Orthopedisch technoloog - Over dit beroep | YouChooz
Ga naar belangrijkste content
Alle beroepen

Beroep

Orthopedisch technoloog

De prothesen en orthesen die een orthopedisch technoloog maakt, zijn voor mensen die een ledemaat missen of ondersteuning nodig hebben aan bepaalde lichaamsdelen. Je moet dus wel een pietje precies zijn én van techniek houden om dit beroep uit te oefenen!

Delen
zorg
Choose
Your
Future
Over dit beroep
Wat doet een orthopedisch technoloog?
Past het bij je?

Over dit beroep

Als orthopedisch technoloog maak je prothesen en orthesen. Dit zijn bijvoorbeeld kunstarmen, -benen, of –handen.

 

De prothesen en orthesen die een orthopedisch technoloog maakt, zijn voor mensen die een ledemaat missen of ondersteuning nodig hebben aan bepaalde lichaamsdelen.

 

Je moet dus wel een pietje precies zijn én van techniek houden om dit beroep uit te oefenen!

Wat doet een orthopedisch technoloog?

Wat doet een orthopedisch technoloog? Als orthopedisch technoloog maak je hulpmiddelen zoals prothesen. Dit zijn bijvoorbeeld kunstarmen of -benen voor mensen die één of meerdere ledematen missen. Daarnaast maak je hulpmiddelen die mensen helpen bij het ondersteunen of corrigeren van lichaamsdelen. Deze hulpmiddelen worden orthesen genoemd. Denk hierbij aan beugels, spalken, orthopedische schoenen en korsetten.


Je werkt in het ziekenhuis, revalidatiecentrum of in de orthopedische werkplaats. Daar bekijk je per patiënt welk hulpmiddel geschikt is om hem of haar beter te laten functioneren. Je neemt de maten van je patiënt op en ontwerpt het hulpmiddel. Vervolgens maak je het hulpmiddel in de orthopedische werkplaats.
 

Ook adviseer je medisch specialisten en huisartsen over de beste hulpmiddelen voor patiënten. En heb je ook veel contact met bijvoorbeeld ergotherapeuten, fysiotherapeuten en andere professionals.

Past het bij je?

De prothesen en orthesen die je als orthopedisch technoloog maakt voor je patiënten moeten precies passen. Daarom is het van belang dat je heel precies én goed met je handen kunt werken.

 

Omdat je als orthopedisch technoloog veel contact hebt met patiënten, moet je goed met mensen kunnen omgaan. Je moet goed en duidelijk kunnen uitleggen welk hulpmiddel de patiënt krijgt en waarom. Ook heb je veel overleg met artsen en andere specialisten die bij de revalidatie van de patiënt betrokken zijn. Communicatieve en sociale vaardigheden zijn dus erg belangrijk.

 

Ook moet je goed kunnen luisteren. De patiënt is degene die moet leren leven met een prothese, orthese of ander hulpmiddel. Als het hulpmiddel niet goed past, knelt of irriteert, moet je dus goed begrijpen waar je patiënt precies last van heeft.
 

Soms krijg je te maken met mensen die door een ongeluk een ledemaat zijn kwijtgeraakt. Dat kan best moeilijk zijn. Deze mensen zijn vaak heel emotioneel omdat hun leven nooit meer hetzelfde zal zijn. Je moet dus stevig in je schoenen staan.
 

Om hulpmiddelen te kunnen maken, maak je gebruik van veel verschillende technieken. Je moet ook op de hoogte blijven van alle nieuwe mogelijkheden op het gebied van technologie. Interesse voor techniek is dus onmisbaar voor dit beroep!

 

Kortom, wat je nodig hebt is:

  • nauwkeurigheid
  • goede sociale vaardigheden
  • goede luistervaardigheden
  • stevige schoenen
  • interesse in techniek
  • interesse in de gezondheidszorg

 

Gratis loopbaanadvies Sterk in je werk 
Wil je meer inzicht of dit beroep bij je past? En ontdekken wat jouw sterke punten zijn? Vraag een gratis loopbaangesprek aan via www.sterkinjewerk.nl.

Specificaties:

KANS OP WERK

Hoog

SALARIS

2450 - €4050 per maand