Bemiddelaar pleegzorg (jeugdzorgwerker) - Over dit beroep | YouChooz
Ga naar belangrijkste content
Alle beroepen

Beroep

Bemiddelaar pleegzorg (jeugdzorgwerker)

De bemiddelaar pleegzorg heet ook wel medewerker werving, selectie en bemiddeling pleegzorg.

Delen
jeugdzorg
Choose
Your
Future
Over dit beroep
Wat doet een bemiddelaar pleegzorg?
Past het bij je?

Over dit beroep

De bemiddelaar pleegzorg heet ook wel medewerker werving, selectie en bemiddeling pleegzorg.

 

In dit beroep zorg je ervoor dat een kind bij een passend pleeggezin terechtkomt wanneer daar behoefte aan is. Bijvoorbeeld wanneer de eigen ouders niet meer goed voor hun kind kunnen zorgen. Jij bemiddelt om de juiste match te maken en het kind een stabiele woonomgeving te geven. Ben jij die matchmaker?

Wat doet een bemiddelaar pleegzorg?

Als bemiddelaar pleegzorg ga je voor kinderen op zoek naar een pleeggezin. Je probeert een passende match te maken, zodat de kinderen tijdelijk in een geschikt gezin terechtkomen. Dat kan voor zeven dagen zijn, voor een vakantie of voor langere tijd. Of zelfs tot het kind meerderjarig is. Dit hangt af van de huidige gezinssituatie.


Om een optimale match te maken, stel je een profiel op van het kind. Dit doe je op basis van zijn achtergrond en de aanmeldingsgegevens. Je inventariseert welke zorg het kind nodig heeft. Aan de hand van dit profiel ga je op zoek naar een passend gezin.


Je begeleidt de eerste contacten tussen het pleeggezin en het kind. Wanneer er een klik is, bereidt je het verblijf voor. Daarvoor onderhoud je telefonisch contact met zowel de pleegouders als met het kind.


Je hebt als bemiddelaar pleegzorg meerdere gezinnen en kinderen onder je hoede. Je maakt dossiers van elk kind, waarin de situatie van het kind en de besluiten hierover worden beschreven. Ook houd je het aantal aanvragen en plaatsingen bij, en daarbij ook de eventuele wachtlijst. Natuurlijk heb je ook overleggen met je collega bemiddelaars, andere medewerkers binnen de zorgorganisatie en met diverse hulpinstanties.

Past het bij je?

Voor de functie van bemiddelaar pleegzorg is het belangrijk dat je goed met volwassenen en met kinderen kunt omgaan. Je moet hen kunnen coachen en begeleiden, ook op momenten dat er problemen zijn. Je hoofd koel kunnen houden, is dan ook belangrijk.


Voor deze functie heb je kennis nodig van pedagogiek en ontwikkelingspsychologie. Bij je taken hoort ook het motiveren van de pleegouders en het kind. Een enthousiaste en sociale houding komt hierbij goed van pas. Omdat je ook rapporten zult moeten opstellen, is het prettig dat je je naast mondeling ook schriftelijk goed kunt uitdrukken.


Kortom, wat je nodig hebt is:

  • mondelinge communicatieve vaardigheden
  • schriftelijke communicatieve vaardigheden
  • een sociale houding
  • geduld
  • kennis van pedagogiek en ontwikkelingspsychologie

 

Gratis loopbaanadvies Sterk in je werk 
Wil je meer inzicht of dit beroep bij je past? En ontdekken wat jouw sterke punten zijn? Vraag een gratis loopbaangesprek aan via www.sterkinjewerk.nl.

Specificaties:

KANS OP WERK

Gemiddeld

SALARIS

€2728 - €4905 per maand