Obstetrieverpleegkundige - Over dit beroep | YouChooz
Ga naar belangrijkste content
Alle beroepen

Beroep

Obstetrieverpleegkundige

Als obstetrieverpleegkundige (O-verpleegkundige of kraamverpleegkundige) verpleeg je vrouwen met problemen in de zwangerschap, tijdens de bevalling of in het kraambed. Ook zie je vrouwen die een chronische ziekte hebben naast hun zwangerschap. Daarnaast kom je ook vrouwen tegen die moeite hebben met zwanger worden. Je werkt veel met mensen die in spanning verkeren over het welslagen van een bevalling of de resultaten van een onderzoek.

Delen
zorg
Choose
Your
Future
Over dit beroep
Wat doet een obstetrieverpleegkundige?
Past het bij je?

Over dit beroep

Als obstetrieverpleegkundige (O-verpleegkundige of kraamverpleegkundige) verpleeg je vrouwen met problemen in de zwangerschap, tijdens de bevalling of in het kraambed. Ook zie je vrouwen die een chronische ziekte hebben naast hun zwangerschap. Daarnaast kom je ook vrouwen tegen die moeite hebben met zwanger worden.

 

Je werkt veel met mensen die in spanning verkeren over het welslagen van een bevalling of de resultaten van een onderzoek.

 

Je werkt op de afdeling Verloskunde of gecombineerde afdeling Verloskunde & Gynaecologie van een ziekenhuis. De opleiding Verpleegkundige MBO of HBO verschaft je toegang tot dit 'vrouwelijke' beroep!

Wat doet een obstetrieverpleegkundige?

Als obstetrieverpleegkundige (kraamverpleegkundige) verpleeg en verzorg je zwangere, bevallende patiënten en kraamvrouwen die begeleid worden door een gynaecoloog. Dit omdat de zwangerschap, bevalling of kraambed niet vlekkeloos verloopt. Ook kan het zijn dat zij tijdens een eerdere zwangerschap, bevalling of kraambed problemen hebben gehad of dat de baby niet in orde is.

 

Je helpt de patiënten bij het wassen, het eten en bij de verzorging van hun uiterlijk. Je verschoont hun bed, ruimt op en helpt de gynaecoloog bij de bevalling. Je begeleidt de kraamvrouw met de verzorging en voeding van hun baby. Daarnaast vang je vrouwen op waarvan de baby is opgenomen in de couveuse op de babyafdeling.

 

Verder geef je injecties en observeer je de wond van bijvoorbeeld een keizersnede op bloedverlies. Ook kan het nodig zijn om hechtingen of verband te verwijderen. Daarnaast houd je nauwlettend de gezondheidstoestand van zwangere en bevallende patiënten in de gaten en controleer je kraamvrouwen tijdens het kraambed. 

 

Bij onverwachte situaties bepaal je of je deze zelf kunt oplossen of dat je anderen moet waarschuwen, zoals het afdelingshoofd, de arts of een geestelijk verzorger.

 

Je werkt onder leiding van een afdelingshoofd samen met andere verpleegkundigen. Je houdt collega's op de hoogte van de situatie van de patiënten die je onder je hoede hebt en je stemt de hulp op elkaar af. Ook begeleid je leerling-verpleegkundigen en stagiairs.

Past het bij je?

Om verpleegkundige handelingen uit te kunnen voeren (zoals injecties geven, bloeddruk meten, harttonen van de baby luisteren en assisteren bij de bevalling) moet je zorgvuldig en voorzichtig zijn. Ook moet je precies met je handen kunnen werken. In noodsituaties moet je snel en efficiënt kunnen ingrijpen en vlug kunnen omschakelen van de ene situatie naar de andere.

 

Je moet goed met mensen kunnen omgaan en geduldig kunnen luisteren. Je werkt met zieke mensen en met mensen die in spanning verkeren over het welslagen van een bevalling of de resultaten van een onderzoek. Dat kan wel eens zwaar zijn.

 

Mondeling moet je je duidelijk uitdrukken, bijvoorbeeld wanneer je leerling-verpleegkundigen instructies geeft. En ook op papier moet je jezelf duidelijk kunnen maken, want je schrijft rapporten over de patiënten die je verzorgt.

 

Kortom, wat je nodig hebt is:

  • efficiëntie
  • inlevingsvermogen en geduld
  • goede communicatieve vaardigheden

 

Gratis loopbaanadvies Sterk in je werk 
Wil je meer inzicht of dit beroep bij je past? En ontdekken wat jouw sterke punten zijn? Vraag een gratis loopbaangesprek aan via www.sterkinjewerk.nl.

Specificaties:

KANS OP WERK

Hoog

SALARIS

2065 - €3365 per maand