Huisarts - Over dit beroep | YouChooz
Ga naar belangrijkste content
Alle beroepen

Beroep

Huisarts

Het beroep huisarts is heel divers. Geen consult is hetzelfde. Ieder kwartier is anders. De vragen van je patiënten zijn heel uiteenlopend. Aan de andere kant is het zo dat je patiënten bij je terugkomen en meestal jarenlang in jouw patiëntenbestand staan. Met veel patiënten zul je als huisarts dan ook een band opbouwen.

Delen
zorg
Choose
Your
Future
Over dit beroep
Wat doet een huisarts?
Salaris huisarts
Past het bij je?

Over dit beroep

Als huisarts diagnosticeer en behandel je patiënten met uiteenlopende lichamelijke en/of geestelijke klachten. Het goed kunnen vaststellen van hetgeen wat de patiënt nodig heeft vraagt een luisterend oor en het stellen van de juiste vragen. Het behandelen kan in verschillende vormen.

 

Beroep huisarts

Het beroep huisarts is heel divers. Geen consult is hetzelfde. Ieder kwartier is anders. De vragen van je patiënten zijn heel uiteenlopend. Aan de andere kant is het zo dat je patiënten bij je terugkomen en meestal jarenlang in jouw patiëntenbestand staan. Met veel patiënten zul je als huisarts dan ook een band opbouwen.


Taken van de huisarts:

 

 • Je onderzoekt patiënten en kijkt of je een diagnose kunt stellen.
 • Je legt je bevindingen vast in een medisch dossier.
 • Je verleent zorg aan je patiënten en je schrijft behandelingen voor, medicatie of andere maatregelen, zodat ze beter worden.
 • Je verwijst patiënten door naar andere specialisten.
 • Je overlegt ook regelmatig met hen.
 • Je regelt ziekenhuisopnamen wanneer dat nodig is.
 • Je adviseert over verbetering van de gezondheid door bijvoorbeeld te vertellen over voeding, beweging of hygiëne.

 

Soms is het voorschrijven van medicijnen voldoende, soms wordt de patiënt doorverwezen naar een therapeut of medisch specialist. Het takenpakket van een huisarts is erg gevarieerd.

 

Als huisarts kun je zelf je praktijk hebben of samen met anderen. Je werkt samen met andere artsen, praktijkondersteuners en assistenten. Daarnaast heb je vaak overleg met een apotheker over medicijnen.
 

Een huisarts draait vaak niet alleen dagdiensten, maar je kunt ook nacht-, avond- en weekenddiensten draaien.

 

Huisarts iets voor jou?

Kun je goed luisteren? Kun je duidelijk uitleg geven? Ben je onderzoekend? Ben je sociaal vaardig? Vind je het leuk om op de hoogte te blijven van je vak? Misschien is het beroep huisarts dan iets voor jou.

Wat doet een huisarts?

Als huisarts lever je medisch-generalistische zorg aan je patiënten. Zo kunnen je patiënten uiteenlopende lichamelijke en/of geestelijke aandoeningen hebben. Je bent een constante factor in de zorg aan patiënten. Huisartsen kennen hun patiënten en kunnen een vertrouwensband met hen opbouwen.


Volop variatie
Een huisarts heeft veel verschillende taken. Een greep:

 

 • Je houdt spreekuur en legt huisbezoeken af.
 • Je geeft je patiënten uitleg en stelt hen zo mogelijk gerust.
 • Je schrijft medicatie voor, verwijst patiënten naar een (fysio)therapeut of medisch specialist, en zorgt dat deze behandelaars de relevante medische informatie krijgen.
 • Je behandelt verwondingen.
 • Je geeft beschermende injecties, zoals de griepprik.
 • Je verricht kleine chirurgie en preventief onderzoek. Je maakt bijvoorbeeld een uitstrijkje.
 • Je draagt actief bij aan preventie door advies te geven over voeding, stoppen met roken en beweging.
 • Je vraagt laboratorium- of andere diagnostische tests aan en analyseert de resultaten.
 • Je legt je bevindingen over elke patiënt vast in een medisch dossier.
 • Je overlegt met collega's over je werk, met apothekers over geneesmiddelen, en met specialisten en therapeuten over specifieke patiënten.

 

En verder…
Samen met collega's draai je avond-, nacht- en weekenddiensten, meestal op een regionale huisartsenpost.

 

Je volgt de ontwikkelingen in je vak. Je bezoekt hiervoor congressen en studiedagen, gaat naar cursussen en trainingen en houdt de vakliteratuur bij.

 

Tot slot ben je als huisarts steeds meer een manager van je eigen praktijk. Je stuurt je personeel aan, bent verantwoordelijk voor het financiële deel en kunt omgaan met automatisering en andere vernieuwingen.

 

Salaris huisarts

Hoeveel verdient een huisarts?

Indien je als huisarts een eigen praktijk hebt, is je salaris afhankelijk van de praktijkomvang en praktijkvoering. Van de inkomsten uit je praktijk (afkomstig van zorgverzekeraars) moet je dan wel de huur of hypotheek van je praktijkpand, de medische apparatuur en één of meerdere doktersassistenten/ praktijkmedewerkers betalen. Gemiddeld heeft een zelfstandig gevestigd huisarts een arbeidskostencomponent van ongeveer € 96.000,- per jaar. Het arbeidskostencomponent is sterk afhankelijk van de praktijk en het praktijkvoeren.

 

In een huisartsenpraktijk of gezondheidscentrum begint het bruto salaris minimaal bij zo'n € 5.115,- bruto per maand en kun je doorgroeien tot een salaris van ruim € 7.000,- bruto per maand.

 

Dus, wat verdient een huisarts? De precieze hoogte van je salaris is afhankelijk van je werkervaring en het aantal dienstjaren. Nacht- of weekenddiensten horen bij je werk: daarvoor ontvang je een onregelmatigheidstoeslag.

Past het bij je?

Een huisarts moet rust uitstralen, en tegelijkertijd snel en doortastend kunnen optreden. Deze eigenschappen zijn belangrijk om in noodsituaties kalm en efficiënt te werken.

 

Je bent in staat voorzichtig en zorgvuldig met je handen te werken, bijvoorbeeld bij het hechten van een wond, het geven van een injectie of bij een inwendig onderzoek.

 

Verder is het van belang dat je goed luistert naar je patiënten en de juiste vragen stelt om een duidelijk beeld van hun klachten te krijgen. Je weet jouw bevindingen goed te verwoorden. In overleg met de patiënt kun je een therapie bepalen.

 

Je onderhoudt contacten met patiënten en hun familie, met specialisten, apothekers en hulpverlenende instanties. Daarvoor zijn goede communicatieve vaardigheden nodig.


Kortom, je beschikt over:

 • een rustige uitstraling én doortastendheid
 • zorgvuldigheid
 • goede contactuele en communicatieve vaardigheden


Gratis loopbaanadvies Sterk in je werk 
Wil je meer inzicht of dit beroep bij je past? En ontdekken wat jouw sterke punten zijn? Vraag een gratis loopbaangesprek aan via www.sterkinjewerk.nl.
 

 

Specificaties:

KANS OP WERK

Hoog

SALARIS

4385 - €7000 per maand