Operatieassistent - Over dit beroep | YouChooz
Ga naar belangrijkste content
Alle beroepen

Beroep

Operatieassistent

Als operatieassistent bereid je operaties in een ziekenhuis voor en assisteer je de specialist tijdens operaties. Ook stel je patiënten van tevoren gerust en draag je zorg voor een goede begeleiding van de patiënt tijdens de operatie. Aan je werk zitten heel verschillende aspecten: bijvoorbeeld organisatie, begeleiding, techniek en omgaan met patiënten. De werkzaamheden zijn steeds anders.

Delen
zorg
Choose
Your
Future
Over dit beroep
Wat doet een operatieassistent?
Past het bij je?

Over dit beroep

Als operatieassistent bereid je operaties in een ziekenhuis voor en assisteer je de specialist tijdens operaties. Ook stel je patiënten van tevoren gerust en draag je zorg voor een goede begeleiding van de patiënt tijdens de operatie.

 

Aan je werk zitten heel verschillende aspecten: bijvoorbeeld organisatie, begeleiding, techniek en omgaan met patiënten. De werkzaamheden zijn steeds anders.

 

Je werkt in het ziekenhuis. Binnen je baan zijn er allerlei doorgroeimogelijkheden!

Wat doet een operatieassistent?

Als operatieassistent bereid je operaties in een ziekenhuis voor en assisteer je de snijdend specialist tijdens operaties. Ook stel je patiënten van tevoren gerust en draag je zorg voor een goede begeleiding van de patiënt.

 

Voordat een patiënt geopereerd wordt, zorg jij er voor dat de operatiekamer met alle instrumenten, apparatuur en andere middelen bedrijfsklaar is.

 

Tijdens de operatie kun je verschillende taken uitoefenen, die in vaktermen instrumenteren, omlopen of assisteren genoemd worden. Als je tijdens een operatie instrumenteert, geef je de chirurg op het juiste moment de benodigde instrumenten, hechtmaterialen en andere materialen en middelen aan. Als je omloopt geef je extra materialen aan, bewaak je de steriliteit daarvan en bedien je de apparatuur. Je sluit deze ook aan. Daarnaast zorg je voor de administratie en begeleid je de patiënt. Assisteren houdt in dat je weefsels presenteert, hechtingen knoopt en mee-opereert. Kortom, jij bent de rechterhand van de chirurg.

 

In een operatiekamer is steriliteit van levensbelang. Daarom bewaak je als operatieassistent de steriliteit van de patiënt op de operatiekamer. Ook draag je, als je instrumenteert of assisteert, steriele kleding en handschoenen. In de operatiekamer is namelijk niet alleen de veiligheid van de patiënt belangrijk, maar ook de veiligheid van het operatieteam.

 

Spoedgevallen komen op de operatiekamer regelmatig voor. Belangrijk is daarom dat je weet wat je moet doen als het operatieprogramma door deze spoedgevallen wordt gewijzigd of als je spoeddienst hebt. Je houdt daarom de operatieplanning en de richtlijnen nauw in de gaten en reageert alert als er veranderingen optreden.

 

In de operatiekamer werk je onder leiding van een snijdend specialist. Je begeleidt zelf leerling-operatieassistenten en bent verantwoordelijk voor de manier waarop zij hun taken uitvoeren. Ook stimuleer je leerlingen om hun eigen werk te reflecteren en te verantwoorden.

Past het bij je?

Goed samenwerken met de andere assistenten en specialisten die bij een operatie betrokken zijn, is van groot belang. Je moet flexibel zijn en je goed kunnen aanpassen aan wisselende omstandigheden en wisselende collega's.

 

Patiënten behandel je met geduld en respect. Sommige patiënten zijn namelijk angstig voor de operatie of hebben een religieuze achtergrond waar je rekening mee moet houden. Daarnaast moet je leiding kunnen geven aan de leerling-assistenten.

 

Om de steriliteit van instrumenten en materialen tijdens een operatie te verzekeren, is het nodig dat je precies en zorgvuldig kunt werken. Deze nauwgezetheid heb je ook nodig om de instructies van de specialist exact op te kunnen volgen. De materialen moeten ook goed geordend zijn, je kunt natuurlijk niet tijdens de operatie iets kwijt zijn.

 

Uithoudingsvermogen is een andere eigenschap die onmisbaar is als je voor dit beroep kiest: een operatie kan uren duren en al die tijd moet je geconcentreerd kunnen werken. In stresssituaties of als er iets niet in orde is, houd je het hoofd koel en handel je direct op de juiste manier. Niet in paniek raken dus!

 

Daarnaast kun je praktijkopleider zijn van leerling-operatieassistenten. Je staat hen bij met raad en daad en vindt het niet erg om tijd vrij te maken om een vraag te beantwoorden. Jouw benadering richting de leerlingen is coachend en stimulerend.

 

Kortom, wat je nodig hebt is:

  • flexibel in de omgang
  • uithoudingsvermogen
  • een goed concentratievermogen
  • stressbestendigheid
  • geordend zijn 
  • coachende vaardigheden

 

Gratis loopbaanadvies Sterk in je werk 
Wil je meer inzicht of dit beroep bij je past? En ontdekken wat jouw sterke punten zijn? Vraag een gratis loopbaangesprek aan via www.sterkinjewerk.nl.

Specificaties:

KANS OP WERK

Hoog

SALARIS

2450 - €4110 per maand