Kinderarts - Over dit beroep | YouChooz
Ga naar belangrijkste content
Alle beroepen

Beroep

Kinderarts

Binnen de Kindergeneeskunde kun je je verder bekwamen in diverse subspecialismen. Doe je dat niet, dan ben je algemeen kinderarts.

Delen
kinderopvang
Choose
Your
Future
Over dit beroep
Wat doet een kinderarts?
Past het bij je?

Over dit beroep

Als kinderarts onderzoek en behandel je kinderen op de polikliniek en kinderen die zijn opgenomen in het ziekenhuis.

 

Binnen de Kindergeneeskunde kun je je verder bekwamen in diverse subspecialismen. Doe je dat niet, dan ben je algemeen kinderarts.

Wat doet een kinderarts?

Als kinderarts werk je met kinderen van uiteenlopende leeftijden, van pasgeborenen tot pubers. Binnen de Kindergeneeskunde kun je je verder bekwamen in diverse subspecialismen. Je wordt dan bijvoorbeeld kinderarts-nefroloog, kinderlongarts of kinderarts maag-, lever- en darmziekten.

 

Volg je geen verdere specialisatie, dan ben je algemeen kinderarts.

 

In dat geval onderzoek en behandel je kinderen op de polikliniek en kinderen die zijn opgenomen. Zo nodig wijs je hen door naar een subspecialist.

 

Pijnlijk of risicovol onderzoek

Je hebt veel direct contact met je patiënten maar ook met hun ouders. Kinderen zijn vaak niet in staat hun klachten precies onder woorden te brengen. De ouders helpen daarbij.

 

Soms moeten moeilijke keuzes gemaakt worden, bijvoorbeeld over het al dan niet uitvoeren van een erg pijnlijk of risicovol onderzoek. Als de ouders daarover een andere mening hebben dan jij, is het van belang dat je de verschillende standpunten zorgvuldig afweegt.

 

Acute opname
In 40 tot 50 procent van de gevallen worden de kinderen acuut opgenomen. Als kinderarts werk je daarom ook vaak in de avonden en weekends.

 

Samenwerking
Je werkt veel samen met anderen. Ten eerste met de subspecialisten binnen je eigen vakgroep. Daarnaast met specialisten van andere vakgroepen, zoals psychiaters, gynaecologen en chirurgen. Je kunt ook samenwerken met zorgverleners buiten het ziekenhuis, bijvoorbeeld huisartsen.

Past het bij je?

Als aanstaand kinderarts heb je uiteraard affiniteit met kinderen. Je kunt je inleven in hun belevingswereld, begrijpt hun taal en weet hoe je met hen communiceert.

 

Je hebt daarnaast veel contact met de ouders van het kind. Daarom kun je ook op een volwassen niveau goed communiceren.

 

Bij kinderen is het over het algemeen ingewikkelder achter de oorzaak van klachten te komen dan bij volwassenen. Je dient dan ook te beschikken over een grote dosis geduld.

 

De opleiding tot kinderarts is lang en intensief. Om deze af te ronden, zijn doorzettingsvermogen en een leergierige en kritische houding een vereiste.
 

Kortom, wat je nodig hebt is:

  • affiniteit met kinderen
  • het vermogen je in te leven in de belevingswereld van kinderen
  • goede communicatieve vaardigheden
  • veel geduld
  • doorzettingsvermogen en een leergierige, kritische houding

 

Gratis loopbaanadvies Sterk in je werk 
Wil je meer inzicht of dit beroep bij je past? En ontdekken wat jouw sterke punten zijn? Vraag een gratis loopbaangesprek aan via www.sterkinjewerk.nl.

Specificaties:

KANS OP WERK

Gemiddeld

SALARIS

80.000 - €150.000 bruto per jaar