KNO-arts - Over dit beroep | YouChooz
Ga naar belangrijkste content
Alle beroepen

Beroep

KNO-arts

De KNO-arts werkt niet alleen op de polikliniek, maar is dertig procent van de tijd als chirurg in de OK bezig. Diagnose stellen, behandelen en opereren maken een belangrijk deel uit van het werk, maar daarnaast is er ook tijd voor onderzoek, overleg met patiënten, de familie en collega’s.

Delen
zorg
Choose
Your
Future
Over dit beroep
Wat doet een KNO-arts?
Salaris KNO-arts
Past het bij je?

Over dit beroep

Als KNO-arts behandel je alle aandoeningen die er zijn aan keel, neus en oren en het hoofd- en halsgebied.

 

De KNO-arts werkt niet alleen op de polikliniek, maar is dertig procent van de tijd als chirurg in de OK bezig. Diagnose stellen, behandelen en opereren maken een belangrijk deel uit van het werk, maar daarnaast is er ook tijd voor onderzoek, overleg met patiënten, de familie en collega’s.

Wat doet een KNO-arts?

Als KNO-arts behandel je alle aandoeningen die er zijn aan keel, neus en oren en het hoofd- en halsgebied. Dat kan variëren van oorontsteking tot keelkanker. De term KNO- arts dekt dus eigenlijk niet de lading van wat de KNO-arts doet; hoofd- en hals zijn ook gebieden die je als KNO-arts behandelt.

 

Je onderzoekt de patiënt, stelt diagnoses en behandelt de patiënt met medicijnen. Maar daarnaast ben je ook chirurg, want dertig procent van je tijd ben je aan het opereren. Je opereert mensen met vervelende aandoeningen, maar je verzorgt ook cosmetische ingrepen. Neuscorrecties en het rechtzetten van flaporen zijn ook onderdeel van je chirurgische werk. Het merendeel van de tijd ben je echter te vinden op de polikliniek.

 

Je werkt met patiënten van alle leeftijden. De patiënten worden meestal door de huisarts naar je doorverwezen, maar soms ook door andere specialisten.

 

Ook administratie hoort bij je werk: daar besteed je ongeveer tien procent van je werktijd aan. 
 

Ga je aan de slag in een universitair medisch centrum? Dan besteed je een derde van je tijd aan zorg, een derde aan wetenschappelijk onderzoek en een derde aan onderwijs (zoals simulaties oefenen in een team of lesgeven).

 

Salaris KNO-arts

Wat verdient een KNO-arts? 

 

De salarissen voor dit beroep verschillen. Heb je een dienstverband, dan ontvang je andere inkomsten dan als een zelfstandig gevestigde specialist.


Ter indicatie: als beginnend afgestudeerde in dienst van een algemeen ziekenhuis verdien je, conform de Arbeidsvoorwaarden Medisch Specialisten (AMS), per jaar een bruto salaris van ongeveer € 70.000,- voor een 45-urige werkweek. Het salaris kan oplopen tot zo’n € 130.000,-.


Dit zijn bedragen zonder de vakantietoeslag van 8%. Daarnaast ontvang je nog toeslagen voor bereikbaarheidsdiensten. Als je ook managementtaken op je neemt, kun je nog een toeslag bovenop je salaris krijgen.


Ben je zelfstandig, dan liggen je inkomsten grofweg tussen € 150.000,- en € 250.000,- per jaar. Dit zijn bruto bedragen, daar moet je dus nog belasting over betalen. Tevens heb je te maken met pensioenkosten en eventueel andere kosten.

 

Tijdens de opleiding werk je als arts in opleiding tot specialist (AIOS). Het salaris dat je dan verdient, is afhankelijk van je werkervaring. Heb je één jaar ervaring, dan ontvang je ongeveer € 3.050,- bruto per maand. Dit kan oplopen tot ruim € 4.215,- bij zeven ervaringsjaren.

Past het bij je?

Om KNO-arts te kunnen worden moet je een goede motoriek bezitten en heel secuur zijn: je onderzoekt zeer kleine, belangrijke en fijngevoelige organen van de mens. Ook moet je heel kritisch en nieuwsgierig zijn om de goede diagnoses te kunnen stellen. Je moet jezelf voortdurend af vragen of je weer zo zou handelen of voor een andere aanpak zou kiezen.

 

Voor overleg en onderzoek ben je de hele dag in touw met de patiënten, familie en collega’s. Communicatieve vaardigheden komen dus goed van pas. En om je door de elfjarige studie heen te worstelen en tijdens je werk op de hoogte te blijven van de nieuwste ontwikkelingen, moet je heel leergierig zijn.


Kortom, wat je nodig hebt is:

  • goede motoriek en handvaardigheid
  • communicatieve vaardigheden
  • kritische, nieuwsgierige en leergierige houding


Gratis loopbaanadvies Sterk in je werk 
Wil je meer inzicht of dit beroep bij je past? En ontdekken wat jouw sterke punten zijn? Vraag een gratis loopbaangesprek aan via www.sterkinjewerk.nl.
 

 

Specificaties:

KANS OP WERK

Hoog

SALARIS

70.000 - €250.000 bruto per jaar