Pedagogisch medewerker BSO - Over dit beroep | YouChooz
Ga naar belangrijkste content
Alle beroepen

Beroep

Pedagogisch medewerker BSO

Jij zet je in voor kinderen van 4 tot 12 jaar op de buitenschoolse opvang (BSO). Dus vind jij het leuk samen met kinderen te schilderen, te sporten of toneel te spelen? Dan is dit jouw beroep!

Delen
kinderopvang
Choose
Your
Future
Over dit beroep
Wat ga je doen?
Salaris pedagogisch medewerker BSO
Past het bij je?

Over dit beroep

Als pedagogisch medewerker BSO begeleid en organiseer je allerlei leuke activiteiten voor kinderen.

 

Jij zet je in voor kinderen van 4 tot 12 jaar op de buitenschoolse opvang (BSO). Dus vind jij het leuk samen met kinderen te schilderen, te sporten of toneel te spelen? Dan is dit jouw beroep!

Wat ga je doen?

Als pedagogisch medewerker BSO ben je verantwoordelijk voor de opvang, ontwikkeling en begeleiding van een groep kinderen. De leeftijd van deze kinderen varieert van vier tot twaalf jaar. Kinderen komen naar de buitenschoolse opvang (BSO) vóór, tussen en na schooltijd, op schoolvrije dagen en in vakanties. Je kunt dus niet alleen na een schooldag, maar ook in schoolvakanties kinderen begeleiden.
 

Jij zorgt ervoor dat de kinderen zich thuis voelen op de BSO. Je houdt in de gaten wat er allemaal speelt in de groep door goed te kijken. Bij een buitenschoolse opvang ligt de nadruk vooral op ontspanning.
 

Je organiseert leuke activiteiten, zoals knutselen, koekjes bakken of muziek maken. Je kunt van alles bedenken! Als het maar te maken heeft met sport en bewegen, kunst en creativiteit, natuur en techniek en samen spelen. Deze activiteiten helpen bij de opvoeding. Zo ontwikkelen de kinderen zich en hebben ze een leuke tijd. Op sommige BSO’s worden de kinderen door de pedagogisch medewerkers geholpen met het maken van huiswerk.


Tussendoor spelen de kinderen natuurlijk ook zelf. Behalve het verzorgen van de activiteiten, let je er bijvoorbeeld op dat de kinderen genoeg eten en drinken hebben en dat de ruimte schoon is.
 

Als pedagogisch medewerker BSO houd je de ontwikkeling van de kinderen bij. Je informeert de leidinggevende hierover en je houdt de ouders en verzorgers ervan op de hoogte. Het is ook belangrijk dat je contact met de ouders en verzorgers hebt over het gedrag van hun kind. Hierdoor weet jij wat er van jou verwacht wordt en weten ouders wat er op de BSO gebeurt.

Salaris pedagogisch medewerker BSO

Wat verdient een pedagogisch medewerker BSO? Als beginnend pedagogisch medewerker BSO kun je rekenen op een bruto maandsalaris van zo’n € 2.045,- bij een volledige werkweek. Dit kan oplopen tot ongeveer € 2.795,-. Deze bedragen zijn exclusief 8% vakantietoeslag.

Past het bij je?

Als pedagogisch medewerker BSO heb je liefde voor kinderen. Het welbevinden van de kinderen is jouw verantwoordelijkheid, dus hier moet je serieus mee omgaan. Met jouw creatieve brein bedenk je allerlei activiteiten die bijdragen aan de ontwikkeling van de kinderen. Jij zorgt ervoor dat zij een leuke daginvulling hebben en zich niet vervelen op de buitenschoolse opvang (BSO). Jouw enthousiasme zal hier zeker bij helpen.

 

Je hebt een goed inlevingsvermogen. Je moet namelijk aanvoelen wat kinderen van verschillende leeftijden leuk vinden. En jongens vinden vaak andere dingen leuk dan meisjes.

 

Verder kun je goed organiseren. Samen met je collega’s zorg je voor gevulde dagen die volgens planning verlopen. Je moet goed kunnen samenwerken, want je staat meestal niet alleen op een groep. Het is ook belangrijk dat je zelfstandig bent. Op sommige momenten moet je zelf beslissingen kunnen nemen: ga ik eerst de omgevallen melk opruimen of een kind helpen op het toilet?


Of de kinderen nou druk zijn, veel lawaai maken of veel aandacht nodig hebben, jij bent altijd betrokken bij hen. Je vindt het leuk om dagelijks met ze bezig te zijn.
 

Je hebt niet alleen veel contact met kinderen maar ook met ouders en collega’s. Je kunt op ieder niveau goed uitleggen wat je bedoelt. Als pedagogisch medewerker BSO leg je de kinderen bijvoorbeeld uit hoe een spel werkt. Daarnaast houd je de ouders en je collega’s op de hoogte over het kind. Je spreekt duidelijk en luistert goed. Communicatieve vaardigheden zijn dus zeer belangrijk bij dit beroep.


Kortom, wat je nodig hebt is:

  • liefde voor kinderen
  • creativiteit
  • verantwoordelijkheidsgevoel
  • enthousiasme
  • inlevingsvermogen
  • goede vaardigheden om samen te werken
  • talent voor organiseren
  • zelfstandigheid
  • betrokkenheid
  • goede communicatieve vaardigheden

 

Gratis loopbaanadvies Sterk in je werk 
Wil je meer inzicht of dit beroep bij je past? En ontdekken wat jouw sterke punten zijn? Vraag een gratis loopbaangesprek aan via www.sterkinjewerk.nl.

Specificaties:

KANS OP WERK

Hoog

SALARIS

2110 - €3154 per maand