Gynaecoloog - Over dit beroep | YouChooz
Alle beroepen

Beroep

Gynaecoloog

Naast het uitvoeren van onderzoek ben je gespecialiseerd in het begeleiden en behandelen van vrouwenaandoeningen en –ziektes. Kortom een afwisselend en uitdagend beroep.  

Delen
Choose
Your
Future
Over dit beroep
Wat ga je doen?
Past het bij je?

Over dit beroep

Gynaecologen houden zich onder meer bezig met onvruchtbaarheid, verloskunde en oncologie.

 

Naast het uitvoeren van onderzoek ben je gespecialiseerd in het begeleiden en behandelen van vrouwenaandoeningen en –ziektes. Kortom een afwisselend en uitdagend beroep.

Wat ga je doen?

Als gynaecoloog ben je gespecialiseerd in het begeleiden en behandelen van vrouwenaandoeningen en -ziektes. Je houdt je bezig met gynaecologie (menstruatiestoornissen of hormoonbehandelingen), onvruchtbaarheid, verloskunde, urogynaecologie (incontinentieproblemen) en oncologie. Soms zul je ook chirurgisch ingrijpen. Daarnaast doe je wetenschappelijk onderzoek.


Je patiënten
Je werkt voornamelijk met vrouwen in de leeftijd van 20 tot 70 jaar. Maar je krijgt ook te maken met kinderen, bejaarden en soms met patiënten van het mannelijk geslacht. De patiënten hebben meestal een verwijzing van hun huisarts of verloskundige.

 

Sommige patiënten zie je maar één of twee keer. Andere komen regelmatig terug voor controle of onderzoek. Denk aan vrouwen die zwanger zijn, een ernstige ziekte of onvruchtbaarheidsproblemen hebben.


Je werkzaamheden
Tijdens spreekuren bespreek je klachten, doe je onderzoek (bijvoorbeeld via echo’s) en voorstellen voor therapieën of medicijnen. Op andere momenten bezoek je patiënten die op een ziekenhuisafdeling liggen, voer je operaties uit of geef je nazorg. Je overlegt regelmatig met bijvoorbeeld kinderartsen, internisten en urologen. Daarnaast ben je vaak aan het werk op de verloskamer, waar je helpt bij (gecompliceerde) bevallingen.


Je collega’s
In een klein ziekenhuis ben je met 4 tot 6 collega's op al deze gebieden inzetbaar. In een groter ziekenhuis werk je met 7 of meer gynaecologen. Daar kun je je veelal subspecialiseren in één van de deelgebieden van het vak. Je vormt een team met klinisch verloskundigen, verpleegkundigen, arts-assistenten en soms ook physician assistents.

Past het bij je?

Het vak van gynaecoloog kent veel leuke momenten. Bijvoorbeeld wanneer je toekomstige ouders het geslacht van hun baby vertelt. Of wanneer je gezonde kinderen (soms meerlingen) geboren ziet worden. De keerzijde is dat je met moeilijke situaties en acute problemen te maken krijgt: onvruchtbaarheid, een ernstige ziekte of een miskraam. Je moet onder druk kunnen presteren en stevig in je schoenen staan.

 

Je hebt als gynaecoloog een 24-uurs vak, waarbij je regelmatig voor verrassingen komt te staan. Het is noodzakelijk dat je dan snel reageert en beslissingen neemt.

 

De handen zijn de belangrijkste instrumenten van een gynaecoloog. Daarnaast kun je goed interpreteren wat je ziet op een echoscopie of tijdens operaties. Om de juiste diagnose te stellen, moet je kritisch en nieuwsgierig zijn. 


Goede communicatieve vaardigheden zijn nodig in het contact met collega’s, patiënten en hun naasten.

 

Leergierigheid is vereist om de twaalfjarige studie te voltooien en daarna op de hoogte te blijven van de nieuwste ontwikkelingen.


Kortom, je beschikt over:

  • het vermogen te presteren onder druk
  • een stevige persoonlijkheid
  • besluitvaardigheid
  • een kritische en nieuwsgierige houding
  • goede communicatieve vaardigheden
  • leergierigheid


Gratis loopbaanadvies Sterk in je werk 
Wil je meer inzicht of dit beroep bij je past? En ontdekken wat jouw sterke punten zijn? Vraag een gratis loopbaangesprek aan via www.sterkinjewerk.nl.
 

Specificaties:

KANS OP WERK

Hoog

SALARIS

70.000 - €250.000 bruto per maand