Farmakundige - Over dit beroep | YouChooz
Ga naar belangrijkste content
Alle beroepen

Beroep

Farmakundige

De farmaceutische industrie heeft behoefte aan duizendpoten die over alles wel iets weten. De farmakundige neemt die veeleisende taak op zich en is de sterke schakel tussen de ketens binnen de farmaceutische industrie.

Delen
zorg
Choose
Your
Future
Over dit beroep
Wat doet een farmakundige?
Salaris farmakundige
Past het bij je?

Over dit beroep

De farmaceutische industrie heeft behoefte aan duizendpoten die over alles wel iets weten. De farmakundige neemt die veeleisende taak op zich en is de sterke schakel tussen de ketens binnen de farmaceutische industrie.

Wat doet een farmakundige?

Het is geen apotheker. Het is geen apothekersassistente. Het is geen farmaceut en het is ook geen arts. Wat is de farmakundige dan wel? Het vak is erg breed. Je bent de schakel tussen verschillende ketens van de farmaceutische industrie. De farmakundige is een allrounder en weet van alles wel iets af. Daarom kun je ook snel je plek vinden in een bedrijf, instelling of project.


Als farmakundige heb je voldoende kennis over ziektebeelden en het menselijk lichaam. Je weet veel over medicijnen. Die kennis weet je toe te passen bij het opzetten van bijvoorbeeld een voorlichtingsprogramma voor een groep patiënten. Je weet ook voldoende over de logistieke processen rondom de geneesmiddelendistributie en houdt daar toezicht op. 


Bovendien houdt de farmakundige zich bezig met voorlichting. Je ontwikkelt informatiecampagnes voor patiënten. Ook kun je voorlichting geven aan journalisten in de rol van PR-functionaris. Of je leidt informatieprojecten over bijvoorbeeld medicijnen, gericht op een brede doelgroep. 


Omdat de gezondheidszorg en de farmaceutische sector altijd in beweging zijn, moet je de ontwikkelingen blijven volgen. Bijvoorbeeld op het gebied van: wetgeving, het zorgverzekeringstelsel, de overheid, kostenbeheersing en preventie in de zorg.

 

Salaris farmakundige

Wat verdient een farmakundige? Als beginnend farmaceutisch consulent in loondienst ontvang je ongeveer minimaal € 2.335,- bruto per maand, exclusief 8 procent vakantietoeslag. Het salaris kan oplopen tot zo’n € 3.490,- bruto per maand.

Past het bij je?

Als farmakundige werk je graag met mensen samen en kun je goed communiceren. Je houdt je namelijk bezig met het voorlichten van patiënten én je kunt worden ingezet als PR-functionaris of projectleider. Je moet daarom kunnen aanvoelen hoe je met een patiënt praat, maar ook hoe je omgaat met een journalist.


Je kunt goed organiseren en bent stressbestendig. Je houdt ook van afwisseling. Bovendien moet je verstand hebben van computers. Je krijgt namelijk vaak te maken met ICT-toepassingen. 


Kortom, wat je nodig hebt is:

  • communicatieve vaardigheid
  • stressbestendigheid
  • organisatietalent
  • verstand van computers
  • een sociale houding


Gratis loopbaanadvies Sterk in je werk 
Wil je meer inzicht of dit beroep bij je past? En ontdekken wat jouw sterke punten zijn? Vraag een gratis loopbaangesprek aan via www.sterkinjewerk.nl.
 

Specificaties:

KANS OP WERK

Hoog

SALARIS

2937 - €4426 per maand