Osteopaat - Over dit beroep | YouChooz
Ga naar belangrijkste content
Alle beroepen

Beroep

Osteopaat

Als osteopaat probeer jij lichamelijke klachten van je patiënten op te lossen via een manuele geneeswijze waarbij je alleen je handen gebruikt. Je richt je vooral op de beweging ván het lichaam en op de bewegingen ín het lichaam. Als een deel van het lichaam niet goed kan bewegen, dan kan dat klachten veroorzaken.

Delen
sport
Choose
Your
Future
Over dit beroep
Wat doet een osteopaat?
Past het bij je?

Over dit beroep

Wat is een osteopaat? Als osteopaat probeer jij lichamelijke klachten van je patiënten op te lossen via een manuele geneeswijze waarbij je alleen je handen gebruikt. Je richt je vooral op de beweging ván het lichaam en op de bewegingen ín het lichaam. Als een deel van het lichaam niet goed kan bewegen, dan kan dat klachten veroorzaken.

 

Jij kijkt overigens niet alleen naar de klachten, maar jij streeft ernaar om de héle persoon gezond en weerbaar te maken. Jouw motto is dan ook: ‘voorkomen is beter dan genezen’.

Wat doet een osteopaat?

Als osteopaat probeer jij lichamelijke klachten van patiënten op te lossen door alleen je handen te gebruiken: de manuele geneeswijze. Je bent vooral bezig met het onderzoeken en opsporen van de klachten van de patiënt. Vervolgens stel je een passende behandeling voor en praat je hierover met de patiënt.
 

Bewegingsverlies van het bewegingsapparaat, van de organen of van het zenuwstelsel kunnen klachten veroorzaken. Jij richt je als osteopaat op het vinden en op het behandelen van die klachten. De osteopathie gaat er vanuit dat als één deel van het lichaam niet goed werkt, dit een negatieve invloed heeft op andere delen van het lichaam. Je benadert het lichaam als één geheel. Met zachte handelingen maak je los wat los moet zitten en help je het lichaam te herstellen.
 

Je behandelt lichamelijke kwalen zoals gewrichtsklachten, stijfheid en maag- en darmklachten. Tijdens de behandelingen gebruik je alleen je handen, er komen geen apparaten of medicijnen aan te pas. Je behandelt patiënten uit verschillende leeftijdsgroepen. Denk aan baby’s en kinderen, maar ook aan volwassenen en ouderen.
 

Daarnaast geef je de patiënt advies op het gebied van handelingen en gedrag. Denk hierbij bijvoorbeeld aan voedingsadviezen die ervoor kunnen zorgen dat de gezondheid van de patiënt verbetert.

Past het bij je?

Als osteopaat ben je vooral bezig met het onderzoeken en behandelen van de lichamelijke klachten van jouw patiënten. Tijdens het opsporen van de klachten van patiënten en tijdens de behandeling van die klachten bouw je een relatie met de patiënt op. Je moet daarom goed kunnen luisteren en je goed kunnen inleven in de patiënt.


Het is belangrijk dat je goed aan de patiënt kunt uitleggen wat de behandeling die je adviseert precies inhoudt en waarom je daarvoor gekozen hebt. Uiteindelijk moeten de patiënten jou en de behandeling die je uitvoert, vertrouwen.
 

Daarnaast werk je veel samen met andere partijen in de gezondheidszorg, zoals huisartsen en specialisten. Het is daarom belangrijk dat je informatie over de klachten en de behandelwijze van de patiënt goed op papier kunt zetten. Als je een eigen praktijk hebt, moet je zakelijk inzicht hebben en tactvol kunnen optreden.

 

Kortom, wat je nodig hebt is:

  • goede luistervaardigheid
  • inlevingsvermogen
  • belangstelling voor het menselijk lichaam
  • goede communicatieve vaardigheden

 

Gratis loopbaanadvies Sterk in je werk 
Wil je meer inzicht of dit beroep bij je past? En ontdekken wat jouw sterke punten zijn? Vraag een gratis loopbaangesprek aan via www.sterkinjewerk.nl.

Specificaties:

KANS OP WERK

Gemiddeld