Klinisch patholoog - Wist je dat...? | YouChooz
Ga naar belangrijkste content
Alle beroepen

Beroep

Klinisch patholoog

Jij bent degene die vast stelt wat er afwijkt en met wat voor gezwel, tumor of ontsteking je te maken hebt. Naast dat je bezig bent met onderzoek en diagnostiek kan het zijn dat je zelf een stukje weefsel wegneemt bij een patiënt voor onderzoek. 

Delen
Klinisch patholoog
Choose
Your
Future
Wist je dat...

Wist je dat...

...onderzocht weefsel bewaard wordt? Zo kan achteraf teruggekeken worden op de diagnose. En als de behandeling bij de patiënt niet (helemaal) aanslaat, kan hetzelfde weefsel gebruikt worden voor verder onderzoek. De patiënt hoeft dan niet weer een operatie te ondergaan.

 

...het woord ‘pathologie’ ziekteleer betekent? Naast de klinisch pathologen zijn er ook forensisch pathologen die doden onderzoeken en zijn er dierpathologen. Dierpathologen doen dezelfde werkzaamheden als de klinisch pathologen, maar dan bij dieren.

 

...veel mensen nog steeds denken dat pathologen hun werk doen in ‘grijze kelders’? Terwijl de afdelingen pathologie juist zeer moderne, uitgebreide en gespecialiseerde afdelingen zijn in een ziekenhuis.

 

...de oude Grieken dode lichamen onrein vonden? De lichamen mochten dus niet opengemaakt worden om te kijken wat de doodsoorzaak was.

 

...in de vorige eeuwen chirurgijns en medische studenten ook anatomische les kregen? Dit gebeurde meestal op een lichaam van een dode crimineel.

 

...pathologisch onderzoek ook heel belangrijk is voor onderwijs en geneesmiddelenonderzoek

 

...je als klinisch patholoog vaak achter je eigen bureau zit en met behulp van een microscoop onderzoek verricht?

Specificaties:

KANS OP WERK

Hoog

SALARIS

3050 - €4215 per maand