker is een zorgverlener met deskundigheid op het gebied van medicijnen. Iemand die op wetenschappelijk niveau werkt aan zaken als:

 

  • de behandeling van patiënten met medicijnen
  • de begeleiding van patiënten bij het juist gebruiken van medicijnen
  • het ontwikkelen en beoordelen van medicijnen
  • de ontwikkeling en uitvoer van medicatiebeleid in brede zin

 

Apotheker is een beroep dat wettelijk beschermd is in de Wet op de Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg (Wet BIG).
Als afgestudeerd apotheker kun je vele kanten op. De meeste apothekers werken in een openbare apotheek. De belangrijkste taak is om - als zorgverlener en geneesmiddeldeskundige - patiënten te helpen. Je bepaalt samen met de patiënt zijn optimale behandelplan. Maar je kunt als afgestudeerd apotheker ook in het ziekenhuis aan de slag. Of je kiest voor een baan in de farmaceutische industrie, bij de overheid, een universiteit, ROC of zorgverzekeraar.

Wat doet een apotheker?

Wat doet een apotheker? Een apotheker is een zorgverlener met deskundigheid op het gebied van medicijnen. Je zorgt ervoor dat medicijnen door patiënten op de juiste manier worden gebruikt, werkt mee aan de ontwikkeling van medicijnen en doet onderzoek naar de werking hiervan.


Als apotheker kun je op verschillende plekken aan de slag. Lees hierover meer bij Waar werk je. Hieronder lichten we 3 mogelijkheden uit, plus de werkzaamheden die daarbij horen.

 

Werken in de apotheek op de hoek
De meeste apothekers werken in een openbare apotheek waar iedereen komt. Na je opleiding tot apotheker doorloop je een specialisatie tot openbaar apotheker. Als je openbaar apotheker bent, is je belangrijkste taak om patiënten in de eerstelijnsgezondheidszorg te helpen. Je gaat na of een geneesmiddel geschikt is voor een patiënt en of het geen problemen oplevert in combinatie met andere medicijnen of aandoeningen. Je geeft voorlichting en advies, bijvoorbeeld over de te verwachten bijwerkingen, en begeleid patiënten in hun medicijngebruik.


Signaleer je problemen in de behandeling, dan adviseer je de huisarts of specialist over aanpassingen in de therapie. Je hebt dus ook contact met andere zorgverleners. Samen maken jullie afspraken over welke medicijnen de voorkeur hebben. Soms zijn deze medicijnen niet standaard (bijvoorbeeld in dosering of vorm - tablet of drankje) en zorg je voor een bereiding op maat, hetzij zelf uitgevoerd of door een collega.  


Naast zorgverlener ben je als openbaar apotheker vaak ook manager van een apotheek, zelfstandig of in loondienst. Je hebt de verantwoordelijkheid voor de bedrijfsvoering en geeft leiding aan je personeel: het apotheekteam.


Werken in het ziekenhuis
Werk je als apotheker in het ziekenhuis dan adviseer je andere zorgverleners over de keuze van medicijnen. Na je opleiding tot apotheker specialiseer je je tot ziekenhuisapotheker. Je bent bijvoorbeeld medeverantwoordelijk voor de juiste dosering van een medicijn. Verder ben je betrokken bij de behandeling van vergiftigingen. Ook werk je samen met de andere ziekenhuisapothekers, vaak heeft ieder zijn eigen subspecialisatie.


Daarnaast zorg je voor onder meer de inkoop, het beheer, de opslag en de distributie van medicijnen binnen het ziekenhuis. Je bereidt medicijnen die (nog) niet in de handel zijn en voert controles uit op die medicijnen. Verder doe je wetenschappelijk onderzoek, beoordeel je nieuwe geneesmiddelen en registreer je bijwerkingen.

 

Werken in de farmaceutische industrie
Je kunt ook in de geneesmiddelenindustrie werken als apotheker. Dan houd je je bijvoorbeeld bezig met onderzoek en analyse, ontwikkeling en toetsing van nieuwe producten, bereiding op industriële schaal of registratie van nieuwe producten. Naast de farmaceutische industrie kun ook terecht in de cosmetica- en de levensmiddelenindustrie, en bij bedrijven die medische hulpmiddelen ontwikkelen.

Salaris Apotheker

Wat verdient een apotheker? 

 

Als beginnend apotheker in loondienst kan je rekenen op een bruto startsalaris van €3.625,- en €4.455,-. Dit salaris kan oplopen van €5.905,- tot €6.365,-. Dit is exclusief 8% vakantietoeslag.

 

Een ziekenhuisapotheker start na zijn specialisatie met een bruto maandsalaris van ten minste € 4.990,-. Dit kan, afhankelijk van de uiteindelijke functie en ervaring, oplopen tot ongeveer € 9.075,-.


Ga je werken als zelfstandige, dan is je inkomen afhankelijk van de omzet en kosten van je apotheek. Een salaris tussen € 70.000,- en € 80.000,- per jaar is gemiddeld. Daar kun je ongeveer 4 procent van de omzet bovenop tellen. Houd er wel rekening mee dat je als zelfstandig ondernemer je eigen ziektekosten moet betalen en je pensioenregeling moet treffen. 

 

Dus, hoeveel verdient een apotheker? Dit hangt af van de groei in je carrière, en of je in dienstverband of als zelfstandige werkt. 

Past het bij je?

Als apotheker ben je in de eerste plaats een zorgverlener die het belang van de patiënt centraal stelt. Met je geneesmiddeldeskundigheid kun je in de hele farmaceutische keten werkzaam zijn, van het ontwerp en de productie tot het ter hand stellen en begeleiden van het gebruik van een geneesmiddel. Je beslissingen neem je echter altijd met oog voor verwachtingen en ervaringen die de patiënt heeft.


Als apotheker beschik je over goede communicatieve en samenwerkingsvaardigheden. Je weet helder uit te leggen hoe de cliënt zijn geneesmiddelen dient te gebruiken, maar kunt ook goed samenwerken met artsen en verpleegkundigen of bijvoorbeeld zorgverzekeraars en geneesmiddelenfabrikanten.


Je beschikt over organisatorische en leidinggevende kwaliteiten. Deze zijn nodig om in je beroepsuitoefening leiding te geven aan apothekersassistenten, ondersteunende medewerkers, bezorgers en soms administratief personeel.


Tenslotte is het van belang dat je nauwkeurig werkt vanuit een wetenschappelijke basis. Als apotheker interpreteer en controleer je voorgeschreven recepten voor het individu werk je aan de verbetering van de farmaceutische zorg in brede zin.


Kortom, je beschikt over:

  • farmaceutische deskundigheid
  • goede communicatieve en samenwerkingsvaardigheden
  • organisatorische en leidinggevende kwaliteiten
  • professionele, kritische en zorgvuldige attitude

 

Gratis loopbaanadvies Sterk in je werk 
Wil je meer inzicht of dit beroep bij je past? En ontdekken wat jouw sterke punten zijn? Vraag een gratis loopbaangesprek aan via www.sterkinjewerk.nl.

Specificaties:

KANS OP WERK

Hoog

SALARIS

5230 - €9475 per maand