Dermatoloog - Over dit beroep | YouChooz
Ga naar belangrijkste content
Alle beroepen

Beroep

Dermatoloog

Je behandelt bijvoorbeeld schimmelinfecties, ernstige acne of psoriasis. Maar je krijgt ook te maken met patiënten met huidkanker en aids. Je werkt voornamelijk in de polikliniek van een ziekenhuis. Spreekuur houden en patiënten behandelen maken een belangrijk deel uit van je werk. Daarnaast opereer je patiënten en maak je tijd vrij voor onderzoek, onderwijs en overleg met patiënten en collega’s.

Delen
zorg
Choose
Your
Future
Over dit beroep
Wat ga je doen?
Salaris Dermatoloog
Past het bij je?

Over dit beroep

Als dermatoloog behandel je patiënten die een huidaandoening hebben.

 

Je behandelt bijvoorbeeld schimmelinfecties, ernstige acne of psoriasis. Maar je krijgt ook te maken met patiënten met huidkanker en aids. Je werkt voornamelijk in de polikliniek van een ziekenhuis.

 

Spreekuur houden en patiënten behandelen maken een belangrijk deel uit van je werk. Daarnaast opereer je patiënten en maak je tijd vrij voor onderzoek, onderwijs en overleg met patiënten en collega’s.

Wat ga je doen?

Als dermatoloog krijg je te maken met patiënten van alle leeftijden met de meest uiteenlopende huidaandoeningen. In totaal zijn er ongeveer tweeduizend verschillende huidziekten. Zo’n ziekte kan een onschuldige vorm van eczeem betreffen, maar ook huidkanker. De dermatoloog behandelt ook geslachtsziekten. 

 

De patiënt wordt meestal via de huisarts naar jou doorverwezen. Je werkt voornamelijk in de polikliniek. Het werk van een dermatoloog is enorm gevarieerd. Je onderzoekt de patiënten en behandelt de huidaandoeningen op alle mogelijke wijzen, van smeren met zalven tot uv-licht- en laserbehandelingen.

 

Maar een dermatoloog verricht ook chirurgische ingrepen. Zo is het mogelijk dat een patiënt met huidkanker door een huidarts wordt geopereerd. 

 

Daarnaast zit er ook een psycho-dermatologische kant aan het vak. Veel huidziekten worden veroorzaakt of verergerd door stress. Je wordt dan ook opgeleid om gevallen waarbij de psyche van de patiënt een rol speelt te onderkennen. 

 

Het is ook mogelijk dat je je specialiseert op een bepaald gebied, bijvoorbeeld het chirurgisch verwijderen van huidkanker of het behandelen van geslachtsziekten (venerologie). Of je gaat je bezighouden met de cosmetische dermatologie. Dan haal je bijvoorbeeld rimpels of moedervlekken weg. Je kunt je ook toeleggen op het verhelpen van haarproblemen zoals overmatige beharing bij vrouwen. 

 

Omdat jouw werkgebied zo breed is, heb je veel contact met andere specialisten: chirurgen, internisten, kinderartsen, oogartsen en ook psychologen en psychiaters. 

Salaris Dermatoloog

Wat verdient een dermatoloog? De salarissen voor dit beroep verschillen. Heb je een dienstverband, dan ontvang je andere inkomsten dan als een zelfstandig gevestigde specialist.


Ter indicatie: als beginnend afgestudeerde in dienst van een algemeen ziekenhuis verdien je, conform de Arbeidsvoorwaarden Medisch Specialisten (AMS), per jaar een bruto salaris van ongeveer € 70.000,- voor een 45-urige werkweek. Het salaris kan oplopen tot zo’n € 130.000,-.


Dit zijn bedragen zonder de vakantietoeslag van 8%. Daarnaast ontvang je nog toeslagen voor bereikbaarheidsdiensten. Als je ook managementtaken op je neemt, kun je nog een toeslag bovenop je salaris krijgen.


Ben je zelfstandig, dan liggen je inkomsten grofweg tussen € 150.000,- en € 250.000,- per jaar. Dit zijn bruto bedragen, daar moet je dus nog belasting over betalen. Tevens heb je te maken met pensioenkosten en eventueel andere kosten.

 

Tijdens de opleiding werk je als arts in opleiding tot specialist (AIOS). Het salaris dat je dan verdient, is afhankelijk van je werkervaring. Heb je één jaar ervaring, dan ontvang je ongeveer € 3.050,- bruto per maand. Dit kan oplopen tot ruim € 4.215,- bij zeven ervaringsjaren.

 

Dus, hoeveel verdient een dermatoloog? Dat hangt af van factoren als dienstverband en de groei in je carrière. Gemiddeld ligt het salaris van een dermatoloog tussen € 70.000,- bruto en € 130.000,- bruto per jaar. 

 

Dit zijn salarisindicaties voor 2018.

Past het bij je?

Om dermatoloog te worden moet je ervan houden je breed te oriënteren. Tijdens je studie en later tijdens je werk krijg je met bijna alle facetten van de medische wetenschap te maken.

 

Voor overleg en onderzoek ben je de hele dag in touw met de patiënten, familie en collega’s. Communicatieve vaardigheden komen dus goed van pas. En om je door de elfjarige studie, zes jaar Geneeskunde en vijf jaar specialisatie, heen te worstelen en tijdens je werk op de hoogte te blijven van de nieuwste ontwikkelingen, moet je heel leergierig zijn.

 

Kortom, wat je nodig hebt is:

  • behoefte je breed te oriënteren
  • kritische, nieuwsgierige en leergierige houding
  • communicatieve vaardigheden

 

Gratis loopbaanadvies Sterk in je werk 
Wil je meer inzicht of dit beroep bij je past? En ontdekken wat jouw sterke punten zijn? Vraag een gratis loopbaangesprek aan via www.sterkinjewerk.nl.

Specificaties:

KANS OP WERK

Hoog

SALARIS

70.000 - €250.000 bruto per jaar