Medewerker steriele medische hulpmiddelen - Over dit beroep | YouChooz
Ga naar belangrijkste content
Alle beroepen

Beroep

Medewerker steriele medische hulpmiddelen

Jij zorgt ervoor dat de medische hulpmiddelen weer veilig worden gebruikt voor een volgende operatie. Nauwkeurigheid en voorzichtigheid zijn vereisten in dit vak. Past dit bij jou?

Delen
zorg
Choose
Your
Future
Over dit beroep
Wat doet een medewerker steriele medische hulpmiddelen?
Past het bij je?

Over dit beroep

Als medewerker steriele medische hulpmiddelen (SMH) reinig, desinfecteer en steriliseer je medische hulpmiddelen die zijn gebruikt bij operaties en onderzoeken.

 

Jij zorgt ervoor dat de medische hulpmiddelen weer veilig worden gebruikt voor een volgende operatie.

 

Nauwkeurigheid en voorzichtigheid zijn vereisten in dit vak.

Wat doet een medewerker steriele medische hulpmiddelen?

Als medewerker SMH reinig, desinfecteer en steriliseer je re-usables, opnieuw te gebruiken medische hulpmiddelen. Het reinigen gebeurt in een strikt afgesloten ruimte op de sterilisatieafdeling. Nadat je de medische hulpmiddelen hebt voorgereinigd, worden zij machinaal gereinigd en gedesinfecteerd. Je controleert op verschillende manieren of het reinigings- en desinfectieproces goed verlopen is. Als dat het geval is, kun je de schone medische hulpmiddelen met de handen aanraken zonder dat het gevaarlijk is voor je gezondheid.
 

In een andere ruimte (de schone ruimte) maak je de medische hulpmiddelen verder gereed voor sterilisatie. Je zet medische hulpmiddelen die uit elkaar waren gehaald voor een goede reiniging weer in elkaar. Daarna stel je sets samen: medische hulpmiddelen die bij elkaar horen voor een operatie leg je samen in een stalen net. De sets pak je vervolgens in in speciaal papier. Je zorgt dat de sets die eenzelfde sterilisatieprogramma moeten ondergaan bij elkaar in een lading komen. 
 

Tot slot steriliseer je deze lading in een sterilisator. Nadat de medische hulpmiddelen gesteriliseerd zijn, is het essentieel dat je controleert of het proces goed verlopen is. Als je constateert dat dat niet zo is, mag je de medische hulpmiddelen niet vrijgeven. Je moet ze dan alsnog goed steriliseren, ook al betekent dit dat de medische specialisten op hun instrumenten moeten wachten. In dit beroep gaat hygiëne boven alles.
 

Als medewerker SMH zorg je ook voor het beheren en distribueren van (steriele) medische hulpmiddelen. Je zorgt dat opgeslagen steriele medische hulpmiddelen de juiste kwaliteit houden. Dit zijn vaak disposables, medische hulpmiddelen die maar één keer gebruikt worden zoals spuiten. Je houdt de voorraden op peil, zowel in het centrale magazijn als in de opslag van de diverse afdelingen. Daarnaast transporteer je vuile en gesteriliseerde medische hulpmiddelen op speciale karren van en naar de verschillende ziekenhuisafdelingen.

 

Past het bij je?

Je moet nauwkeurig en accuraat kunnen werken als medewerker SMH. Behandel je de medische hulpmiddelen niet goed, dan kunnen de mensen die met de medische hulpmiddelen in aanraking komen - de patiënt, de medisch specialist die de operatie uitvoert, je collega’s of jijzelf - besmet raken met een ziekte of een infectie. Je hebt dus een erg verantwoordelijke taak.

 

Het zal je niet verbazen dat je altijd volgens vaste protocollen werkt. Om je eigen veiligheid verder te garanderen, draag je speciale kleding zoals handschoenen, een mondkapje en een OK-pak.
 

Ook moet je goed kunnen samenwerken met mensen met uiteenlopende beroepen zoals OK-assistenten, medisch specialisten, verpleegkundigen, laboranten, medewerkers van de technische dienst, externe leveranciers en natuurlijk je eigen collega’s.
 

Het beroep vraagt tot slot om een flexibele instelling. Omdat je werkt in een omgeving waarin zeven dagen per week, 20 uur per dag, behandelingen plaatsvinden, heb je geen negen-tot-vijfbaan maar werk je in wisseldiensten.


Kortom, wat je nodig hebt is:

  • nauwkeurigheid
  • verantwoordelijkheidsgevoel
  • communicatievermogen
  • een flexibele werkhouding


Gratis loopbaanadvies Sterk in je werk 
Wil je meer inzicht of dit beroep bij je past? En ontdekken wat jouw sterke punten zijn? Vraag een gratis loopbaangesprek aan via www.sterkinjewerk.nl.
 

Specificaties:

KANS OP WERK

Hoog

SALARIS

1873 - €3009 per maand