Orthopedisch schoentechnicus - Over dit beroep | YouChooz
Ga naar belangrijkste content
Alle beroepen

Beroep

Orthopedisch schoentechnicus

Jij neemt de maten op van cliënten en houd je bezig met het vervaardigen van schoenen. Hierbij zorgt het gebruik van jouw techniek en kennis ervoor dat je cliënten weer lachend kunnen lopen. 

Delen
zorg
Choose
Your
Future
Over dit beroep
Wat doet een orthopedisch schoentechnicus?
Past het bij je?

Over dit beroep

Als orthopedisch schoentechnicus help je mensen met voetklachten door het maken van schoenen die speciaal op maat bedacht zijn.

 

Jij neemt de maten op van cliënten en houd je bezig met het vervaardigen van schoenen. Hierbij zorgt het gebruik van jouw techniek en kennis ervoor dat je cliënten weer lachend kunnen lopen. 

Wat doet een orthopedisch schoentechnicus?

Wat doet een orthopedisch schoentechnicus? Als orthopedisch schoentechnicus help je mensen met voetklachten door speciaal aangepast schoeisel voor hen te maken. Hierdoor krijgen je cliënten weer meer bewegingsvrijheid.


De huisarts of orthopedisch specialist verwijst cliënten naar jou door. Jij kijkt vervolgens bij wat voor soort schoeisel je cliënt gebaat is. Hierna meet je diens voeten op en maak je hier gipsafdrukken van. Daarna maak je de leest, de basis van de schoen en het deel waar je op staat.


Vervolgens houd je je in de werkplaats bezig met het maken van de schoenen. Je tekent het patroon en snijdt het materiaal (voornamelijk leer) precies op maat. Het afwerken van de schoen gebeurt meestal met behulp van verschillende machines.
 

Je cliënten zijn heel verschillend. Soms werk je met ouderen, maar soms ook met kinderen. Dit maakt het werk heel divers. Elke cliënt heeft andere klachten en andere voeten. Je maakt dus nooit hetzelfde paar schoenen!

Past het bij je?

Als orthopedisch schoentechnicus moet je heel precies kunnen werken. Het is namelijk belangrijk dat de schoenen die je maakt precies passen. Je moet dus goed met je handen kunnen werken.


Je hebt als orthopedisch schoentechnicus veel contact met cliënten. Ook heb je veel contact met specialisten die betrokken zijn bij de cliënt, zoals de revalidatie- of huisarts en de reumatoloog. Daarom is het belangrijk dat je goed met mensen kunt omgaan.


Je moet als orthopedisch schoentechnicus in staat zijn je te verplaatsen in de cliënt. Cliënten hebben vaak voetklachten zoals pijn bij het lopen. Jij moet er voor zorgen dat deze klachten minder worden door goed passend schoeisel te maken. Je moet dus goed kunnen luisteren en oplossingen kunnen bedenken voor de cliënt.


Om schoenen te maken komt creativiteit goed van pas. Ook moet je voor dit beroep geïnteresseerd zijn in techniek en is het handig als je ruimtelijk inzicht hebt.

 

Kortom, wat je nodig hebt is:

  • nauwkeurigheid
  • goede sociale vaardigheden
  • inlevingsvermogen
  • interesse in techniek
  • creativiteit

 

Gratis loopbaanadvies Sterk in je werk 
Wil je meer inzicht of dit beroep bij je past? En ontdekken wat jouw sterke punten zijn? Vraag een gratis loopbaangesprek aan via www.sterkinjewerk.nl.

Specificaties:

KANS OP WERK

Hoog

SALARIS

1850 - €2850 per maand