Oogarts - Over dit beroep | YouChooz
Ga naar belangrijkste content
Alle beroepen

Beroep

Oogarts

Als oogarts help je bij ernstige oogklachten, zoals staar en verhoogde oogdruk. Naast het opereren houd je ook spreekuren en voer je (wetenschappelijk) onderzoek uit. 

Delen
zorg
Choose
Your
Future
Over dit beroep
Wat doet een oogarts?
Salaris oogarts
Past het bij je?

Over dit beroep

Wanneer je werkt als oogarts krijg je te maken met patiënten die verschillende oogaandoeningen hebben.

 

Als oogarts help je bij ernstige oogklachten, zoals staar en verhoogde oogdruk. Naast het opereren houd je ook spreekuren en voer je (wetenschappelijk) onderzoek uit. 

Wat doet een oogarts?

Als oogarts werk je met mensen van alle leeftijden die oogklachten hebben. Dit kunnen ouderen zijn die bijvoorbeeld last krijgen van staar (lenstroebeling), verhoogde oogdruk (glaucoom) of een oogzenuw die langzaam afsterft. Maar je werkt ook met jonge kinderen. Kinderen die scheel kijken, een lui oog hebben of, in ernstige gevallen, een tumor in het oog hebben.


Veel oogaandoeningen zijn het gevolg van een ongeval of ziekte zoals diabetes. Je patiënten zijn in de eerste plaats doorverwezen door de opticien of huisarts. De opticien is tegenwoordig een ‘verlengstuk’ van de oogarts, zodat de oogarts zelf meer tijd heeft voor de moeilijke en ernstige gevallen. 

 

Zeker tweeënhalve dag per week ben je als oogarts aan het opereren. Je verhelpt staar, voert laserbehandelingen voor kleine oogcorrecties uit, kort oogspieren in en voert zelfs oogtransplantaties uit. De overige tijd houd je spreekuur en ben je bezig met (wetenschappelijk) onderzoek.

 

Je werkt nauw samen met oogheelkundig assistenten en opticiens. Zij helpen bij de behandeling van de patiënt. Maar je werkt ook samen met andere specialisten zoals internisten, neurologen, KNO-artsen en plastisch chirurgen. Tijdens de operaties op de OK heb je assistentie van verpleegkundigen, anesthesisten, operatie- en anesthesieassistenten.

 

Ook administratie hoort bij je werk: daar besteed je ongeveer tien procent van je werktijd aan.

Salaris oogarts

Wat verdient een oogarts? 

 

De salarissen voor dit beroep verschillen. Heb je een dienstverband, dan ontvang je andere inkomsten dan als een zelfstandig gevestigde specialist.


Ter indicatie: als beginnend afgestudeerde in dienst van een algemeen ziekenhuis verdien je, conform de Arbeidsvoorwaarden Medisch Specialisten (AMS), per jaar een bruto salaris van ongeveer € 80.000,- voor een 45-urige werkweek. Het salaris kan oplopen tot zo’n € 140.000,-.


Dit zijn bedragen zonder de vakantietoeslag van 8%. Daarnaast ontvang je nog toeslagen voor bereikbaarheidsdiensten. Als je ook managementtaken op je neemt, kun je nog een toeslag bovenop je salaris krijgen.


Ben je zelfstandig, dan liggen je inkomsten grofweg tussen € 150.000,- en € 250.000,- per jaar. Dit zijn bruto bedragen, daar moet je dus nog belasting over betalen. Tevens heb je te maken met pensioenkosten en eventueel andere kosten.

 

Tijdens de opleiding werk je als arts in opleiding tot specialist (AIOS). Het salaris dat je dan verdient, is afhankelijk van je werkervaring. Heb je één jaar ervaring, dan ontvang je ongeveer € 3.622,- bruto per maand. Dit kan oplopen tot ruim € 4.662,- bij zeven ervaringsjaren.

Past het bij je?

Om oogarts te kunnen worden moet je een goede motoriek bezitten en heel secuur zijn: tenslotte werk je om te opereren vaak met microscopische apparatuur. Een goede gezichtsscherpte is bij een oogarts zelf ook van belang. Het oog is een heel klein en gecompliceerd orgaan, waarbij een kleine afwijking in de geopereerde plek al rampzalig kan zijn.

 

Ook moet je heel kritisch en nieuwsgierig zijn om de goede diagnoses te kunnen stellen. Je moet jezelf voortdurend af vragen of je weer zo zou handelen of voor een andere aanpak zou kiezen.

 

Veel patiënten kunnen na een behandeling weer goed zien, maar er zijn ook patiënten waar verdere behandeling niet mogelijk is, zodat zij steeds minder gaan zien of zelfs blind worden. Je moet er dus tegen kunnen om slecht nieuws te brengen en in staat zijn patiënten op te vangen.

 

Voor overleg en onderzoek ben je de hele dag in touw met de patiënten, familie en collega’s. Communicatieve vaardigheden komen dus goed van pas. En om je door de twaalfjarige studie heen te worstelen en tijdens je werk op de hoogte te blijven van de nieuwste ontwikkelingen, moet je heel leergierig zijn.

 

Kortom, wat je nodig hebt is:

  • goede motoriek en handvaardigheid
  • goede gezichtsscherpte
  • kritische, nieuwsgierige en leergierige houding
  • patiënten kunnen opvangen bij slecht nieuws
  • communicatieve vaardigheden

 

Gratis loopbaanadvies Sterk in je werk 
Wil je meer inzicht of dit beroep bij je past? En ontdekken wat jouw sterke punten zijn? Vraag een gratis loopbaangesprek aan via www.sterkinjewerk.nl.

Specificaties:

KANS OP WERK

Hoog

SALARIS

70.000 - €250.000 bruto per jaar