Eerst verantwoordelijk verzorgende - Over dit beroep | YouChooz
Ga naar belangrijkste content
Alle beroepen

Beroep

Eerst verantwoordelijk verzorgende

Ben jij verzorgende in een verpleeghuis of woonzorgcentrum of verleen je zorg aan huis? Dan kun je doorgroeien naar de functie eerst verantwoordelijk verzorgende. Je coördineert dan de zorg aan een aantal cliënten. Het is een beroep met veel verantwoordelijkheden. Kun jij dat aan?

Delen
eerstelijnszorg
Choose
Your
Future
Over dit beroep
Wat doet een eerst verantwoordelijk verzorgende?
Past het bij je?

Over dit beroep

Ben jij verzorgende in een verpleeghuis of woonzorgcentrum of verleen je zorg aan huis? Dan kun je doorgroeien naar de functie eerst verantwoordelijk verzorgende. Je coördineert dan de zorg aan een aantal cliënten. Het is een beroep met veel verantwoordelijkheden. Kun jij dat aan?

Wat doet een eerst verantwoordelijk verzorgende?

Als eerst verantwoordelijk verzorgende (EVV) heb je veel verantwoordelijkheden. Je coördineert de zorgverlening aan een aantal cliënten. Wanneer je werkt in een verpleeghuis of woonzorgcentrum zullen de cliënten ouderen zijn, die lichamelijke en/of geestelijke zorg nodig hebben. Je kunt ook zorg thuis verlenen.

 

Je zorgt ervoor dat alle zorg die de cliënt krijgt op elkaar is afgestemd en houdt de continuïteit van de zorg in de gaten. Je gaat daarbij uit van de wensen van de cliënt. Je biedt zorg die gericht is op het lichamelijk, geestelijk en sociaal welzijn van de cliënt. Ook zorg je voor een veilig en prettig woonklimaat. 

 

Bij opname verzorg je alles wat erbij komt kijken om die opname goed te laten verlopen. In overleg met de cliënt, familie/mantelzorgers en andere hulpverleners stel je het zorgplan op. Tijdens de zorg die daaruit voortvloeit, begeleid je de cliënt en bewaak en evalueer je de geboden zorg.

 

De toestand van de cliënt houd je dus goed in de gaten. Bij eventuele problemen onderneem je actie. Er wordt van je verwacht dat je problemen in de dagelijkse zorgverlening zelfstandig oplost. Jij bepaalt of en wanneer er een leidinggevende ingeschakeld moet worden. 

 

Ook het informeren van alle betrokkenen hoort bij je werk. Voor cliënt, familie/mantelzorgers, collega's en andere zorgverleners ben jij het aanspreekpunt. Je werkt bijvoorbeeld samen met artsen, fysiotherapeuten, diëtisten en logopedisten. Daarbij ben je ook verantwoordelijk voor het overleg tussen alle zorgverleners. Je bereidt het overleg voor, behartigt de belangen van de cliënt en zorgt dat afspraken worden nageleefd.

Past het bij je?

Als eerst verantwoordelijk verzorgende (EVV) moet je goed met oudere en jongere mensen kunnen omgaan die zorg nodig hebben, en voor de mensen die hen verzorgen. Je hebt oog voor hun wensen, hebt geduld en kunt je in je cliënten en hun mantelzorgers verplaatsen.

 

Jij bent het aanspreekpunt bij vragen, klachten en problemen. Communicatieve vaardigheden komen daarbij goed van pas. Bovendien ben je besluitvaardig en initiatiefrijk.

 

Je coördineert de zorg die verschillende soorten zorgverleners én de mantelzorgers aan jouw cliënten bieden. Je moet dus goed kunnen plannen en organiseren. Bovendien geef je aanwijzingen aan verzorgenden, stagiairs en mantelzorgers. Daarbij zijn leidinggevende kwaliteiten onmisbaar.

 

Hoewel je een zeer zelfstandige functie hebt, werk je ook veel samen met andere zorgverleners. In die samenwerking moet je opkomen voor de belangen van jouw cliënten. 

 

Kortom, wat je nodig hebt is:

  • interesse in ouderen
  • inlevingsvermogen
  • organisatorisch talent
  • communicatieve vaardigheden
  • zelfstandig én in teamverband kunnen werken

 

Gratis loopbaanadvies Sterk in je werk 
Wil je meer inzicht of dit beroep bij je past? En ontdekken wat jouw sterke punten zijn? Vraag een gratis loopbaangesprek aan via www.sterkinjewerk.nl.

Specificaties:

KANS OP WERK

Hoog

SALARIS

1890 - €2875 per maand