Bewindvoerder - Over dit beroep | YouChooz
Alle beroepen

Beroep

Bewindvoerder

Als bewindvoerder regel jij de geldzaken van iemand die dat zelf niet meer of tijdelijk niet kan door bijvoorbeeld een geestelijke of lichamelijke beperking. Ook als iemand schulden heeft en hulp nodig heeft daar weer blijvend van af te komen, kan een bewindvoerder worden ingezet.

Delen
Choose
Your
Future
Over dit beroep
Wat doet een bewindvoerder?
Salaris bewindvoerder
Past het bij je?

Over dit beroep

Als bewindvoerder regel jij de geldzaken van iemand die dat zelf niet meer of tijdelijk niet kan door bijvoorbeeld een geestelijke of lichamelijke beperking. Ook als iemand schulden heeft en hulp nodig heeft daar weer blijvend van af te komen, kan een bewindvoerder worden ingezet.

 

Als je als bewindvoerder bij een cliënt met een beperking komt, is dat vaak doordat familie en/of kennissen van de cliënt de geldzaken niet kunnen overnemen. De kantonrechter wijst dan een bewindvoerder aan. Jij beslist vanaf dat moment over de inkomsten en de uitgaven van de cliënt.

 

Mensen met schulden kunnen vrijwillig om jouw hulp vragen of hiertoe worden verplicht door bijvoorbeeld de gemeente of een rechter. Allemaal met als doel de schulden af te lossen. En het financiële overzicht weer terug te krijgen en voortaan hier zelf voor te kunnen zorgen.

Wat doet een bewindvoerder?

Soms kan iemand als gevolg van een geestelijke of lichamelijke beperking, verslaving, ziekte of ouderdom zijn eigen geldzaken niet meer regelen. Dit kan tijdelijk of permanent zijn. Kunnen familie en/of kennissen de geldzaken ook niet overnemen, dan word jij door de kantonrechter aangewezen als bewindvoerder. Vanaf dat moment ben jij verantwoordelijk voor de geldzaken van je cliënt.

 

Je belangrijkste taak is het beheren en beschermen van de geldzaken van je cliënt. Dit kan al het geld van je cliënt zijn, maar ook een gedeelte daarvan. Aan de hand van het inkomen en de kosten stel je een budgetplan op. Je zorgt dat de inkomsten en uitgaven in balans zijn en overlegt hierover met je cliënt. Uiteindelijk neem jij de beslissingen over geld en goederen van je cliënt en grijp je in wanneer het nodig is. Jaarlijks leg je bij de kantonrechter rekening en verantwoording af over de keuzes die je hebt gemaakt.

 

Als bewindvoerder bij schulden werk je samen met je cliënt om de schulden in beeld te brengen. Maar je moet ook zorgen dat ze kwijtgescholden of afgelost kunnen worden, waardoor je cliënt tijdelijk mogelijk nog minder te besteden heeft dat daarvoor. Je beschermt je cliënt tegen schuldeisers die met de situatie van je cliënt geen rekening willen houden. En vooral werk je samen met de cliënt aan een nieuwe overzichtelijke en stabiele situatie waarin geen nieuwe schulden meer ontstaan.

 

Andere werkzaamheden zijn bijvoorbeeld het openen van een bankrekening, het uitvoeren van betalingen en het aanvragen van bijvoorbeeld huurtoeslag en zorgtoeslag.

Salaris bewindvoerder

Wat verdient een bewindvoerder?

 

Begin je als bewindvoerder, dan heb je een startsalaris van gemiddeld € 2.540,-. Jouw bruto salaris kan na enkele jaren oplopen tot ongeveer € 4.275,-. Je salaris is afhankelijk van je opleiding en je werkervaring. In de cao Sociaal werk komt hier ook vakantiegeld en eindejaarsuitkering bij in de vorm van een Individueel keuzebudget en daarnaast ook een Loopbaanbudget van 1,5% van je salaris.

Past het bij je?

Je krijgt te maken met veel verschillende soorten mensen die in de problemen zitten en het moeilijk hebben. Je moet daarom goed kunnen luisteren en de problemen kunnen analyseren. Het is belangrijk dat je de juiste informatie verzamelt door veel vragen te stellen. Het kan een keer voorkomen dat de cliënt tegen je tekeer gaat, dus je moet stevig in je schoenen staan. Jij bent uiteindelijk degene die de beslissingen neemt. Ook moet je doortastend zijn, want soms is snelle actie echt nodig.

 

De informatie die je hebt over je cliënten en de ideeën die jij hebt bedacht om de geldzaken te beheren en/of de schulden op te lossen, leg je vast in de vorm van een budgetplan. De informatie moet kort en bondig zijn zodat het voor andere mensen makkelijk te lezen is.

 

In het advies naar je cliënt is het belangrijk dat je eerlijk en betrouwbaar overkomt. Je moet duidelijk kunnen uitleggen waarom je bepaalde keuzes maakt. Uiteindelijk ben jij degene die beslist, dus moet je zelfverzekerd overkomen én bij je standpunt blijven.


Kortom, wat je nodig hebt is:

  • een luisterend oor
  • stevige schoenen
  • probleemoplossend vermogen
  • goede communicatieve vaardigheden
  • inlevingsvermogen
  • financieel inzicht

 

Gratis loopbaanadvies Sterk in je werk 
Wil je meer inzicht of dit beroep bij je past? En ontdekken wat jouw sterke punten zijn? Vraag een gratis loopbaangesprek aan via www.sterkinjewerk.nl.

Specificaties:

KANS OP WERK

Hoog

SALARIS

2450 - €4125 per maand