MBB'er nucleaire geneeskunde/Medisch nucleair werker - Over dit beroep | YouChooz
Ga naar belangrijkste content
Alle beroepen

Beroep

MBB'er nucleaire geneeskunde/Medisch nucleair werker

Door een kleine hoeveelheid radioactieve stof aan het lichaam van een patiënt toe te dienen, kun je er met behulp van diverse apparatuur achter komen wat de functie van een orgaan is, of een ziekte behandelen.

Delen
zorg
Choose
Your
Future
Over dit beroep
Wat doet een MBB'er in de nucleaire geneeskunde?
Past het bij je?

Over dit beroep

Als MBB'er in de nucleaire geneeskunde/medisch nucleair werker houd je je bezig met het onderzoeken en behandelen van het menselijk lichaam middels radioactieve stoffen.

 

Door een kleine hoeveelheid radioactieve stof aan het lichaam van een patiënt toe te dienen, kun je er met behulp van diverse apparatuur achter komen wat de functie van een orgaan is, of een ziekte behandelen.

 

Nieuwe naam
De nieuwe beroepstitel van medisch nucleair werker is medisch beeldvormings- en bestralingsdeskundige (MBB'er). Hieronder vallen ook de radiotherapeutisch laborant en de radiodiagnostisch laborant. Als medisch nucleair werker word je nu MBB'er in de nucleaire geneeskunde genoemd.

Wat doet een MBB'er in de nucleaire geneeskunde?

Binnen de nucleaire geneeskunde ben je betrokken bij de diagnostiek (het vaststellen van wat iemand mankeert) en de behandeling van patiënten. Hierbij maak je gebruik van radioactieve stoffen.

 

Als MBB'er in de nucleaire geneeskunde/medisch nucleair werker bereid je deze stoffen en dien je ze aan de patiënt toe via de bloedbaan, de ademhalingswegen of de mond. Dankzij de straling die radioactieve stoffen uitzenden is het mogelijk de functie van de organen te meten. Ook is het mogelijk om bepaalde organen te bestralen.

 

Met een speciale camera vang je de straling van de stoffen op, zodat je een beeld krijgt van de ligging, grootte en werking van organen, abnormale groeiprocessen en ontstekingen. Voor het maken van opnames gebruik je de gamma- of PET-camera. Met behulp van computers werk je de onderzoeksresultaten uit. 

 

Het werken met radioactieve stoffen is gebonden aan wettelijke voorschriften. Het is belangrijk dat je nauwkeurig werkt om de dosis voor jezelf en je omgeving laag te houden. De stralingsdosis die je gebruikt is echter zo laag, dat er weinig risico is.

 

Het begeleiden van patiënten hoort ook bij dit werk. Je informeert ze en stelt ze gerust, want maar weinig mensen zijn op de hoogte van de aard van radioactieve stoffen voor medisch gebruik.

Past het bij je?

Bijzonder aan dit beroep is dat je zowel met mensen als met geavanceerde technieken en computers werkt. Belangstelling hebben voor de werking van apparaten en goed overweg kunnen met computers komt dus wel van pas!

 

Met de nucleaire stoffen moet heel zorgvuldig worden omgegaan; je moet dus ontzettend nauwkeurig kunnen werken. Ook heb je als medisch nucleair werker een goede kennis nodig van de bouw van het menselijk lichaam en de ziekteprocessen die er in voorkomen. Interesse in het menselijk lichaam heb je dus wel nodig.

 

Een MBB'er in de nucleaire geneeskunde/medisch nucleair werker werkt zoals gezegd niet alleen met stoffen, maar ook met mensen. Het is belangrijk dat je je patiënten tijdens of voor de behandeling gerust kunt stellen, want het is voor hen vaak best spannend...


Kortom, wat je nodig hebt is:

  • goede contactuele en sociale vaardigheden
  • interesse in het menselijk lichaam
  • technisch inzicht
  • precieze handen


Gratis loopbaanadvies Sterk in je werk 
Wil je meer inzicht of dit beroep bij je past? En ontdekken wat jouw sterke punten zijn? Vraag een gratis loopbaangesprek aan via www.sterkinjewerk.nl.

Specificaties:

KANS OP WERK

Hoog

SALARIS

1985 - €3225 per maand