Chirurgisch instrumentmaker - Carrière | YouChooz
Ga naar belangrijkste content
Alle beroepen

Beroep

Chirurgisch instrumentmaker

Als chirurgisch instrumentmaker heb je een technisch beroep. Je maakt en repareert namelijk het instrumentarium van bijvoorbeeld chirurgen, keel- neus- en oorartsen, cardiologen en tandartsen. Maar je bent niet alleen maar met machines en apparaten bezig... Om het instrumentarium echt goed te maken, moet je ook overleggen met de eindgebruiker.

Delen
zorg
Choose
Your
Future
Welke opleiding?
Je loopbaan
Waar werk je?
Salaris chirurgisch instrumentmaker

Welke opleiding?

Om chirurgisch instrumentmaker te worden volg je de MBO-opleiding niveau 4:

 

 

Er zijn ook diverse andere opleidingen waarmee je technische vaardigheden leert. Bijvoorbeeld de MBO-opleiding Verspaner op niveau 2 of Fijnmechanische Verspaner op niveau 3. 

Je loopbaan

Je kunt chirurgisch instrumentmaker worden nadat je één van de opleidingen aan de Leidse Instrumentmakersschool hebt afgerond. Deze opleidingen leiden je breed op, dus je kunt ook gaan werken in andere organisaties dan academische ziekenhuizen en particuliere medische werkplaatsen.

 

Bijvoorbeeld voor een werkplaats waar meetinstrumenten gemaakt worden in opdracht van onderzoeksinstituten. Zij hebben meetinstrumenten nodig die gebruikt kunnen worden voor natuurkundig wetenschappelijk onderzoek.

 

Maar ook in het bedrijfsleven zijn instrumentmakers welkom. Als instrumentmaker kun jij namelijk een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van nieuwe producten of productiemethoden. En daar is volop behoefte aan!

 

Als je in een grote werkplaats werkt, kun je overigens ook doorgroeien naar een leidinggevende functie zoals chef van de afdeling. Vaak zijn daarvoor aanvullende opleidingen en een aantal jaren ervaring nodig.

 

Het is ook mogelijk om je eigen bedrijf te beginnen.

 

Is er werk?
Er is voldoende werk voor chirurgisch instrumentmakers, zo is vaak de vraag groter dan het aanbod.

 

Kans op werk per regio
Benieuwd naar de kans op een baan? Zoek op je MBO-opleiding en ontdek het per regio op kansopwerk.nl.

 

Gratis loopbaanadvies Sterk in je werk 
Wil je weten welke loopbaanmogelijkheden er voor jou zijn in de sector zorg, welzijn en sport? Vraag dan een gratis loopbaangesprek aan via www.sterkinjewerk.nl.

Waar werk je?

Als chirurgisch instrumentmaker werk je meestal in loondienst voor een academisch ziekenhuis, een particulier medisch bedrijf of de elektronische industrie. Je werkt daar in een werkplaats en doet je werk vrij zelfstandig.

 

Er zijn ook instrumentmakers die voor zichzelf beginnen en hun eigen bedrijf opstarten.

 

Mogelijke instellingen

  • Ziekenhuizen

 

Bekijk hier alle werkvelden.

 

Werk vinden

Vind vacatures bij en informatie over instellingen in heel Nederland.

 

 

  • Voor vacatures in zorg en welzijn klik hier

 

Op werk.nl staan vacatures van dit beroep. Dit is de site van UWV. Passende vacatures kunnen daar onder een andere beroepsnaam staan. Bekijk ze op werk.nl!

Salaris chirurgisch instrumentmaker

Wat verdient een chirurgisch instrumentmaker? Actuele informatie over het salaris voor dit beroep is momenteel niet beschikbaar. Weet jij meer? Mail: info@youchooz.nl 

Specificaties:

KANS OP WERK

Hoog