Oogarts - Over dit beroep | YouChooz
Alle beroepen

Beroep

Oogarts

Als oogarts help je bij ernstige oogklachten, zoals staar en verhoogde oogdruk. Naast het opereren houd je ook spreekuren en voer je (wetenschappelijk) onderzoek uit. 

Delen
Choose
Your
Future
Over dit beroep
Wat ga je doen?
Past het bij je?

Over dit beroep

Wanneer je werkt als oogarts krijg je te maken met patiënten die verschillende oogaandoeningen hebben.

 

Als oogarts help je bij ernstige oogklachten, zoals staar en verhoogde oogdruk. Naast het opereren houd je ook spreekuren en voer je (wetenschappelijk) onderzoek uit. 

Wat ga je doen?

Als oogarts werk je met mensen van alle leeftijden die oogklachten hebben. Dit kunnen ouderen zijn die bijvoorbeeld last krijgen van staar (lenstroebeling), verhoogde oogdruk (glaucoom) of een oogzenuw die langzaam afsterft. Maar je werkt ook met jonge kinderen. Kinderen die scheel kijken, een lui oog hebben of, in ernstige gevallen, een tumor in het oog hebben.


Veel oogaandoeningen zijn het gevolg van een ongeval of ziekte zoals diabetes. Je patiënten zijn in de eerste plaats doorverwezen door de opticien of huisarts. De opticien is tegenwoordig een ‘verlengstuk’ van de oogarts, zodat de oogarts zelf meer tijd heeft voor de moeilijke en ernstige gevallen. 

 

Zeker tweeënhalve dag per week ben je als oogarts aan het opereren. Je verhelpt staar, voert laserbehandelingen voor kleine oogcorrecties uit, kort oogspieren in en voert zelfs oogtransplantaties uit. De overige tijd houd je spreekuur en ben je bezig met (wetenschappelijk) onderzoek.

 

Je werkt nauw samen met oogheelkundig assistenten en opticiens. Zij helpen bij de behandeling van de patiënt. Maar je werkt ook samen met andere specialisten zoals internisten, neurologen, KNO-artsen en plastisch chirurgen. Tijdens de operaties op de OK heb je assistentie van verpleegkundigen, anesthesisten, operatie- en anesthesieassistenten.

 

Ook administratie hoort bij je werk: daar besteed je ongeveer tien procent van je werktijd aan.

Past het bij je?

Om oogarts te kunnen worden moet je een goede motoriek bezitten en heel secuur zijn: tenslotte werk je om te opereren vaak met microscopische apparatuur. Een goede gezichtsscherpte is bij een oogarts zelf ook van belang. Het oog is een heel klein en gecompliceerd orgaan, waarbij een kleine afwijking in de geopereerde plek al rampzalig kan zijn.

 

Ook moet je heel kritisch en nieuwsgierig zijn om de goede diagnoses te kunnen stellen. Je moet jezelf voortdurend af vragen of je weer zo zou handelen of voor een andere aanpak zou kiezen.

 

Veel patiënten kunnen na een behandeling weer goed zien, maar er zijn ook patiënten waar verdere behandeling niet mogelijk is, zodat zij steeds minder gaan zien of zelfs blind worden. Je moet er dus tegen kunnen om slecht nieuws te brengen en in staat zijn patiënten op te vangen.

 

Voor overleg en onderzoek ben je de hele dag in touw met de patiënten, familie en collega’s. Communicatieve vaardigheden komen dus goed van pas. En om je door de twaalfjarige studie heen te worstelen en tijdens je werk op de hoogte te blijven van de nieuwste ontwikkelingen, moet je heel leergierig zijn.

 

Kortom, wat je nodig hebt is:

  • goede motoriek en handvaardigheid
  • goede gezichtsscherpte
  • kritische, nieuwsgierige en leergierige houding
  • patiënten kunnen opvangen bij slecht nieuws
  • communicatieve vaardigheden

 

Gratis loopbaanadvies Sterk in je werk 
Wil je meer inzicht of dit beroep bij je past? En ontdekken wat jouw sterke punten zijn? Vraag een gratis loopbaangesprek aan via www.sterkinjewerk.nl.

Specificaties:

KANS OP WERK

Hoog

SALARIS

70.000 - €250.000 bruto per jaar