Kinderverpleegkundige - Over dit beroep | YouChooz
Ga naar belangrijkste content
Alle beroepen

Beroep

Kinderverpleegkundige

In het beroep Kinderverpleegkundige bied je verzorging en verpleging aan kinderen in de leeftijd van 0-18 jaar. Je werkt op de kinderafdeling in een universitair medisch centrum of algemeen ziekenhuis. Of je werkt als verpleegkundige bij kinderen thuis.

Delen
kinderopvang
Choose
Your
Future
Over dit beroep
Wat doet een kinderverpleegkundige?
Past het bij je?

Over dit beroep

In het beroep Kinderverpleegkundige bied je verzorging en verpleging aan kinderen in de leeftijd van 0-18 jaar. Je werkt op de kinderafdeling in een universitair medisch centrum of algemeen ziekenhuis. Of je werkt als verpleegkundige bij kinderen thuis. Je patiënten zijn kwetsbaar, veeleisend en vaak ontroerend. Kinderverpleegkundigen doen meer dan verzorgen. Een grapje en soms een knuffel horen er ook bij. Je moet je kunnen inleven, stevig in je schoenen staan en je zult je eigen grenzen moeten stellen.
 

Je houdt patiëntadministratie bij. Je assisteert artsen bij medische ingrepen. En je blijft op de hoogte van ontwikkelingen in je vakgebied. Je geeft uitleg over de behandelingen die de patiënt zal ondergaan en wat hem/haar te wachten staat. Je controleert de conditie en de pijn van de patiënt. Je beantwoordt de vragen van zowel de kinderen als de ouders.
 

Kinderen zijn onlosmakelijk verbonden met hun ouders of verzorgers. Het is dan ook heel belangrijk dat je hen adviseert, begeleidt en instrueert tijdens de verzorging van het kind. De Kinderverpleegkundige stelt een verpleegplan op en je voert de behandeling uit in samenwerking met een multidisciplinair team. Binnen dat team draag je zelfstandig de zorg over het zieke kind.
 

Als Kinderverpleegkundige kun je in een algemeen ziekenhuis werken, een kinderziekenhuis, maar ook voor instellingen of bij zieke kinderen thuis.

 

Kinderverpleegkundige worden?

Voordat je Kinderverpleegkundige bent heb je eerste een opleiding verpleegkunde gevolgd en daarna de specialistische vervolgopleiding kinderverpleegkundige of de opleiding Kinderverpleegkundige Extramurale Zorg.

 

Vind je het leuk om met kinderen bezig te zijn? Je moet goed kunnen communiceren, omdat je niet alleen te maken krijgt met kinderen, maar ook met de ouders/verzorgers. Ben je ondernemend, sociaal, onderzoekend en kun je je inleven in kinderen? Misschien is het beroep Kinderverpleegkundige dan wel wat voor jou.

Wat doet een kinderverpleegkundige?

Als kinderverpleegkundige verzorg en verpleeg je kinderen met gezondheidsproblemen. Dat varieert van lichte zorg tot specialistische en acute zorg. Het zijn kinderen van alle leeftijden: van pasgeboren baby’s tot peuters, kleuters, schoolkinderen en pubers.

 

Je hebt te maken met kinderen én hun ouders, omdat kinderen zelf geen moeilijke beslissingen kunnen nemen. Je vraagt de ouders naar bijzonderheden over hun kind. Bijvoorbeeld of het een speciaal dieet moet volgen en of het problemen heeft met slapen. Ook aan het kind stel je vragen. Een kind reageert op zijn eigen manier op ziek zijn. De kinderverpleegkundige kijkt per kind wat de behoeften en wensen zijn, afhankelijk van zijn leeftijd en ontwikkeling. Op basis daarvan stelt de verpleegkundige een verpleegplan op.

 

Wassen, verschonen en helpen met eten en drinken behoren tot de dagelijkse verzorging van je patiënten. Je let goed op hun conditie en verzorgt en verbindt eventuele wonden en bewaakt het infuus. Ook vertel je de kinderen en de ouders welk onderzoek verricht gaat worden, en waarvoor dat nodig is. Naast deze dagelijkse verzorging en verpleging, houdt je ook de geestelijke en sociale aspecten in de gaten. Je wilt alles in staat stellen zodat je patiënt zo vlot mogelijk kan herstellen. Verder geef je voorlichting aan het kind en de ouders, bijvoorbeeld over nieuwe technologieën of patiëntenorganisaties.

 

Je werkt samen met artsen, fysiotherapeuten, laboranten, maatschappelijk werkers, psychologen, pedagogisch medewerkers en allerlei andere deskundigen. Van al je patiënten houd je daarom een verpleegkundig dossier bij, zodat je collega's goed op de hoogte zijn van hun toestand. Je werkt onder leiding van een leidinggevende en neemt deel aan overleg.

 

Als kinderverpleegkundige kun je in een ziekenhuis werken (intermuraal) of bij het kind thuis (extramuraal).

Past het bij je?

Tijdens dit werk moet je zorgvuldig kunnen werken. Bij kinderen is alles nu eenmaal veel kleiner en vaak hebben ze moeite met stil liggen. Soms zijn kinderen zo angstig dat je snel moet werken.

 

Kinderen kunnen zelf niet altijd goed uitleggen waar ze pijn hebben of wat ze voelen. Je kunt goed met kinderen opschieten; je moet je goed in hen kunnen inleven en geduldig naar hen kunnen luisteren. De kinderen met wie je werkt, kunnen ernstig ziek zijn of op sterven liggen. De begeleiding van deze kinderen en hun ouders kan veel van je vergen en dat moet je kunnen verwerken.

 

Ook moet je in noodsituaties snel en efficiënt kunnen ingrijpen, kun je tegen stresssituaties en ben je iemand die snel kan omschakelen van de ene situatie naar de andere.

 

Je kunt je duidelijk en tactvol uitdrukken, bijvoorbeeld in de omgang met ouders of in de rapporten die je schrijft. En ook in de omgang met de kinderen is het handig als je goed uit je woorden komt!

 

Kortom, wat je nodig hebt is:

  • zorgvuldigheid
  • plezier in werken met kinderen én ouders
  • stressbestendigheid

 

Gratis loopbaanadvies Sterk in je werk 
Wil je meer inzicht of dit beroep bij je past? En ontdekken wat jouw sterke punten zijn? Vraag een gratis loopbaangesprek aan via www.sterkinjewerk.nl.
 

Specificaties:

KANS OP WERK

Hoog

SALARIS

1890 - €3075 per maand