Ergotherapeut - Over dit beroep | YouChooz
Ga naar belangrijkste content
Alle beroepen

Beroep

Ergotherapeut

Als ergotherapeut ben je een paramedisch specialist. Je begeleidt en behandelt mensen die door lichamelijke of geestelijke beperkingen niet meer kunnen wonen, werken en leven zoals zij dat graag willen. Jouw handelingen zijn niet gericht op de ziekte, maar op het bedenken van oplossingen voor praktische problemen.

Delen
zorg
Choose
Your
Future
Over dit beroep
Wat doet een ergotherapeut?
Salaris ergotherapeut
Past het bij je?

Over dit beroep

Als ergotherapeut ben je een paramedisch specialist. Je begeleidt en behandelt mensen die door lichamelijke of geestelijke beperkingen niet meer kunnen wonen, werken en leven zoals zij dat graag willen. Jouw handelingen zijn niet gericht op de ziekte, maar op het bedenken van oplossingen voor praktische problemen.

 

Beroep ergotherapeut

In het beroep ergotherapeut help je mensen om hun dagelijkse activiteiten te (blijven) ondernemen. Jouw cliënten lopen bijvoorbeeld moeilijk, kunnen een arm niet goed gebruiken of hebben problemen met schrijven. Maar ze kunnen ook last hebben van vermoeidheid, geheugenproblemen of stemmingswisselingen.

 

Als ergotherapeut onderzoek je welke activiteiten jouw cliënten belangrijk vinden in hun dagelijkse leven. Misschien wil iemand zich graag zelfstandig kunnen wassen en aankleden, aan het werk blijven, een studie oppakken of kunnen fietsen. Je observeert jouw cliënt om vast te stellen wat de beperkingen en mogelijkheden zijn. Om een goede inventarisatie te maken overleg je met artsen, fysiotherapeuten, mantelzorgers of leerkrachten.
 

Daarna stel je samen met je cliënt doelen op. Je kijkt wat er mogelijk is om die doelen te bereiken met advies, trainingen, hulpmiddelen en aanpassingen. Deze informatie leg je vast in het behandelplan waar jullie samen mee aan de slag gaan. Uiteindelijk leer je bijvoorbeeld jouw cliënt met evenwichtsproblemen lopen met een rollator of fietsen op een fiets met zijwielen. En voor een kapper met rugproblemen regel je een aangepaste kruk.

 

Als ergotherapeut kun je op heel veel plekken aan de slag, zoals een ziekenhuis, verpleeghuis, revalidatiecentrum, thuiszorginstelling en school voor speciaal onderwijs. Een eigen praktijk is ook een mogelijkheid.

 

Ergotherapeut iets voor jou?

Voor het beroep ergotherapeut moet je vindingrijk zijn. Je bedenkt immers creatieve oplossingen voor de problemen van jouw cliënten. Wil jij ergotherapeut worden? Check dan of je ook beschikt over de andere eigenschappen die je voor dit beroep nodig hebt.

Wat doet een ergotherapeut?

Als ergotherapeut begeleid en behandel je mensen die door lichamelijke of psychische problemen niet meer kunnen leven, wonen en werken zoals ze dat zouden willen. Maar ook mensen met een functiebeperking vanaf de geboorte kom je tegen bij het uitoefenen van je vak. Je leert hen zo zelfstandig mogelijk functioneren in het dagelijks leven.


Je stelt vragen als:

  • Wat wil iemand?
  • Wat kan iemand nog zélf?
  • Waarbij heeft hij of zij hulp nodig?
  • Kan een aanpassing aan de woning of een hulpmiddel uitkomst bieden?


In de behandelingen, de begeleiding en het advies van een ergotherapeut draait het allemaal om 'doen'. Je kijkt als ergotherapeut vooral naar wat mensen wél zelf kunnen en wat ze eventueel kunnen leren of naar aanpassingen die zij misschien aanvullend nodig hebben. Dat betekent dat je praktisch en oplossingsgericht bezig bent, op een creatieve manier. Misschien moeten de drempels in huis worden weggehaald. Of er moet een speciaal toetsenbord komen voor de computer op het werk.


Soms overleg je ook met de betrokken arts, de fysiotherapeut of bijvoorbeeld mantelzorgers. Gezamenlijk zorgen jullie ervoor dat de cliënt op de best mogelijke manier kan functioneren.


Werk je binnen een instelling dan rapporteer je vaak aan de behandelend arts, verwijzer of huisarts en neem je deel aan het cliëntenoverleg. Verder overleg je met deskundigen buiten de instelling over aanpassingen en voorzieningen voor mensen met een handicap.

Salaris ergotherapeut

Wat verdient een ergotherapeut? 

 

Als beginnend ergotherapeut ontvang je een bruto maandsalaris van €2.330,- en €2.405,-. Naarmate je doorgroeit in je functie kan je maximale salaris liggen tussen de €3.895,- en €3.950,-. 

Past het bij je?

Je moet problemen van cliënten goed kunnen analyseren en vindingrijk en creatief zijn in het bedenken van aanpassingen die het probleem goed oplossen. Daarbij moet je kunnen inspelen op de wensen van de cliënt en goed zien wat wel en wat niet mogelijk is.


Je werkt voor en samen met mensen die vaak chronische, psychische en/of lichamelijke problemen hebben, die niet altijd op te lossen zijn. Daar moet je wel tegen kunnen.


Je hebt behoorlijk wat geduld. Je moet duidelijk uitleg kunnen geven en de cliënt kunnen motiveren en stimuleren om zo zelfstandig mogelijk te functioneren met zijn/haar handicap.


Je kunt goed zelfstandig werken, maar ook andere hulpverleners zoals de arts, fysiotherapeut, logopedist, wijkverpleegkundige of psycholoog zijn bij je werkzaamheden betrokken. Belangrijk is daarom ook dat je goed kunt samenwerken met andere beroepsbeoefenaren.


Kortom, wat je nodig hebt is:

  • vindingrijkheid
  • geduld
  • plezier in samenwerking
  • creativiteit


Gratis loopbaanadvies Sterk in je werk 
Wil je meer inzicht of dit beroep bij je past? En ontdekken wat jouw sterke punten zijn? Vraag een gratis loopbaangesprek aan via www.sterkinjewerk.nl.
 

 

Specificaties:

KANS OP WERK

Hoog

SALARIS

2728 - €5045 per maand