Intensive care verpleegkundige - Over dit beroep | YouChooz
Ga naar belangrijkste content
Alle beroepen

Beroep

Intensive care verpleegkundige

Als ic-verpleegkundige verzorg en verpleeg je mensen die in een levensbedreigende situatie verkeren en die op de intensive care-afdeling van een ziekenhuis liggen. Je moet in dit beroep zorgvuldig kunnen werken. Je komt in aanraking met zwaargewonde mensen. Kun jij familie en vrienden opvangen?

Delen
zorg
Choose
Your
Future
Over dit beroep
Wat doet een intensive care verpleegkundige?
Past het bij je?

Over dit beroep

Als ic-verpleegkundige verzorg en verpleeg je mensen die in een levensbedreigende situatie verkeren en die op de intensive care-afdeling van een ziekenhuis liggen.

 

Je moet in dit beroep zorgvuldig kunnen werken. Je komt in aanraking met zwaargewonde mensen. Kun jij familie en vrienden opvangen?

Wat doet een intensive care verpleegkundige?

Als intensive care verpleegkundige verzorg en verpleeg je mensen die in een levensbedreigende situatie verkeren en die op de intensive care afdeling van een ziekenhuis liggen. Je werkt hierbij volgens de instructies van de behandelend arts.

 

Je let voortdurend op de patiënt en controleert met behulp van apparatuur onder meer de ademhaling, hartslag, lichaamstemperatuur, bloeddruk en infusen. Jouw taak is vooral de gegevens van deze apparatuur te interpreteren en zonodig stappen te ondernemen. Vaak heb je wel tijd om een arts te waarschuwen, maar in acute situaties moet je zelf beslissen en ingrijpen.

 

Bij veel verrichtingen verleen je assistentie aan de arts, maar een infuus breng je zelf in, evenals bijvoorbeeld urinewegcatheters of maagsondes. Als dat kan, bereid je de patiënt op het onderzoek voor door hem te vertellen wat er gaat gebeuren en waarvoor dat nodig is.

 

Daarnaast bied je de 'gewone' verpleegkundige zorg: je wast en verschoont patiënten, zorgt voor voedsel (meestal via een infuus of maagsonde), legt verbanden aan en praat je met de patiënten indien ze bij bewustzijn zijn. Dat vergt veel tijd en aandacht, want de meeste patiënten op de intensive care liggen aan een beademingsmachine en kunnen dus zelf niet praten.

 

Je werkt intensief samen in een team van verpleegkundigen en tal van medisch specialisten. Dagelijks breng je verslag uit aan de behandelende artsen. Ook heb je intensief contact met familie en vrienden van de patiënt: je informeert ze en stelt ze, waar mogelijk, gerust.

Past het bij je?

Op de afdeling intensive care bewaak je meerdere patiënten. Daarom moet je snel van de ene patiënt naar de andere kunnen overschakelen. Daarbij moet je heel nauwgezet, zorgvuldig en met volle aandacht kunnen werken.

 

Als er iets niet in orde is, mag je niet in paniek raken, maar moet je direct en efficiënt kunnen reageren.

 

Bij alle werkzaamheden is het belangrijk dat je precies en voorzichtig met je handen kunt werken, onder meer bij het geven van injecties. Daar goed bij nadenken is uiteraard ook een vereiste...

 

Op een intensive care afdeling komt het regelmatig voor dat patiënten overlijden (ook jonge mensen). Dit gebeurt soms totaal onverwacht. Je moet dan, ondanks je eigen emoties, toch in staat zijn de geschokte familie en vrienden op te vangen. Kortom, je moet behoorlijk stressbestendig zijn.

 

Mondeling moet je je goed kunnen uitdrukken en voor de rapporten die je schrijft, moet je ook op papier duidelijk kunnen maken wat je bedoelt.

 

Je moet kunnen en willen samenwerken in een team van collega-verpleegkundigen en medisch specialisten en interesse hebben in technische zorg.
 

Kortom, wat je nodig hebt is:

  • zorgvuldige werkwijze
  • goede omgang met mensen
  • goed in staat tot samenwerking
     

Gratis loopbaanadvies Sterk in je werk 
Wil je meer inzicht of dit beroep bij je past? En ontdekken wat jouw sterke punten zijn? Vraag een gratis loopbaangesprek aan via www.sterkinjewerk.nl.
 

Specificaties:

KANS OP WERK

Hoog

SALARIS

2335 - €3920 per maand