Dialyseverpleegkundige - Over dit beroep | YouChooz
Ga naar belangrijkste content
Alle beroepen

Beroep

Dialyseverpleegkundige

Als dialyseverpleegkundige verpleeg en begeleid je mensen waarvan de nieren niet optimaal functioneren of zelfs helemaal niet meer werken. Je ziet deze mensen regelmatig terug voor een behandeling en er ontstaat een verpleegrelatie die pas ten einde komt als mensen overlijden, een niertransplantatie krijgen of de behandeling stoppen. Met zo’n langdurig contact moet je wel om kunnen gaan...

Delen
zorg
Choose
Your
Future
Over dit beroep
Wat doet een dialyseverpleegkundige?
Past het bij je?

Over dit beroep

Als dialyseverpleegkundige verpleeg en begeleid je mensen waarvan de nieren niet optimaal functioneren of zelfs helemaal niet meer werken.


Je ziet deze mensen regelmatig terug voor een behandeling en er ontstaat een verpleegrelatie die pas ten einde komt als mensen overlijden, een niertransplantatie krijgen of de behandeling stoppen. Met zo’n langdurig contact moet je wel om kunnen gaan...

Wat doet een dialyseverpleegkundige?

Als dialyseverpleegkundige krijg je te maken met patiënten die een nierfunctiestoornis hebben of bij wie de nieren zelfs helemaal niet meer werken. Door gebruik van diverse dialysetechnieken (hemodialyse en peritoneaal dialyse) kunnen de functies van de nieren gedeeltelijk overgenomen worden.

 

Je begeleidt patiënten tijdens het hele traject van onderzoek, diagnose, het maken van een zorgplan en de behandeling. Je ziet een patiënt regelmatig voor behandelingen terug.

 

Bij de hemodialysebehandeling wordt gebruik gemaakt van apparatuur waarmee het bloed van de patiënten schoon gespoeld wordt (dialyseren). Voor de behandeling zorg je dat het apparaat voorbereid is en klaarstaat. Je sluit patiënten hierop aan en controleert de conditie van de patiënt tijdens het proces. Zowel vóór als ná de behandeling noteer je het gewicht, de bloeddruk, temperatuur en hartslag van de patiënt.

 

Een aantal patiënten wordt thuis behandeld (peritoneaal dialyse en thuishemodialyse). Je leert hen hoe ze handelingen zelf kunnen uitvoeren, geeft voorlichting over aangepaste diëten, complicaties en ziekteverschijnselen en maakt vervolgafspraken. Ook geef je je patiënten voorlichting over alle belangrijke zaken rondom een niertransplantatie.

 

Als dialyseverpleegkundige werk je samen met nefrologen (nierspecialisten) en onderhoud je contacten met andere hulpverleners zoals maatschappelijk werkers, diëtisten, chirurgen en technici.

Past het bij je?

Je werkt als dialyseverpleegkundige met mensen die een aantal keren per week een dialyse ondergaan en die zich vaak niet erg lekker voelen. Je moet geduldig en tactvol met deze mensen om kunnen gaan en je kunnen inleven in hun situatie.

 

Je sluit patiënten aan op een kunstnier door dialyselijnen aan te sluiten op de bloedbaan. Je moet dus heel nauwkeurig kunnen werken.
 

Je weet niet alleen hoe een dialyseapparaat werkt, maar kunt ook storingen oplossen. Technische interesse is dus noodzakelijk.

 

Kortom, wat je nodig hebt is:

  • geduld, tact en inlevingsvermogen
  • nauwkeurigheid
  • technische interesse

 

Gratis loopbaanadvies Sterk in je werk 
Wil je meer inzicht of dit beroep bij je past? En ontdekken wat jouw sterke punten zijn? Vraag een gratis loopbaangesprek aan via www.sterkinjewerk.nl.

Specificaties:

KANS OP WERK

Hoog

SALARIS

2140 - €3490 per maand