Gespecialiseerd verzorgende psychogeriatrie - Over dit beroep | YouChooz
Ga naar belangrijkste content
Alle beroepen

Beroep

Gespecialiseerd verzorgende psychogeriatrie

Zit jij op je plek als verzorgende in een verpleeghuis, woonzorgcentrum of in de thuiszorg? Maar wil je nog meer betekenen voor ouderen met psychische problemen? Groei dan door naar de functie gespecialiseerd verzorgende psychogeriatrie. Je bent dan een specialist in ouderenzorg! Daarnaast ben je de vraagbaak voor je collega’s en voor mantelzorgers op dit specifieke gebied.

Delen
ouderenzorg
Choose
Your
Future
Over dit beroep
Wat doet een gespecialiseerd verzorgende psychogeriatrie?
Past het bij je?

Over dit beroep

Zit jij op je plek als verzorgende in een verpleeghuis, woonzorgcentrum of in de thuiszorg? Maar wil je nog meer betekenen voor ouderen met psychische problemen? Groei dan door naar de functie gespecialiseerd verzorgende psychogeriatrie. Je bent dan een specialist in ouderenzorg! Daarnaast ben je de vraagbaak voor je collega’s en voor mantelzorgers op dit specifieke gebied. Klaar voor deze uitdaging?

Wat doet een gespecialiseerd verzorgende psychogeriatrie?

Als gespecialiseerd verzorgende psychogeriatrie bied je zorg aan ouderen die naast ouderdomsklachten ook beperkingen van het geestelijk vermogen hebben. Bijvoorbeeld ouderen met dementie of andere psychische problemen.


Ouderen met een psychische beperking hebben duidelijke structuur en specifieke begeleiding nodig. Zij zijn bijvoorbeeld voor het structureren van hun dag van jou afhankelijk. 
 

Ook in de dagelijkse verzorging van de ouderen met deze beperkingen speel je een belangrijke rol. Je assisteert de ouderen met dagelijkse dingen, zoals wassen, aankleden, eten, het toedienen van medicijnen of het ondersteunen bij dagelijkse activiteiten. In beperkte mate verricht je ook huishoudelijke taken of je begeleidt de cliënten hierin. Samen met het hele zorgteam stel je een zorgplan op en voer je dat gezamenlijk uit.


Als gespecialiseerd verzorgende psychogeriatrie geef je begeleiding, instructie en advies. Niet alleen aan cliënten, maar ook aan collega's, mantelzorgers en vrijwilligers. Je hebt een verbindende rol tussen alle betrokkenen. Je bent een vraagbaak voor je collega’s. Ook mantelzorgers en vrijwilligers kunnen met hun specifieke vragen over psychogeriatrie bij jou terecht. 
 

Je leidinggevende is het afdelingshoofd. Zelf kun je stagiairs begeleiden. Je hebt regelmatig overleg met andere verzorgenden, verpleegkundigen, artsen en deskundigen zoals fysiotherapeuten. Daarbij maak je gebruik van het verslag dat je dagelijks maakt over de toestand en situatie van de patiënt. Jij houdt alles dus goed in de gaten!

 

Past het bij je?

Natuurlijk vind je het leuk om met ouderen te werken. Met name als ze bijvoorbeeld dementie of andere psychische problemen hebben. Je vindt het een uitdaging om je in deze specifieke problemen van ouderen te verdiepen en deze aan te pakken. 


Deze ouderen wonen meestal in een woonzorgvoorziening. Je vindt het leuk om hen te helpen bij hun persoonlijke verzorging en de invulling van hun dag. Een sociale instelling en een praktische aanpak komen daarbij goed van pas.
 

Als beginnend gespecialiseerd verzorgende psychogeriatrie heb je ruime werkervaring als verzorgende, vooral met ouderen met psychische problemen. Dit wordt ook wel pg-problematiek genoemd. Je bent een stabiele factor voor zowel de cliënt, je collega’s, mantelzorgers en vrijwilligers. Je weet goed de weg in de wirwar van organisaties, instellingen en regelgeving.


Wanneer je werkt met ouderen met een psychogeriatrisch probleem is het ook erg belangrijk dat je geduldig bent en hen rustig kunt assisteren bij hun dagelijkse bezigheden. Cliënten vinden een geduldige en duidelijke aanpak prettig.


Kortom, wat je nodig hebt is:

  • een sociale instelling
  • een praktische aanpak
  • communicatietalent
  • een stabiele persoonlijkheid
  • overtuigingskracht
  • geduld


Gratis loopbaanadvies Sterk in je werk 
Wil je meer inzicht of dit beroep bij je past? En ontdekken wat jouw sterke punten zijn? Vraag een gratis loopbaangesprek aan via www.sterkinjewerk.nl.
 

Specificaties:

KANS OP WERK

Gemiddeld

SALARIS

2110 - €3452 per maand