Apothekersassistent - Over dit beroep | YouChooz
Ga naar belangrijkste content
Alle beroepen

Beroep

Apothekersassistent

Als apothekersassistent help je mensen door ze geneesmiddelen mee te geven, maar vooral door ze voorlichting te geven over het correct gebruik daarvan. Voor alle werkzaamheden werk je nauw samen met je collega-assistenten, de apotheker, apotheekhulpen en eventueel met de bezorgers van geneesmiddelen. Samen zorg je ervoor dat de cliënt zo goed en vakkundig mogelijk geholpen wordt!

Delen
zorg
Choose
Your
Future
Over dit beroep
Wat doet een apothekersassistent?
Salaris apothekersassistent
Past het bij je?

Over dit beroep

Als apothekersassistent geef je voorlichting over het correct gebruiken van het geneesmiddel dat je de bezoeker meegeeft.

 

Als apothekersassistent help je mensen door ze geneesmiddelen mee te geven, maar vooral door ze voorlichting te geven over het correct gebruik daarvan.

 

Voor alle werkzaamheden werk je nauw samen met je collega-assistenten, de apotheker, apotheekhulpen en eventueel met de bezorgers van geneesmiddelen. Samen zorg je ervoor dat de cliënt zo goed en vakkundig mogelijk geholpen wordt!


Studiekeuzetest Apothekersassistent
Wil je weten of jij het in je hebt om een goede apothekersassistent te worden? Doe dan deze speciale studiekeuzetest: werkindeapotheek.zeekat.nl/

 

Bekijk de interactieve film en speel een rollenspel!
werkindeapotheek.nl/het-werk/

Wat doet een apothekersassistent?

Wat doet een apothekersassistent? Je geeft cliënten zowel mondeling als schriftelijk uitleg over bijvoorbeeld de werking van het geneesmiddel, de bewaarmethode, bijwerkingen en de manier waarop het gebruikt moet worden. Omdat je geneesmiddelen meegeeft en er uitleg over geeft, heb je in je beroep veel met cliënten en hun familie te maken. Je adviseert hen over zelfzorg en helpt hen aan de balie.

 

Daarnaast heb je veel contacten binnen en buiten de apotheek. Bijvoorbeeld met een teamleider, bezorger, huisarts, tandarts, thuiszorgmedewerker, zorgverzekeraar of leverancier.

 

Omdat jouw werk van groot belang is voor de gezondheid van de cliënt, controleer je het werk van de andere apothekersassistenten en controleren zij jouw werk ook. Zo kun je garanderen dat je goede en foutloze zorg verleent. Je werkt dus zelfstandig en in teamverband.

 

Soms hoort ook het bereiden van geneesmiddelen bij je werkzaamheden. Je maakt bijvoorbeeld capsules, zetpillen, poeders, een crème, zalf of drankje. Als je geneesmiddelen klaarmaakt, weeg en meet je met uiterst nauwkeurige apparatuur. Bereidingen vinden vooral plaats in de ziekenhuisapotheken en de speciale bereidingsapotheken.

 

Andere taken die bij je beroep horen, zijn onder andere het beheren van de geneesmiddelenvoorraad en het bijhouden van de administratie met behulp van geavanceerde computersystemen.

Salaris apothekersassistent

Wat verdient een apothekersassistent? Als beginnend apothekersassistent in een openbare apotheek verdien je een bruto startsalaris van € 1.785,- tot € 1.925,-. Naarmate je doorgroeit in je functie kan je rekenen op een salaris van €2.790,- en €2.800,-. 


Als apothekersassistent met een variant kan je salaris oplopen tot ongeveer € 3.015,-. Apothekersassistent met variant houdt in dat je je na het behalen van je diploma voortdurend blijft bijscholen om op de hoogte te blijven van de nieuwste ontwikkelingen.


Boven op je salaris ontvang je bovendien een vergoeding voor nachtdienst of overwerk. Deze kan oplopen tot 25, 50 of 75 % van je normale uurloon als je regelmatig extra diensten draait.


Volg je de opleiding Apothekersassistent via de beroepsbegeleidende leerweg (BBL, tegelijkertijd werken en leren), dan ontvang je een leerlingsalaris van je werkgever. In de voorbereidende leerperiode waarin je naar school gaat, heet dat een zakgeldvergoeding. Deze kan gelijk zijn aan het wettelijk minimumloon.

 

Het minimumloon is per 1 januari 2020 € 570,50 per maand voor een 16-jarige, waarbij het oploopt tot € 1.635,60 vanaf je 21e.

 

Ook tijdens de maanden dat je in de apotheek werkt, ontvang je een leerlingsalaris, dat eventueel wordt aangevuld tot het minimumloon. Voor het leerlingsalaris voor 36 uur per week (inclusief lessen op school) is een minimum vastgesteld. Bruto bedraagt het salaris:


1e jaar: € 1.007,-
2e jaar: € 1.187,-
3e jaar: € 1.392,-
4e jaar: € 1.539,-


Loop je stage in een openbare apotheek, dan ontvang je een stagevergoeding. Deze vergoeding is een dagvergoeding van:


€ 12,5,- bruto per dag in het 1e jaar
€ 15- bruto per dag in het 2e jaar
€ 20,- bruto per dag in het 3e jaar

Past het bij je?

Je legt cliënten uit hoe ze geneesmiddelen moeten gebruiken, dus je moet helder en precies onder woorden kunnen brengen wat je bedoelt. Je bent hulpvaardig, vriendelijk en rustig in de omgang, al is dat niet altijd even gemakkelijk. Ook kun je goed luisteren. Je bent, kortom, klantgericht.

 

Daarnaast is het erg belangrijk dat je zorgvuldig bent in de bereiding en aflevering van geneesmiddelen en nauwkeurig in het aflezen van meet- en weegapparatuur. Hiervoor heb je een goed concentratievermogen nodig en moet je zorgvuldig kunnen werken. Dit is ook belangrijk voor het bijhouden van de administratie en de voorraad.

 

Als apothekersassistent maak je onderdeel uit van een team: ook daarvoor heb je mensenkennis nodig en moet je het leuk vinden om met mensen samen te werken.

 

Kortom, wat je nodig hebt is:

  • goed zijn in contact met mensen
  • interesse in mensen
  • nauwkeurigheid
  • een goed concentratievermogen

 

Gratis loopbaanadvies Sterk in je werk 
Wil je meer inzicht of dit beroep bij je past? En ontdekken wat jouw sterke punten zijn? Vraag een gratis loopbaangesprek aan via www.sterkinjewerk.nl.

Specificaties:

KANS OP WERK

Gemiddeld

SALARIS

1785 - €3015 per maand