Arts voor verstandelijk gehandicapten - Over dit beroep | YouChooz
Ga naar belangrijkste content
Alle beroepen

Beroep

Arts voor verstandelijk gehandicapten

Het onderzoeken, vaststellen en behandelen van ziekten bij mensen met een verstandelijke beperking is jouw hoofdtaak. De medische zorg aan mensen met verstandelijke beperkingen is een vak apart doordat bepaalde ziektes en klachten vaker voor komen bij mensen met een verstandelijke beperking. Ook zijn deze mensen lang niet altijd in staat om tot uitdrukking te brengen wat er aan de hand is.

Delen
gehandicaptenzorg
Choose
Your
Future
Over dit beroep
Wat doet een arts voor verstandelijk gehandicapten?
Past het bij je?

Over dit beroep

Als arts voor verstandelijk gehandicapten bied je gespecialiseerde medische zorg aan mensen met een verstandelijke beperking.

 

Het onderzoeken, vaststellen en behandelen van ziekten bij mensen met een verstandelijke beperking is jouw hoofdtaak.

 

De medische zorg aan mensen met verstandelijke beperkingen is een vak apart doordat bepaalde ziektes en klachten vaker voor komen bij mensen met een verstandelijke beperking. Ook zijn deze mensen lang niet altijd in staat om tot uitdrukking te brengen wat er aan de hand is.

Wat doet een arts voor verstandelijk gehandicapten?

Als arts voor verstandelijk gehandicapten ben je gespecialiseerd in de medische problemen die deze mensen kunnen hebben. Bepaalde medische problemen horen namelijk echt bij deze groep. Denk aan zintuigstoornissen, spasticiteit, gedragsproblemen, autisme, mobiliteitsproblemen, eetproblemen, slikstoornissen en epilepsie.

 

Ook heb je verstand van de oorzaken van verstandelijke beperkingen en het onderzoek daarnaar. Je behandelt niet alleen medische problemen die hierbij horen, maar probeert deze ook te voorkomen en op te sporen.

 

De arts voor verstandelijk gehandicapten heeft een brede kennis van allerlei ziektebeelden en medische aspecten daarvan. Een huisarts of specialist verwijst door naar een AVG voor advies of behandeling. Ook kun je behandelend arts zijn voor mensen met een verstandelijke beperking in een instelling.

 

In dit werk heb je niet alleen veel contact met mensen met verstandelijke beperkingen, maar ook met de begeleiders, ouders en andere artsen. Daarnaast werk je zowel binnen als buiten je eigen zorgorganisatie samen met andere zorgverleners, zoals logopedisten, fysiotherapeuten, ergotherapeuten, psychologen en pedagogen.

Past het bij je?

Werken met mensen met verstandelijke beperkingen betekent dat je op heldere wijze moet kunnen communiceren. Het is belangrijk dat je in begrijpelijke taal uitlegt wat je doet of gaat doen. Ook zul je mensen met verstandelijke beperkingen bijvoorbeeld vaak gerust moeten stellen. Je hebt hier het geduld en inlevingsvermogen voor.

 

Het is niet altijd eenvoudig te achterhalen wat er met je cliënt aan de hand is. Soms kan een cliënt dit niet goed zelf onder woorden brengen. Dat vind je geen probleem: je puzzelt en onderzoekt net zo lang tot je meer weet.

 

Je cliënten kunnen een ingewikkelde en veelzijdige medische problematiek en gedragsproblemen hebben. Jij vindt dit een uitdaging.

 

Kortom, wat je nodig hebt is:

  • interesse in mensen met verstandelijke beperkingen
  • goede communicatieve vaardigheden
  • geduld
  • inlevingsvermogen
  • een onderzoekende geest

 

Gratis loopbaanadvies Sterk in je werk 
Wil je meer inzicht of dit beroep bij je past? En ontdekken wat jouw sterke punten zijn? Vraag een gratis loopbaangesprek aan via www.sterkinjewerk.nl.

Specificaties:

KANS OP WERK

Hoog

SALARIS

2085 - €3185 per maand