Mondhygiënist - Carrière | YouChooz
Ga naar belangrijkste content
Alle beroepen

Beroep

Mondhygiënist

Als mondhygiënist ben je er samen met je patiënt verantwoordelijk voor dat de mond (tanden en tandvlees) in een optimale conditie gehouden wordt. Je onderzoekt de mond om problemen aan tanden en tandvlees op te sporen en je start zo nodig een behandeling om de mondgezondheid te verbeteren. Onder supervisie van een tandarts mag je ook röntgenfoto’s maken, verdovingen uitvoeren, boren en kleine eerste gaatjes vullen.

Delen
zorg
Choose
Your
Future
Welke opleiding?
Je loopbaan
Waar werk je?
Salaris mondhygiënist

Welke opleiding?

Voor dit beroep is er de HBO-opleiding:

 

Je loopbaan

In Nederland werken er minsten 4.200 personen als mondhygiënist.

 

Wanneer je als mondhygiënist in een algemene mondzorgpraktijk werkt, voer je je beroep zeer zelfstandig uit. Je krijgt zo nodig ondersteuning van een assistente. In een groepspraktijk of in de orthodontie zijn vaak meerdere mondhygiënisten werkzaam. Hier kun je eventueel doorgroeien naar een leidinggevende functie. De orthodontist of de tandarts is meestal de eindverantwoordelijke.

 

Als je een aantal jaren als mondhygiënist hebt gewerkt, is het mogelijk te kiezen voor een functie in het bedrijfsleven. Daar kun je de opgedane praktijkervaring combineren met commerciële en managementtaken.

 

De Nederlandse Vereniging van Mondhygiënisten (NVM-mondhygiënisten) en andere organisaties hebben een breed aanbod aan cursussen. Hiermee kun je voortdurend je kennis en vaardigheden vergroten in het vakgebied. Het cursusaanbod bestrijkt diverse onderwerpen, zoals implantologie of het inschatten van de medische risicofactor bij de behandeling van patiënten.

 

Is er werk?
Er is veel werk voor mondhygiënisten (UWV,2019), zo overleggen de beroepsgroepen en de overheid voortdurend over de taakverdeling.

 

Gratis loopbaanadvies Sterk in je werk 
Wil je weten welke loopbaanmogelijkheden er voor jou zijn in de sector zorg, welzijn en sport? Vraag dan een gratis loopbaangesprek aan via www.sterkinjewerk.nl.

Waar werk je?

Veel mondhygiënisten werken in de praktijk van een tandarts of orthodontist of in een ziekenhuis samen met een kaakchirurg.

 

Het is ook mogelijk dat je in dienst komt van een groepspraktijk waar meerdere beroepsbeoefenaren werkzaam zijn. Voorbeelden hiervan zijn: een instelling voor jeugdtandverzorging, een instelling voor mensen met verstandelijke en/of lichamelijke beperkingen, een gezondheidscentrum of een ziekenhuis. Er komen ook steeds meer grote mondzorgpraktijken waar mondzorgverleners, waaronder de mondhygiënist, met elkaar samenwerken.

 

Je kunt dit werk ook doen als zelfstandig ondernemer met een eigen praktijk.

 

Mogelijke instellingen

 

  • tandartspraktijk
  • praktijk van een orthodontist of kaakchirurg
  • een eigen praktijk
  • mondhygiënistenpraktijk
  • groepspraktijk binnen een instelling
  • parodontoloog/implantoloog

 

Bekijk hier alle werkvelden.

 

Werk vinden
Vind vacatures bij en informatie over instellingen in heel Nederland.
 

 

  • Voor vacatures in zorg en welzijn klik hier

 

  • Werk vinden op werk.nl
    Op werk.nl staan vacatures van dit beroep. Dit is de site van UWV. Passende vacatures kunnen daar onder een andere beroepsnaam staan. Bekijk ze op werk.nl!

Salaris mondhygiënist

Wat verdient een mondhygiënist? Als beginnend mondhygiënist in loondienst kun je rekenen op een bruto salaris van zo'n € 2.325,- per maand. Dat kan oplopen tot ruim € 3.840,-. Dit is exclusief 8 procent vakantietoeslag.

 

 

Specificaties:

KANS OP WERK

Hoog

SALARIS

2950 - €3880 per maand