Biomedisch wetenschapper - Over dit beroep | YouChooz
Ga naar belangrijkste content
Alle beroepen

Beroep

Biomedisch wetenschapper

Als biomedisch wetenschapper kun je in een laboratorium of onderzoeksinstituut werken. Je gebruikt jouw kennis over bacteriën, virussen, lichaamsvreemde stoffen en erfelijke eigenschappen om mee te bouwen aan de gezondheidszorg van de toekomst! Zo onderzoek je bijvoorbeeld hoe je een erfelijke ziekte kunt behandelen of hoe kanker ontstaat. 

Delen
zorg
Choose
Your
Future
Over dit beroep
Wat doet een biomedisch wetenschapper?
Salaris biomedisch wetenschapper
Past het bij je?

Over dit beroep

Als biomedisch wetenschapper kun je in een laboratorium of onderzoeksinstituut werken. Je gebruikt jouw kennis over bacteriën, virussen, lichaamsvreemde stoffen en erfelijke eigenschappen om mee te bouwen aan de gezondheidszorg van de toekomst! Zo onderzoek je bijvoorbeeld hoe je een erfelijke ziekte kunt behandelen of hoe kanker ontstaat. 

Wat doet een biomedisch wetenschapper?

Als biomedisch wetenschapper hou je je bezig met onderzoeksvragen over de gezondheid van de mens. Voorbeelden van onderzoeksvragen zijn: wat zijn de bijwerkingen van nieuwe medicijnen? Welke factoren zorgen ervoor dat je gezond blijft? Wat is de beste behandeling tegen een ziekte? Hoe ontstaan ziekten en hoe kun je ze bestrijden? Aan jou de taak om hier antwoord op te geven na jouw onderzoek!


De mens en zijn gezondheid staan centraal in dit beroep. Het werk van de biomedisch wetenschapper is sterk verbonden met de medische praktijk. Je zoekt naar oplossingen voor problemen of onopgeloste vragen in de gezondheidszorg.


Maar wat is de kern van je werk? Je gaat op zoek naar de oorzaken van ziekten en de manieren om die te bestrijden. Je kunt onderzoek doen naar nieuwe medicijnen. Maar ook naar de invloed van het leef- en werkmilieu op de gezondheid. Je houdt je ook bezig met het verbeteren van behandelmethoden. Om te weten of en hoe processen in het lichaam verstoord zijn, moet je wel weten wat normaal is. Daarom onderzoek je ook hoe een gezond mens in elkaar zit en wat de functies van alle onderdelen van het lichaam zijn.


Nieuwe onderzoekstechnieken en wetenschappelijke inzichten staan op de voorgrond bij biomedische wetenschappers. Een biomedisch wetenschapper houdt zich vooral bezig met onderzoek en is niet patiëntgericht. Het werk is maatschappelijk zeer relevant en actueel, denk maar aan kanker- of aidsonderzoek. De biomedische wetenschap heeft raakvlakken met geneeskunde, biologie, psychologie en bewegingswetenschappen.

Salaris biomedisch wetenschapper

Wat verdient een biomedisch wetenschapper? Als afgestudeerd biomedisch wetenschapper ontvang je een bruto startsalaris van minimaal €3.910,- per maand bij een volledige werkweek. Dit is exclusief 8 procent vakantietoeslag en een eindejaarsuitkering. Tot hoever dit bedrag in de toekomst oploopt, ligt aan je ervaring.


Als stagiaire krijg je een stagevergoeding van € 311,- bruto per maand bij een fulltime stage.

Past het bij je?

Als biomedisch wetenschapper ben je zeer geïnteresseerd in hoe het menselijk lichaam precies werkt, zowel bij gezondheid als bij ziekte. Ook ben je nieuwsgierig naar de methoden en technieken van onderzoek en hoe ze worden gebruikt.


Je neemt niets zomaar aan. Jij wilt altijd weten waarom iets is zoals het is en hoe het werkt. Als biomedisch wetenschapper moet je zo’n kritische denker zijn! Je hebt een zeer zelfstandige functie.


Als wetenschapper heb je geleerd om wetenschappelijke taal te spreken, maar je kunt die ook vertalen voor een breed publiek. Je bent goed op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in het werkveld. Je weet deze kennis goed te plaatsen en toe te passen. Communicatie en teamwork zijn binnen life sciences ook zeer belangrijk. In de praktijk communiceer je mondeling en schriftelijk met mensen uit andere vakgebieden, ook in het Engels. Je kunt namelijk in een team terecht komen met artsen, biologen en natuurkundigen.


Als biomedisch wetenschapper is je doel om de medische kennis verder te vergroten. Daarvoor heb je een brede wetenschappelijke belangstelling en een kritische instelling.


Kortom, wat je nodig hebt is:

  • een nieuwsgierige houding
  • communicatieve vaardigheden
  • het vermogen om samen te werken
  • een kritische instelling
  • een sterk analytisch denkvermogen

 

Gratis loopbaanadvies Sterk in je werk 
Wil je meer inzicht of dit beroep bij je past? En ontdekken wat jouw sterke punten zijn? Vraag een gratis loopbaangesprek aan via www.sterkinjewerk.nl.

Specificaties:

KANS OP WERK

Hoog

SALARIS

2574 minimaal per maand en 5504 maximaal