Doktersassistent - Over dit beroep | YouChooz
Ga naar belangrijkste content
Alle beroepen

Beroep

Doktersassistent

Als doktersassistent assisteer je een huisarts of medisch specialist bij onderzoek, bij de behandeling van patiënten en op administratief gebied. Je moet zorgvuldig werken, of het nu om onderzoekjes gaat of om het bijhouden van de administratie. Stel je voor dat je de gegevens van patiënten verwisselt! Met patiënten heb je trouwens veel te maken. Vaak ben jij degene die ze ontvangt, de juiste afspraak voor ze regelt en ze soms ook gerust moet stellen. Een doktersassistent heeft veel verschillende taken en daarmee een afwisselende baan.

Delen
zorg
Choose
Your
Future
Over dit beroep
Wat doet een doktersassistent?
Salaris doktersassistent
Past het bij je?

Over dit beroep

Als doktersassistent assisteer je een huisarts of medisch specialist bij onderzoek, bij de behandeling van patiënten en op administratief gebied.

 

Als doktersassistent assisteer je een huisarts of medisch specialist bij onderzoek, bij de behandeling van patiënten en op administratief gebied.

 

Je moet zorgvuldig werken, of het nu om onderzoekjes gaat of om het bijhouden van de administratie. Stel je voor dat je de gegevens van patiënten verwisselt! Met patiënten heb je trouwens veel te maken. Vaak ben jij degene die ze ontvangt, de juiste afspraak voor ze regelt en ze soms ook gerust moet stellen. Een doktersassistent heeft veel verschillende taken en daarmee een afwisselende baan.

Wat doet een doktersassistent?

Wat doet een doktersassistent? Doktersassistent betekent letterlijk het assisteren en ondersteunen van de behandelaar. Het beroep is echter complexer en uitgebreider. De doktersassistent heeft een eigen, herkenbare bijdrage in de gezondheidszorg. 

 

Je hebt veel contact met patiënten: je ontvangt hen niet alleen, maar stelt hen ook gerust. Jij bent degene die de patiënten het eerst te woord staat, aan de telefoon of achter de balie. Je geeft hen voorlichting over bijvoorbeeld het hoe en waarom van een onderzoek. Daarvoor houd je via de vakliteratuur bij wat er zoal verandert in de medische wereld.

 

Administratieve werkzaamheden bestaan onder andere uit het afhandelen van de correspondentie, het verwerken van medische gegevens en het beheren van de voorraad medicijnen. Je plant het spreekuur, schrijft herhalingsrecepten uit en verzorgt soms de financiële administratie.

 

Naast deze administratieve en patiëntgerichte werkzaamheden assisteer je de huisarts, bedrijfsarts of specialist bij onderzoek of bij de behandeling van patiënten. Je helpt de huisarts bijvoorbeeld door instrumenten klaar te zetten en aan te geven. Ook kun je eenvoudige onderzoekjes uitvoeren op urine, ontlasting en bloed. Medisch-technische taken die je zelfstandig verricht, zijn bijvoorbeeld hechten, verbinden, injecteren, EHBO verlenen, het aanstippen van wratten en de controle van diabetespatiënten.

Salaris doktersassistent

Wat verdient een doktersassistent? Als beginnend doktersassistent ontvang je een bruto maandsalaris van ongeveer € 1.950,- exclusief 8% vakantietoeslag. Dit kan oplopen tot maximaal zo'n € 3.415,-. Ook kun je als zelfstandig ondernemer aan de slag en zul je ook ongeveer het maximale bruto maandsalaris verdienen. Wel moet je als zelfstandig ondernemer je eigen ziektekosten betalen en je pensioenregeling treffen. Dus, het antwoord op de vraag: "Hoeveel verdient een doktersassistent" is afhankelijk van je dienstverband of zelfstandig ondernemer zijn.

Past het bij je?

Als doktersassistent moet je zorgvuldig werken. Op drukke momenten moet je veel dingen tegelijk doen en lang achter elkaar door kunnen werken zonder fouten te maken.

 

Je krijgt veel te maken met patiënten die bang zijn of tegen een onderzoek opzien. Daarom is het belangrijk dat je je in hun situatie kunt verplaatsen, zodat je ze kunt geruststellen. Omdat je snel veel verschillende mensen achter elkaar helpt, moet je dus vlot kunnen omschakelen van de ene situatie naar de andere.

 

Je werkt zelfstandig en onder direct toezicht van de (huis)arts en hebt te maken met uitgebreide voorschriften en protocollen, waaraan je je heel nauwgezet moet houden. Een van die voorschriften is het beroepsgeheim.

 

Kortom, wat je nodig hebt is:

  • concentratie
  • inlevingsvermogen
  • organisatietalent
  • communicatieve vaardigheden

 

Gratis loopbaanadvies Sterk in je werk 
Wil je meer inzicht of dit beroep bij je past? En ontdekken wat jouw sterke punten zijn? Vraag een gratis loopbaangesprek aan via www.sterkinjewerk.nl.

Specificaties:

KANS OP WERK

Gemiddeld

SALARIS

2110 - €3471 per maand