Internist - Over dit beroep | YouChooz
Ga naar belangrijkste content
Alle beroepen

Beroep

Internist

Je werkt voornamelijk in de polikliniek, maar bent door het hele ziekenhuis te vinden. Zo heb je veel contact met andere specialisten voor het uitwisselen van informatie en het doorverwijzen van patiënten. In dit beroep heb je met vrijwel alle aspecten van de geneeskunde te maken!

Delen
zorg
Choose
Your
Future
Over dit beroep
Wat doet een internist?
Salaris internist
Past het bij je?

Over dit beroep

Als internist werk je in een ziekenhuis. Daar onderzoek en behandel je patiënten met heel uiteenlopende aandoeningen.

 

Je werkt voornamelijk in de polikliniek, maar bent door het hele ziekenhuis te vinden. Zo heb je veel contact met andere specialisten voor het uitwisselen van informatie en het doorverwijzen van patiënten.

 

In dit beroep heb je met vrijwel alle aspecten van de geneeskunde te maken!

Wat doet een internist?

Als internist heb je interne of inwendige geneeskunde als specialisme. Je werkt met adolescenten en volwassenen met zeer uiteenlopende ziektebeelden. Je voorkomt, herkent en behandelt ziekten van de inwendige organen en het systeem. Bijvoorbeeld nierziekten, bloedziekten, allergische aandoeningen, kanker en infectieziekten.

 

Een groot deel van je werktijd ben je te vinden op de polikliniek. Daar onderzoek en behandel je patiënten, stel je diagnoses en schrijf je medicatie voor. Ook adviseer je je patiënten over hun leefstijl. Daarnaast werk je op de afdelingen waar patiënten zijn opgenomen.

 

Het verklaren van klachten en stellen van een diagnose is vaak een puzzel. Je luistert daarom goed naar het verhaal van de patiënt. Om de oorzaak van de klachten te achterhalen, kun je gebruikmaken van bloed- en urineonderzoek, röntgenfoto's en echo's.

 

Het specialisme van een internist is zeer breed en heeft raakvlakken met elk ander specialisme. Daarom speel jij in het ziekenhuis een centrale rol en heb je voortdurend contact met andere specialisten. Je bent vaak verantwoordelijk voor de afstemming van de zorg van een patiënt die door meerdere artsen wordt behandeld. Denk bijvoorbeeld aan de zorg rondom een operatie, een behandeltraject van kanker of van chronisch zieken die veel medicijnen gebruiken.

 

Je overlegt veel met collega-internisten, patiënten en hun familie. Ook administratieve en managementtaken horen bij je werk: daar ben je ongeveer 10 procent van je tijd mee bezig.

 

Ga je aan de slag in een universitair medisch centrum? Dan besteed je een derde van je tijd aan zorg, een derde aan wetenschappelijk onderzoek en een derde aan onderwijs (zoals simulaties oefenen in een team of lesgeven).

 

Salaris internist

Wat verdient een internist? 

 

De salarissen voor dit beroep verschillen. Heb je een dienstverband, dan ontvang je andere inkomsten dan als een zelfstandig gevestigde specialist.


Ter indicatie: als beginnend afgestudeerde in dienst van een algemeen ziekenhuis verdien je, conform de Arbeidsvoorwaarden Medisch Specialisten (AMS), per jaar een bruto salaris van ongeveer € 70.000,- voor een 45-urige werkweek. Het salaris kan oplopen tot zo’n € 130.000,-.


Dit zijn bedragen zonder de vakantietoeslag van 8%. Daarnaast ontvang je nog toeslagen voor bereikbaarheidsdiensten. Als je ook managementtaken op je neemt, kun je nog een toeslag bovenop je salaris krijgen.


Ben je zelfstandig, dan liggen je inkomsten grofweg tussen € 150.000,- en € 250.000,- per jaar. Dit zijn bruto bedragen, daar moet je dus nog belasting over betalen. Tevens heb je te maken met pensioenkosten en eventueel andere kosten.

 

Tijdens de opleiding werk je als arts in opleiding tot specialist (AIOS). Het salaris dat je dan verdient, is afhankelijk van je werkervaring. Heb je één jaar ervaring, dan ontvang je ongeveer € 3.050,- bruto per maand. Dit kan oplopen tot ruim € 4.215,- bij zeven ervaringsjaren.

Past het bij je?

Omdat je als internist met alle facetten van de geneeskunde te maken krijgt, moet je een brede belangstelling hebben. Je vindt het leuk om de spin in het web te zijn die mede beoordeelt welke specialistische zorg iemand nodig heeft. Communicatieve vaardigheden komen je goed van pas bij het vele overleg dat je met andere specialisten voert.

 

Op de polikliniek heb je voortdurend rechtstreeks contact met patiënten. Zij moeten jou uitleggen wat de klachten zijn. Daarvoor moet je de tijd nemen. Geduld, begrip en een luisterend oor zijn de dingen die een patiënt dan nodig heeft. Dat geldt natuurlijk ook voor de patiënten die opgenomen zijn.

 

Om je door de twaalfjarige studie heen te worstelen en tijdens je werk op de hoogte te blijven van de nieuwste ontwikkelingen, moet je bovendien heel leergierig zijn.


Kortom, wat je nodig hebt is:

  • een brede belangstelling
  • communicatieve vaardigheden
  • geduld
  • nieuwsgierige en leergierige houding


Gratis loopbaanadvies Sterk in je werk 
Wil je meer inzicht of dit beroep bij je past? En ontdekken wat jouw sterke punten zijn? Vraag een gratis loopbaangesprek aan via www.sterkinjewerk.nl.
 

Specificaties:

KANS OP WERK

Hoog

SALARIS

70.000 - €250.000 bruto per jaar