Klinisch geriater - Over dit beroep | YouChooz
Ga naar belangrijkste content
Alle beroepen

Beroep

Klinisch geriater

Het gaat vaak om oudere patiënten met complexe problematiek  Je streeft altijd een zo groot mogelijke zelfredzaamheid van de patiënt na.

Delen
ouderenzorg
Choose
Your
Future
Over dit beroep
Wat doet een klinisch geriater?
Past het bij je?

Over dit beroep

Als klinisch geriater onderzoek en behandel je kwetsbare oudere patiënten.

 

Het gaat vaak om oudere patiënten met complexe problematiek  Je streeft altijd een zo groot mogelijke zelfredzaamheid van de patiënt na.

Wat doet een klinisch geriater?

De kwetsbare oudere patiënten die je onderzoekt en behandelt zijn veelal boven de 75 à 80 jaar. Zij zijn opgenomen op de geriatrische afdeling van een ziekenhuis en hebben vaak een complexe problematiek. Meestal gaat het om een combinatie van lichamelijke, psychische en sociale problemen; een patiënt lijdt bijvoorbeeld aan Alzheimer en incontinentie, heeft mobiliteitsproblemen én is eenzaam. Het primaire doel is een zo groot mogelijke zelfredzaamheid van de patiënt.

 

Diagnostiek en behandelplan
Bij de diagnostiek vraag je zo nodig nadere informatie van familieleden, verzorgers en de huisarts van de patiënt Op basis van je bevindingen kun je besluiten de oudere naar een andere specialist te verwijzen. Doe je dat niet, dan maak je een behandelplan. Hierin stel je bijvoorbeeld geneesmiddelen, bewegingsoefeningen en een verpleeghuisopname voor.

 

Opleiden
Je begeleidt ook geriatrisch verpleegkundigen in opleiding. De ontwikkelingen in je vakgebied houd je bij door vakliteratuur te bestuderen en congressen te bezoeken.

Past het bij je?

Als klinisch geriater ben je empathisch en kun je geduldig naar je patiënten luisteren. Het is van groot belang dat je zorgvuldig met vertrouwelijke gegevens omgaat.

 

Je hebt voortdurend te maken met (ernstig) zieke mensen, die je niet altijd kunt helpen. Familieleden vinden het vaak moeilijk de achteruitgang door ouderdom van hun geliefde te accepteren. Jij bent een stevige persoonlijkheid die goed met deze lastige omstandigheden kan omgaan.

 

Je bent in staat een team aan te sturen en samen te werken. Voor overleg met je collega’s, het maken van verslagen en noteren van onderzoeksresultaten beschik je over een goede mondelinge en schriftelijke uitdrukkingsvaardigheid. Didactische kwaliteiten komen van pas bij het begeleiden van verpleegkundigen in opleiding.

 

Kortom, je beschikt over:

  • empathie, geduld en integriteit
  • een goede luister-, schriftelijke en mondelinge uitdrukkingsvaardigheid
  • een stevige persoonlijkheid
  • leiderschaps- en didactische kwaliteiten

 

Gratis loopbaanadvies Sterk in je werk 
Wil je meer inzicht of dit beroep bij je past? En ontdekken wat jouw sterke punten zijn? Vraag een gratis loopbaangesprek aan via www.sterkinjewerk.nl.

Specificaties:

KANS OP WERK

Hoog

SALARIS

€80.000 - €150.000 bruto per jaar