Oefentherapeut Cesar/Mensendieck - Over dit beroep | YouChooz
Ga naar belangrijkste content
Alle beroepen

Beroep

Oefentherapeut Cesar/Mensendieck

Als oefentherapeut bevorder je een goede lichaamshouding en goede lichaamsbeweging bij cliënten met lichamelijke klachten. Je baseert je op de beginselen van Marie Cesar of Bess Mensendieck, de grondleggers van de twee behandelmethoden. De meeste oefentherapeuten hebben een eigen praktijk. Maar er zijn ook instellingen waar je kunt gaan werken. Dat zijn er behoorlijk wat!

Delen
welzijn
Choose
Your
Future
Over dit beroep
Wat doet een oefentherapeut Cesar of Mensendieck?
Past het bij je?

Over dit beroep

Als oefentherapeut bevorder je een goede lichaamshouding en goede lichaamsbeweging bij cliënten met lichamelijke klachten.

 

Je baseert je op de beginselen van Marie Cesar of Bess Mensendieck, de grondleggers van de twee behandelmethoden.

 

De meeste oefentherapeuten hebben een eigen praktijk. Maar er zijn ook instellingen waar je kunt gaan werken. Dat zijn er behoorlijk wat!

Wat doet een oefentherapeut Cesar of Mensendieck?

Als oefentherapeut Cesar of Mensendieck behandel of voorkom je klachten die ontstaan door een onjuist houdings- of bewegingspatroon. Voorbeelden van klachten die je behandelt zijn rug-, nek- en schouderklachten, RSI, spierspanningshoofdpijn, reumatische aandoeningen, CARA, hyperventilatie en neurologische aandoeningen zoals hernia en de ziekte van Parkinson.

 

De basisgedachte achter de beide oefentherapieën is dat elk mens goede gewoonten kan ontwikkelen op het gebied van houding en beweging, ademhaling, ontspanning en motoriek. Als oefentherapeut ga je mensen dit op een gerichte manier aanleren, zodat klachten verdwijnen, verminderen of voorkomen worden. Je houdt daarbij rekening met de persoonlijke bewegingsmogelijkheden van je cliënt en met zijn leef- en/of werkomstandigheden.

 

De behandeling bestaat deels uit het geven van oefeningen en het verbeteren van de houding in het dagelijks leven, zoals de zittende en staande houding, het bukken en tillen of bijvoorbeeld stofzuigen.

 

Je werkt met allerlei mensen van verschillende leeftijden en met verschillende achtergronden zoals ouderen, zwangere vrouwen, (top)sporters, mensen die herstellen van een operatie of mensen die door spanning klachten krijgen. Het komt ook voor dat je kinderen met houdingsafwijkingen of stoornissen in de motorische ontwikkeling behandelt. De behandelingen zijn meestal individueel, maar je kunt aan bijvoorbeeld kinderen, ouderen en zwangere vrouwen ook groepslessen/-behandelingen geven.

 

Voor de behandeling van je cliënt stel je een individueel behandelplan op, dat bestaat uit een zorgvuldige keuze van oefeningen. Je baseert je behandeling onder andere op de diagnose van de arts, de bevindingen uit je eigen onderzoek, de mogelijkheden van de cliënt en het behandeldoel. Een behandeling duurt ongeveer 35 minuten.

Past het bij je?

Om oefentherapeut Cesar of Mensendieck te worden, heb je een grote kennis van het menselijk lichaam en ziektebeelden nodig. Je moet namelijk op grond van je eigen oordeel (en dat van de arts) het juiste behandelplan voor bepaalde klachten opstellen. Ook belangrijk voor het vaststellen van de juiste behandeling is dat je goed kunt luisteren naar je cliënt en goed kunt observeren.

 

Een cliënt moet goed begrijpen wat hij of zij doet, want de oefeningen worden ook thuis gedaan, zonder jouw begeleiding. Als oefentherapeut Cesar of Mensendieck moet je daarom goed kunnen vertellen en uitleggen. Je moet mensen kunnen motiveren en geduldig zijn.

 

Als oefentherapeut Cesar geef je mondelinge instructies en daarnaast doe je de oefeningen voor aan de cliënt. Als oefentherapeut Mensendieck geef je een uitgebreide mondelinge instructie, waarbij het doel van elke oefening wordt uitgelegd. Communicatieve vaardigheden komen dus ook goed van pas.

 

Kortom, wat je nodig hebt is:

  • belangstelling voor het menselijk lichaam
  • observatievermogen
  • goede communicatieve vaardigheden
  • een beweeglijk en ondernemend karakter
  • een luisterend oor

 

Gratis loopbaanadvies Sterk in je werk 
Wil je meer inzicht of dit beroep bij je past? En ontdekken wat jouw sterke punten zijn? Vraag een gratis loopbaangesprek aan via www.sterkinjewerk.nl.
 

Specificaties:

KANS OP WERK

Hoog

SALARIS

2250 - €3665 per maand