Logopedist - Over dit beroep | YouChooz
Ga naar belangrijkste content
Alle beroepen

Beroep

Logopedist

Als logopedist behandel je mensen met stem-, spraak-, taal-, slik- en gehoorstoornissen. Bijvoorbeeld mensen die stotteren, kinderen die slecht horen of ouderen met spraakproblemen na een beroerte. Je moet je kunnen inleven in de problemen van je patiënten. Ze kunnen niet altijd met je praten zoals andere mensen, dus je moet soms andere manieren bedenken om ze te begrijpen.

Delen
zorg
Choose
Your
Future
Over dit beroep
Wat doet een logopedist?
Salaris logopedist
Past het bij je?

Over dit beroep

Als logopedist behandel je mensen met stem-, spraak-, taal-, slik- en gehoorstoornissen. Bijvoorbeeld mensen die stotteren, kinderen die slecht horen of ouderen met spraakproblemen na een beroerte. Je moet je kunnen inleven in de problemen van je patiënten. Ze kunnen niet altijd met je praten zoals andere mensen, dus je moet soms andere manieren bedenken om ze te begrijpen.

 

Je kunt dit beroep als zelfstandig ondernemer uitoefenen in een eigen praktijk, maar ook in instellingen kun je je werk doen.

Wat doet een logopedist?

Logopedie richt zich op verschillende behandelgebieden: taal, stem, spraak, gehoor en de slikfunctie. Als logopedist onderzoek en behandel je mensen met (een van) deze stoornissen op het gebied van communicatie. Denk aan mensen die stotteren en kinderen die slecht horen en daardoor onduidelijk praten. Of mensen die na een hersenbloeding niet meer goed kunnen spreken of slikken en daardoor niet meer veilig kunnen eten en drinken. Maar ook mensen die voor hun werk veel moeten spreken, zoals nieuwslezers, acteurs en leerkrachten. Goed communiceren is natuurlijk een middel om contact te maken en informatie uit te wisselen.

 

Logopedisten zijn ook betrokken bij patiënten met een verstandelijke handicap of met een aan autisme verwante stoornis. Of ze werken met patiënten met een aangeboren doofheid.

 

Een cliënt die je voor het eerst ziet, onderzoek je om vast te stellen welke stoornis hij heeft en waardoor die veroorzaakt wordt. Op basis van de onderzoeks- en testresultaten maak je een behandelingsplan dat je met de cliënt of diens ouders of verzorgers bespreekt. Bij kinderen en oudere patiënten heb je veel contact met de familieleden. Je licht hun bijvoorbeeld in over de aard van de stoornis.

 

Een of meer keren per week ga je met de cliënt aan de slag. Mensen met een hoorstoornis laat je zien welke bewegingen ze moeten maken om een klank of woord goed uit te spreken. Cliënten die stotteren leer je spreektechnieken en je houdt rekening met psychologische achtergronden. Mensen die beter willen presenteren leer je een betere houding, ademhaling en een goed stemgeluid aan. Vaak geef je instructies mee, zodat je cliënt ook thuis verder kan oefenen.

Daarnaast kun je ook andere methoden gebruiken. Bijvoorbeeld mensen die een spreekberoep hebben, kunnen veel last van hun stem krijgen. Door middel van ontspanningstechnieken kun je ze andere ademhalings- en stemtechnieken leren.

 

Van de behandeling houd je een verslag bij en je brengt rapport uit aan de verwijzend arts, de ouders of leerkrachten. Je geeft ook voorlichting en adviezen, zodat ouders, leerkrachten en andere geïnteresseerden beter weten hoe ze om moeten gaan met kinderen die een taal-, spraak- of gehoorstoornis hebben.

 

Salaris logopedist

Wat verdient een logopedist? 

 

Als logopedist kun je in verschillende sectoren werken bijvoorbeeld in het onderwijs of in een ziekenhuis. Als beginnend logopedist in loondienst kun je rekenen op een brutosalaris van €2.140,- en €2.500,-. Naarmate je doorgroeit in je functie kan het maximale salaris liggen tussen de €3.435,- en €3.950,-. 

 

Veel logopedisten werken zelfstandig als vrijgevestigd logopedist in een eigen praktijk of samen met andere logopedisten in een praktijk. Als vrijgevestigd logopedist werk je op basis van tarieven die je aan cliënten doorberekent. Je krijgt dan per behandeling betaald. Daarnaast werk op basis van vergoedingsafspraken met ziektekostenverzekeraars.

Past het bij je?

Je werkt met zeer veel verschillende mensen uit diverse leeftijdscategorieën. Mensen van je eigen leeftijd, ouderen en kinderen behoren tot je cliënten. Vooral bij jonge kinderen moet je goede manieren kunnen bedenken om hun aandacht vast te houden.

 

Om je werk als logopedist goed te kunnen doen, moet je je kunnen inleven in problemen van patiënten en hun vertrouwen kunnen winnen. Ze kunnen niet altijd met je praten zoals andere mensen, dus je moet soms andere manieren bedenken om ze te begrijpen.

 

Je moet geduldig kunnen luisteren en zeer scherp letten op reacties van je cliënten tijdens de onderzoeken.

 

Je kunt en wilt samenwerken met anderen, bijvoorbeeld met begeleiders van kinderen, artsen en leerkrachten. Voor je werk overleg je met hen, dus je moet jezelf mondeling duidelijk kunnen uitdrukken.

 

Als je werkzaam bent in een ziekenhuis, revalidatiecentrum, verzorgings- of verpleeghuis of in de gehandicaptenzorg, dan moet je ook nauw kunnen samenwerken met onder andere artsen, ergotherapeuten, diëtisten en verpleegkundigen. 

 

Verder maak je onderzoeksverslagen, waarvoor je ook helder moet kunnen opschrijven wat je bedoelt.


Kortom, wat je nodig hebt is:

  • inlevingsvermogen
  • geduld
  • goede communicatieve vaardigheden


Gratis loopbaanadvies Sterk in je werk 
Wil je meer inzicht of dit beroep bij je past? En ontdekken wat jouw sterke punten zijn? Vraag een gratis loopbaangesprek aan via www.sterkinjewerk.nl.
 

Specificaties:

KANS OP WERK

Hoog

SALARIS

2728 - €5045,55 per maand