Longfunctieanalist - Over dit beroep | YouChooz
Ga naar belangrijkste content
Alle beroepen

Beroep

Longfunctieanalist

Mensen met bronchitis, astma of met andere longaandoeningen zijn er in alle leeftijden. Van baby’s tot bejaarden. Als longfunctieanalist verricht je bij deze patiënten onderzoek naar het functioneren van de longen. Je kunt onder meer werken in een ziekenhuis op de longfunctieafdeling. Al tijdens de opleiding! Verantwoordelijkheidsgevoel, enthousiasme en overtuigingskracht zijn drie eigenschappen die je daarbij nodig hebt.

Delen
zorg
Choose
Your
Future
Over dit beroep
Wat doet een longfunctieanalist?
Past het bij je?

Over dit beroep

Mensen met bronchitis, astma of met andere longaandoeningen zijn er in alle leeftijden. Van baby’s tot bejaarden. Als longfunctieanalist verricht je bij deze patiënten onderzoek naar het functioneren van de longen.

 

Je kunt onder meer werken in een ziekenhuis op de longfunctieafdeling. Al tijdens de opleiding! Verantwoordelijkheidsgevoel, enthousiasme en overtuigingskracht zijn drie eigenschappen die je daarbij nodig hebt.

Wat doet een longfunctieanalist?

Mensen met bronchitis, astma en andere longaandoeningen zijn er in alle leeftijden: van kleine kinderen tot hoogbejaarden. Als longfunctieanalist verricht je bij deze patiënten onderzoek naar het functioneren van de longen. Maar ook onderzoek je gezonde mensen voor bijvoorbeeld een arbeidskeuring.

 

Er zijn veel verschillende onderzoeken die je moet kunnen uitvoeren. Je meet onder andere de inhoud van de longen en de gevoeligheid van de luchtwegen en onderzoekt voor welke stoffen een patiënt overgevoelig is. Andere onderzoeksonderwerpen zijn de kwaliteit van uitgeademde lucht en de gaswisselingen die een rol spelen bij de longaandoeningen waarmee een patiënt te kampen heeft. Je voert allergietesten uit door priktesten op de huid, en met behulp van een fiets of loopband test je in hoeverre de inspanning bij de patiënten klachten geeft. Ook wordt er tegenwoordig steeds meer onderzoek gedaan naar hoe het lichaam werkt tijdens de slaap. De kennis van longfunctieanalisten wordt hier ook steeds vaker gebruikt. En in sommige ziekenhuizen begeleid je mensen bij het stoppen met roken, meestal in samenwerking met de longarts of longverpleegkundige.

 

Je beoordeelt of de onderzoeken die je hebt verricht naar tevredenheid zijn verlopen en je rapporteert het resultaat aan de longarts. Ook zorg je ervoor dat de gebruikte apparatuur dagelijks wordt geijkt en hygiënisch schoon wordt gehouden.

 

Past het bij je?

De longarts gebruikt de uitkomsten van jouw onderzoek voor het vaststellen van de diagnose en de behandelmethode. Het is daarom belangrijk dat je nauwkeurig en geconcentreerd kunt werken, in staat bent om de uitvoering van je eigen onderzoek te controleren en dat je je zowel mondeling als schriftelijk in heldere taal kunt uitdrukken.

 

Je overlegt regelmatig met de arts en met je collega’s, maar tijdens het uitvoeren van de testen werk je alleen. Je moet dus goed zelfstandig kunnen werken, maar ook in teamverband.

 

Daarnaast vind je het leuk om (voor langere tijd) met mensen om te gaan, want veel patiënten komen regelmatig terug voor herhalingsonderzoeken. De duur van een onderzoek varieert van tien minuten tot soms wel anderhalf uur. Je stelt de patiënt op zijn gemak en zorgt ervoor dat deze gemotiveerd blijft. Ook als de testen vermoeiend zijn en de patiënt naar adem hapt, want tenslotte wil je zo betrouwbaar mogelijke testresultaten behalen. Je hebt dus goede sociale vaardigheden nodig en vindt het leuk om met mensen te werken.


Kortom, wat je nodig hebt is:

  • zelfstandigheid en verantwoordelijkheidsgevoel
  • overtuigingskracht
  • goede sociale vaardigheden
  • nauwkeurig kunnen werken
     

Gratis loopbaanadvies Sterk in je werk 
Wil je meer inzicht of dit beroep bij je past? En ontdekken wat jouw sterke punten zijn? Vraag een gratis loopbaangesprek aan via www.sterkinjewerk.nl.
 

Specificaties:

KANS OP WERK

Hoog

SALARIS

2250 - €3665 per maand