Klinisch perfusionist - Over dit beroep | YouChooz
Ga naar belangrijkste content
Alle beroepen

Beroep

Klinisch perfusionist

Als klinisch perfusionist neem je de functie van hart en longen over tijdens (open)hartoperaties. Ook reguleer je de bloedsomloop en zuurstofvoorziening van de patiënt met behulp van de hart-longmachine. Ook bij hart- en longtransplantaties. Verantwoordelijk werk! Je moet dus heel precies en nauwkeurig kunnen werken. Ook moet je goed kunnen samenwerken. In de operatiekamer sta je er niet alleen voor...

Delen
zorg
Choose
Your
Future
Over dit beroep
Wat doet een klinisch perfusionist?
Past het bij je?

Over dit beroep

Als klinisch perfusionist neem je de functie van hart en longen over tijdens (open)hartoperaties. Ook reguleer je de bloedsomloop en zuurstofvoorziening van de patiënt met behulp van de hart-longmachine. Ook bij hart- en longtransplantaties.

 

Verantwoordelijk werk! Je moet dus heel precies en nauwkeurig kunnen werken. Ook moet je goed kunnen samenwerken. In de operatiekamer sta je er niet alleen voor...

Wat doet een klinisch perfusionist?

Als klinisch perfusionist ben je deskundig op het gebied van de bloedsomloop en de hart- en longfunctie. Tijdens diverse medische ingrepen aan het hart en de grote bloedvaten zorg je ervoor dat de functie van hart en longen wordt overgenomen door de hart-longmachine. Hiermee reguleer je ook de bloedsomloop en de zuurstofvoorziening van patiënten.


Tijdens een operatie verricht je voortdurend metingen en voer je controles uit van het bloed. Je analyseert deze gegevens en zorgt voor correcties en bijsturing van het proces waar dat nodig is. 


Je werkt als klinisch perfusionist onder medische verantwoordelijkheid van de cardiochirurg en de cardio-anesthesioloog. Afhankelijk van de aard van de ingreep bepaal je zelfstandig welke hulpmiddelen nodig zijn om de functie van hart en longen machinaal over te nemen. Ook de conditie en de leeftijd van de patiënt spelen hierbij een rol. 


Je werkt als klinisch perfusionist niet alleen bij hartoperaties, maar kunt ook ingezet worden op andere terreinen van de geneeskunde. Zo kun je bijvoorbeeld ondersteuning bieden bij totale bloedwisselingen bij lever- of nieraandoeningen of bij het goed houden van organen voor transplantaties.
 

Ook kun je bij veel hart-longcentra deelnemen aan wetenschappelijk onderzoek.

Past het bij je?

Tijdens verschillende soorten hartoperaties ben je verantwoordelijk voor het overnemen van de functie van hart en longen. Je reguleert de bloedsomloop en de zuurstofvoorziening met behulp van de hart-longmachine. Je voert metingen en controles van het bloed uit. Deze gegevens analyseer je en je zorgt voor correcties en bijsturing van de gassen en bloeddruk. Je moet zodoende erg nauwkeurig en precies kunnen werken. 
 

Je werkt in een team van cardiochirurgen, cardioanesthesiologen, operatieassistenten en anesthesiemedewerkers. Ieder lid van het team is verantwoordelijk voor zijn eigen taak. Samen probeer je je patiënten de beste zorg te bieden. Je moet dus een echte teamplayer zijn.
 

Als klinisch perfusionist ben je hoofdzakelijk werkzaam in de operatiekamer. Dit betekent dat je op elk moment alert moet zijn en snel beslissingen moet kunnen nemen. Werken onder druk moet voor jou dus geen probleem zijn.


Interesse in techniek is een vereiste voor deze baan. Bij het bedienen van de hart-longmachine komt namelijk ook een technisch gedeelte kijken. Bovendien heb je weinig direct patiëntencontact omdat je patiënten vrijwel altijd onder algehele narcose zijn tijdens de operatie. 


Het werk in een ziekenhuis stopt nooit. Je moet dus bereid zijn om op onregelmatige tijden te werken en bereikbaarheidsdiensten te doen, ook in het weekend.

 

Kortom, wat je nodig hebt is:

  • een nauwkeurige en precieze werkwijze
  • een grote teamgeest
  • stressbestendigheid
  • interesse in techniek
  • flexibiliteit


Gratis loopbaanadvies Sterk in je werk 
Wil je meer inzicht of dit beroep bij je past? En ontdekken wat jouw sterke punten zijn? Vraag een gratis loopbaangesprek aan via www.sterkinjewerk.nl.
 

Specificaties:

KANS OP WERK

Gemiddeld

SALARIS

2960 - €4075 per maand