Orthodontist - Over dit beroep | YouChooz
Ga naar belangrijkste content
Alle beroepen

Beroep

Orthodontist

Als orthodontist voorkom en verhelp je afwijkingen in kaak en gebit, meestal bij kinderen. Om de afwijkingen te corrigeren, plaats je in de meeste gevallen een beugel. Na een studie van ongeveer 10 jaar, mag je je orthodontist noemen.

Delen
zorg
Choose
Your
Future
Over dit beroep
Wat doet een orthodontist?
Past het bij je?

Over dit beroep

Als orthodontist voorkom en verhelp je afwijkingen in kaak en gebit, meestal bij kinderen. Om de afwijkingen te corrigeren, plaats je in de meeste gevallen een beugel. Na een studie van ongeveer 10 jaar, mag je je orthodontist noemen.

Wat doet een orthodontist?

Als orthodontist ben je een tandarts, gespecialiseerd in het voorkomen en verhelpen van afwijkingen in kaak en gebit. Je patiënten hebben bijvoorbeeld last van scheefstaande tanden en kiezen. Je hebt vooral te maken met kinderen in de leeftijd van 10 tot 15 jaar. In die leeftijd kan de kaakgroei nog worden beïnvloed en is er meer ruimte in het gebit door wisselende tanden.

 

Beugel
De meeste patiënten hebben een beugel nodig om de afwijkingen in hun kaak en gebit te corrigeren. Je start met een uitgebreid onderzoek. Daarbij maak je gebruik van röntgenfoto’s of een gebitsafdruk.

 

Er zijn ook tandartsen die zich verdiept hebben in beugelbehandelingen. Als orthodontist neem je de meer ingrijpende behandelingen voor je rekening.

 

Behandelplan
Op basis van de verkregen informatie maak je een behandelplan. Dit bespreek je met je patiënt. Nadat je de beugel hebt geplaatst, komt de patiënt regelmatig terug voor controle. Je stelt de beugel dan zo nodig bij en je let op het onderhoud van het gebit.

Past het bij je?

Het werk van een orthodontist vereist nauwkeurigheid. Jij bent dan ook iemand die van nature zorgvuldig werkt en niets over het hoofd ziet.

 

Omdat je iemand een lange tijd behandelt, investeer je in een goede relatie. Je kunt goed met mensen omgaan en bent geduldig. Omdat je voornamelijk met kinderen werkt, is een kindvriendelijke houding belangrijk.

 

Niet iedere patiënt ziet het nut van een beugel. Als deze toch noodzakelijk is, weet jij helder uit te leggen waarom dit het geval is.

 

Kortom, je beschikt over:

  • een nauwkeurige manier van werken
  • goede sociale en communicatieve vaardigheden
  • geduld
  • een kindvriendelijke houding
     

Gratis loopbaanadvies Sterk in je werk 
Wil je meer inzicht of dit beroep bij je past? En ontdekken wat jouw sterke punten zijn? Vraag een gratis loopbaangesprek aan via www.sterkinjewerk.nl.

Specificaties:

KANS OP WERK

Gemiddeld