Fysiotherapeut - Over dit beroep | YouChooz
Ga naar belangrijkste content
Alle beroepen

Beroep

Fysiotherapeut

Als fysiotherapeut behandel je allerlei patiënten met uiteenlopende klachten. Zo kan er een patiënt bij je komen die moet herstellen van een sportblessure of rugklachten heeft. Of een patiënt die moet revalideren na een zwaar ongeluk en opnieuw moet leren bewegen. Of een zwangere vrouw met bekkeninstabiliteit.

Delen
Fysiotherapie
Choose
Your
Future
Over dit beroep
Wat doet een fysiotherapeut?
Past het bij je?

Over dit beroep

Als fysiotherapeut adviseer, begeleid en behandel je patiënten met uiteenlopende lichamelijke klachten.

 

Jij bent de deskundige op het gebied van het houdings- en bewegingsapparaat. Je helpt mensen met bijvoorbeeld pijn, krachtsvermindering, ademhalingsproblemen, zwellingen en bewegingsbeperkingen.

 

Beroep fysiotherapeut

Als fysiotherapeut behandel je allerlei patiënten met uiteenlopende klachten. Zo kan er een patiënt bij je komen die moet herstellen van een sportblessure of rugklachten heeft. Of een patiënt die moet revalideren na een zwaar ongeluk en opnieuw moet leren bewegen. Of een zwangere vrouw met bekkeninstabiliteit.

 

Klachten hebben verschillende oorzaken. En ieder consult zie je een andere patiënt. Dit maakt het beroep van fysiotherapeut enorm variërend en boeiend.
 

Het beroep kent meerdere specialisaties. Je kunt bijvoorbeeld gaan werken als sportfysiotherapeut of kinderfysiotherapeut.
 

Wat doet een fysiotherapeut nu precies? De situatie van iedere patiënt is weer anders en dat vraagt om een persoonlijke benadering. De juiste behandeling kies je door goed naar de klachten van de patiënt te luisteren en door je in te leven in de problemen. Je legt duidelijk uit wat de behandeling inhoudt. Het is ook heel belangrijk dat je patiënt zich op zijn gemak voelt bij jou.
 

Vaak worden patiënten doorgestuurd door een huisarts of een medisch specialist. Maar patiënten hebben geen verwijsbrief nodig voor de fysiotherapeut. Ze kunnen ook op eigen initiatief bij jou terecht.

 

Salaris fysiotherapeut 

Je vraagt je misschien af: hoeveel verdient een fysiotherapeut? Je salaris als fysiotherapeut in loondienst is afhankelijk van het type instelling waar je werkt (de cao die hier van toepassing is). Dus, wat verdient een fysiotherapeut? Als beginnend fysiotherapeut kun je minimaal rekenen op een bruto salaris van zo'n € 2.250,- per maand, exclusief 8 procent vakantietoeslag en een eindejaarsuitkering. Dit kan oplopen tot ongeveer € 3.800,-. Ben je leidinggevende, dan is het salaris wat hoger.

 

Als zelfstandig fysiotherapeut krijg je veelal een vergoeding op basis van afspraken met ziektekostenverzekeraars. Je inkomen is in dat geval afhankelijk van het aantal mensen dat je behandelt en van het type behandelingen. Een heel grove indicatie is dat je per jaar ongeveer € 70.000,- verdient. Wel moet je er rekening mee houden dat je als zelfstandig ondernemer te maken hebt met pensioenkosten en eventuele andere kosten.


Fysiotherapeut worden?

 

Heb je grote interesse in mensen en in anatomie? Ben je sociaal vaardig en gemotiveerd om problemen op te lossen? Kun je goed luisteren en ben je in staat om je in te leven in mensen? Dan beschik je over belangrijke eigenschappen voor het beroep fysiotherapeut.
 

Als fysiotherapeut ben je breed opgeleid. Je kunt dan ook aan de slag in diverse organisaties. Je werkt bijvoorbeeld bij gezondheidscentra, revalidatiecentra, een verpleeghuis, ziekenhuis of in de gehandicaptenzorg. Ook een eigen fysiotherapiepraktijk beginnen is mogelijk.

Wat doet een fysiotherapeut?

Als fysiotherapeut ben je deskundig op het gebied van het houdings- en bewegingsapparaat. Je adviseert, begeleidt en behandelt patiënten met uiteenlopende lichamelijke klachten of beperkingen. Als je in een instelling werkt, heb je veel contact met verpleegkundigen, andere paramedici, artsen en medisch specialisten. In een eigen praktijk werk je min of meer alleen.


Patiënten
Sommige patiënten hebben pijn, zwellingen of ademhalingsproblemen. Anderen moeten leren beter te zitten of bewegen. Daarnaast heb je te maken met mensen die herstellen van een gebroken arm of been of met patiënten die bijvoorbeeld opnieuw moeten leren lopen met een kunstheup.

 

Mogelijk werk je ook met kinderen en volwassenen met een verstandelijke beperking. Zij hebben vaak hulp nodig bij het ontwikkelen, verbeteren en onderhouden van hun motorische vaardigheden. Met bijvoorbeeld speciale oefeningen help je hen daarbij.


Behandelplan
De patiënten zijn vaak door een huisarts of medisch specialist naar jou doorverwezen. Bij de eerste afspraak vorm je je een zo volledig mogelijk beeld van de klachten. Dit doe je door onderzoek en het stellen van vragen. Op basis daarvan stel je samen met de patiënt een behandelplan op. Je houdt hierbij rekening met centraal opgestelde richtlijnen.


Bewegings- of oefentherapie
Een belangrijk onderdeel van de behandeling is vaak de bewegings- of oefentherapie. Hierin werk je met de patiënt aan één of meerdere doelen, zoals:

 • spieren versterken
 • gewrichten mobiliseren
 • uithoudingsvermogen vergroten
 • ademhaling verbeteren
 • bloedcirculatie bevorderen,
 • lichaamsdelen ontspannen
 • betere houding


Manuele technieken
Bij bewegingstherapie gebruik je hulpmiddelen als fitnessapparatuur, een hometrainer, evenwichtstol, stokken en ballen. Deze therapie wordt vaak ondersteund door manuele technieken als massage, fricties en manipulatie. Of met fysische technieken, zoals thermische prikkels (warmte en kou), elektrische of mechanische prikkels ter vermindering van de pijn en verbetering van de circulatie.
Daarnaast geef je (preventief) advies en voorlichting.


Evaluatie
Je evalueert de resultaten samen met de patiënt. Met deze bevindingen stel je het verdere verloop van de behandeling vast.


Verbijzonderingen
Binnen de fysiotherapie zijn er meerdere verbijzonderingen of specialisaties. Momenteel zijn de erkende verbijzonderingen:

 • manueel therapie
 • kinderfysiotherapie
 • sportfysiotherapie
 • fysiotherapie in de geriatrie

 
Ook zijn er fysiotherapeuten die zich hebben toegelegd op de erkende deelgebieden van bekkenbodemproblematiek, psychosomatiek, lymfologie, hart- en vaatziekten en tandheelkunde.

Past het bij je?

Als fysiotherapeut heb je een belangrijke taak in het begeleiden van patiënten. Om vast te stellen welke behandeling het meest geschikt is, kun je goed luisteren en je inleven in de klachten van patiënten.

 

Je weet helder uit te leggen wat een behandeling precies inhoudt. Dit doe je op zo’n manier dat de patiënt vertrouwen in jou heeft. Je weet patiënten daarnaast te motiveren voor een behandeling.

 

Voor de manuele verrichtingen heb je een goede tastzin nodig. Daarmee voel je de weerstand van de huid, stel je de ligging van de organen vast en bepaal je hoe de spieren en pezen in het lichaam lopen.

 

Is een eigen praktijk jouw ambitie, dan moet je over zakelijk inzicht beschikken. In contacten met huisartsen, medisch specialisten en andere instanties kun je tactvol optreden.


Kortom, je beschikt over:

 • het vermogen aandachtig te luisteren en je in te leven 
 • goede communicatieve vaardigheden
 • een goede tastzin


Gratis loopbaanadvies Sterk in je werk 
Wil je meer inzicht of dit beroep bij je past? En ontdekken wat jouw sterke punten zijn? Vraag een gratis loopbaangesprek aan via www.sterkinjewerk.nl.
 

Specificaties:

KANS OP WERK

Hoog

SALARIS

2937 - €4905 per maand