Audiologieassistent - Over dit beroep | YouChooz
Ga naar belangrijkste content
Alle beroepen

Beroep

Audiologieassistent

Wist je dat er steeds meer gehoorproblemen komen door toenemende blootstelling aan lawaai? Als audiologieassistent voer je testen uit om te bepalen hoeveel iemand nog hoort. Dat doe je bijvoorbeeld in een audiologisch centrum. Daar werk je veel samen met een KNO-arts, collega's en natuurlijk met de cliënten. Dus je hebt wel een luisterend oor nodig!

Delen
zorg
Choose
Your
Future
Over dit beroep
Wat doet een audiologieassistent?
Past het bij je?

Over dit beroep

Wist je dat er steeds meer gehoorproblemen komen door toenemende blootstelling aan lawaai? Als audiologieassistent voer je testen uit om te bepalen hoeveel iemand nog hoort.

 

Dat doe je bijvoorbeeld in een audiologisch centrum. Daar werk je veel samen met een KNO-arts, collega's en natuurlijk met de cliënten. Dus je hebt wel een luisterend oor nodig!

Wat doet een audiologieassistent?

Als audiologieassistent verricht je in opdracht van een klinisch audioloog of KNO-arts zelfstandig gehooronderzoek. Je voert testen uit die erop gericht zijn een diagnose te stellen.

 

Met een gehoormeter en andere kostbare elektronische geluidsapparatuur bepaal je hoeveel iemand (nog) hoort. Aan de hand van standaardwaarden stel je vast hoeveel harder het geluid moet zijn ten opzichte van normaalhorenden, wil de patiënt gesproken woorden kunnen verstaan. Je gaat ook na wat de patiënt van die woorden bij normale geluidssterkte hoort.

 

Verder pas je hoortoestellen aan en assisteer je bij evenwichtsonderzoeken. Je geeft patiënten en de mensen in hun omgeving informatie over de consequenties van slechthorendheid en geeft ook praktische informatie over hoortoestellen.

 

Van je bevindingen maak je een verslag voor de KNO-arts of audioloog. Daarnaast houd je de patiëntenadministratie bij en zorg je ervoor dat de wachtkamer en de onderzoeksruimte er netjes uitzien. Ook de instrumenten die je gebruikt bij het onderzoek maak je schoon.

Past het bij je?

Je wilt en kunt heel precies werken. De audiometer bijvoorbeeld moet nauwkeurig ingesteld en afgelezen worden. Bij het afnemen van testen moet je geconcentreerd kunnen werken.

 

Je moet je goed mondeling en schriftelijk kunnen uitdrukken. Mondeling omdat je de patiënten uit moet kunnen leggen wat ze bij een test moeten doen en schriftelijk omdat je duidelijke verslagen moet kunnen schrijven.

 

Je moet veel samenwerken: met de KNO-arts, met je eventuele collega's en met steeds weer andere patiënten. Het is daarom belangrijk dat je goed met mensen overweg kunt.

 

Kortom, wat je nodig hebt is:

  • precisie en concentratie
  • goede communicatievaardigheden
  • een luisterend oor voor collega's en patiënten

 

Gratis loopbaanadvies Sterk in je werk 
Wil je meer inzicht of dit beroep bij je past? En ontdekken wat jouw sterke punten zijn? Vraag een gratis loopbaangesprek aan via www.sterkinjewerk.nl.

Specificaties:

KANS OP WERK

Gemiddeld

SALARIS

€2268,88 - €3471,49