Medisch analist - Carrière | YouChooz
Ga naar belangrijkste content
Alle beroepen

Beroep

Medisch analist

Als medisch analist onderzoek je de samenstelling van lichaams(vloei)stoffen en/of weefsels. Of je doet laboratoriumonderzoek om de ontwikkeling van nieuwe onderzoeks- of behandelingsmethoden te ondersteunen. De nadruk van de analisten komt steeds meer te liggen op het omgaan met geavanceerde, computergestuurde apparatuur waarbij je heel precies kunt onderzoeken wat er aan de hand is. Eén van de eigenschappen die je nodig hebt is dan ook nauwkeurigheid. Ben jij zo'n pietje precies?

Delen
Medisch Analist
Choose
Your
Future
Welke opleiding?
Je loopbaan
Waar werk je?
Salaris Medisch analist

Welke opleiding?

Er zijn verschillende opleidingen op verschillende niveaus die je opleiden tot medisch analist:

 

Je loopbaan

Medisch analisten werken voornamelijk in loondienst met onregelmatige diensten. Daarnaast werken ook veel medisch analisten op projectbasis bij bijvoorbeeld universitair medische centra, universiteiten en andere onderzoeksinstituten.

 

Je begint meestal als breed inzetbare analist op een bepaald laboratorium. Binnen je vakgebied kun je je vervolgens gaan specialiseren in een richting die je aanspreekt.

 

Houd jij van meer avontuur, dan zou je ook ervaring kunnen gaan opdoen in buitenlandse laboratoria. En natuurlijk kun je ervoor kiezen om je carrière te vervolgen in dienst van grote farmaceutische bedrijven of als leverancier van specifieke laboratoriumartikelen en -apparatuur.

 

De praktijk wijst uit dat de logische en systematische manier van denken, waarover medisch analisten vaak beschikken, bij uiteenlopende beroepen van pas komt en wordt gewaardeerd.

 

Is er werk?
Op dit moment is het aanbod groter dan de vraag naar medisch analisten (SBB, 2019).

 

Benieuwd naar de kans op een baan, stage, leerbaan? Zoek op je MBO-opleiding en ontdek het per regio op www.s-bb.nl/kans.

 

Kans op werk per regio
Benieuwd naar de kans op een baan? Zoek op je MBO-opleiding en ontdek het per regio op kansopwerk.nl.

 

Gratis loopbaanadvies Sterk in je werk 
Wil je weten welke loopbaanmogelijkheden er voor jou zijn in de sector zorg, welzijn en sport? Vraag dan een gratis loopbaangesprek aan via www.sterkinjewerk.nl.

Waar werk je?

Een medisch analist werkt bij ziekenhuizen, laboratoria, bloedbanken, universiteiten, diagnostische centra, paramedische diensten, keuringsdiensten, onderzoeksinstituten, in de industrie en in het onderwijs.

 

In ziekenhuizen zijn drie soorten laboratoria waar je kunt gaan werken:

 

 

  • het klinisch chemisch laboratorium

(hier worden de meest voorkomende onderzoeken op bloed, urine en andere lichaamsvochten gedaan)

  • het microbiologisch laboratorium

(hier worden alle materialen afkomstig van patiënten gecontroleerd op de aanwezigheid van bacteriën, schimmels en virussen)

  • het pathologisch centrum

(hier worden organen en weefsels van patiënten onderzocht)

 

Mogelijke instellingen

  • Onderzoekscentrum of industrieel bedrijf (Overheid/ bedrijven/ onderwijs)
  • Ziekenhuizen

 

Bekijk hier alle werkvelden.

 

Werk vinden
Vind vacatures bij en informatie over instellingen in heel Nederland.

 

 

  • Voor vacatures in zorg en welzijn klik hier

 

  • Werk vinden op werk.nl
    Op werk.nl staan vacatures van dit beroep. Dit is de site van UWV. Passende vacatures kunnen daar onder een andere beroepsnaam staan. Bekijk ze op werk.nl!

Salaris Medisch analist

Wat verdient een Medisch analist? Hoewel de honorering onder andere afhankelijk is van het soort werk dat je doet, kan globaal gesteld worden dat je als beginnend medisch laboratoriummedewerker kunt rekenen op een bruto maandsalaris van zo'n € 1.890,-. Dat kan oplopen tot ongeveer € 3.070-. Dit is exclusief 8% vakantietoeslag en eventuele onregelmatigheidstoeslagen.

 

 

Specificaties:

KANS OP WERK

Laag

SALARIS

1985 - €3225 per maand