Jobcoach - Over dit beroep | YouChooz
Ga naar belangrijkste content
Alle beroepen

Beroep

Jobcoach

Steek jij graag de handen uit de mouwen? Als jobcoach ben je, samen met je cliënt, aan de slag op de werkvloer. Vakken vullen, stallen uitmesten, je doet met alles mee. Onder jouw begeleiding kan de cliënt optimaal meedraaien in het arbeidsproces en uiteindelijk zelfs zelfstandig aan het werk. Je ondersteunt jouw cliënt om aan het werk te komen en te blijven. En je motiveert werkgevers om ruimte te maken voor mensen die anders niet gemakkelijk werk vinden.

Delen
welzijn
Choose
Your
Future
Over dit beroep
Wat ga je doen?
Past het bij je?

Over dit beroep

De jobcoach begeleidt cliënten om hen optimaal te laten meedraaien op de arbeidsmarkt. Doel is om ze uiteindelijk zelfstandig te laten werken.

 

Steek jij graag de handen uit de mouwen? Als jobcoach ben je, samen met je cliënt, aan de slag op de werkvloer. Vakken vullen, stallen uitmesten, je doet met alles mee. Onder jouw begeleiding kan de cliënt optimaal meedraaien in het arbeidsproces en uiteindelijk zelfs zelfstandig aan het werk.

 

Je ondersteunt jouw cliënt om aan het werk te komen en te blijven. En je motiveert werkgevers om ruimte te maken voor mensen die anders niet gemakkelijk werk vinden.

Wat ga je doen?

Als jobcoach help je mensen die ver van de arbeidsmarkt staan om (weer) aan het werk te gaan. Denk aan mensen met een beperking, mensen met psychische problemen, asielzoekers, vluchtelingen, zeer langdurig werklozen en jongeren met een strafblad. Je biedt begeleiding in gesprekken met je cliënt, met andere begeleiders, in instellingen, bij potentiële werkgevers en op de werkvloer. Je werkt ook veel samen met andere partijen die betrokken zijn bij het traject van jouw cliënt. 

 

Jij ondersteunt je cliënten intensief bij het vinden van mogelijkheden om te gaan werken, bij hun zoektocht naar zinvol werk en tijdens hun inwerkperiode. Je werkt dan mee met je cliënt. De werkzaamheden die cliënten verrichten, voer je dan soms zelf ook uit. Dit kan van alles zijn: van werk op een boerenbedrijf tot monteurswerk in een garage:

 

Daarna blijf je op afstand betrokken. Ongeveer één keer per maand bezoek je de cliënt thuis of op het werk om de werksituatie te bespreken en eventuele problemen op te lossen. Het doel is dat de cliënt uiteindelijk zelfstandig aan het werk kan, zonder jouw ondersteuning.

 

Je bent ook het eerste aanspreekpunt voor de werkgever. Je introduceert je cliënt bij leidinggevenden en collega’s. Je legt bijvoorbeeld uit wat ze van de nieuwe medewerker kunnen verwachten.

 

Soms ben je ook betrokken bij het zoeken naar een geschikte baan. Je bekijkt dan de mogelijkheden van je cliënt en zoekt een geschikte werkplek.

Past het bij je?

Je werkt met mensen die onder andere moeite hebben met veranderingen, onverwachte situaties en sociale contacten. Vaak zijn er ook problemen met concentratie en tempo. Daarnaast kunnen andere culturen of traumatische ervaringen een rol spelen. Je begeleidt mensen langdurig en bouwt echt een band met ze op.

 

Een nieuwe werkplek is vaak een hele uitdaging voor je cliënten. Ze zijn soms angstig en zenuwachtig. Je zult hen dan gerust moeten stellen. Hiervoor heb je een goed inlevingsvermogen, geduld en doorzettingsvermogen nodig. 

 

Tijdens het inwerken voer je dezelfde werkzaamheden uit als je cliënt. Dat kan van alles zijn: van vakken vullen, stallen uitmesten tot patat bakken. Je bent praktisch ingesteld en houdt ervan om lekker bezig te zijn.

 

Bovendien weet je mensen te motiveren en te stimuleren, zodat ze op hun nieuwe werkplek helemaal hun draai vinden. In je contacten met de cliënten, hun collega’s en leidinggevenden zijn goede communicatieve vaardigheden onmisbaar.

 

Kortom, wat je nodig hebt is:

  • geduld en doorzettingsvermogen
  • inlevingsvermogen
  • praktische instelling
  • het vermogen te motiveren
  • communicatieve vaardigheden

 

Gratis loopbaanadvies Sterk in je werk 
Wil je meer inzicht of dit beroep bij je past? En ontdekken wat jouw sterke punten zijn? Vraag een gratis loopbaangesprek aan via www.sterkinjewerk.nl.
 

Specificaties:

KANS OP WERK

Gemiddeld

SALARIS

2381 - €4275 per maand