(Persoonlijk) begeleider gehandicaptenzorg - Over dit beroep | YouChooz
Ga naar belangrijkste content
Alle beroepen

Beroep

(Persoonlijk) begeleider gehandicaptenzorg

Als (persoonlijk) begeleider in de gehandicaptenzorg ondersteun je mensen van alle leeftijden met een verstandelijke, lichamelijke of zintuiglijke beperking. Je helpt ze bij hun dagelijkse activiteiten, in hun persoonlijke ontwikkeling en in de maatschappij.

Delen
gehandicaptenzorg
Choose
Your
Future
Over dit beroep
Past het bij jou?

Over dit beroep

Als (persoonlijk) begeleider in de gehandicaptenzorg ondersteun je mensen van alle leeftijden met een verstandelijke, lichamelijke of zintuiglijke beperking. Je helpt ze bij hun dagelijkse activiteiten, in hun persoonlijke ontwikkeling en in de maatschappij.

 

Als (persoonlijk) begeleider gehandicaptenzorg kun je aan de slag op verschillende soorten werkplekken, bijvoorbeeld:

 

  • bij de dagbesteding (dagcentrum)
  • in de woonvorm
  • op de zorgboerderij
  • bij mensen thuis (ambulant begeleider)


Beroep persoonlijk begeleider gehandicaptenzorg dagcentrum
Als persoonlijk begeleider gehandicaptenzorg dagcentrum/dagbesteding zet jij je in om anderen zoveel mogelijk zichzelf te laten zijn. Je organiseert activiteiten die aansluiten bij de beleving en de persoonlijke ontwikkeling van je cliënten. Jouw cliënten hebben vaak een lichamelijke en/of een verstandelijke beperking. Je werkt met verschillende doelgroepen. Daarin neemt de complexiteit bij doelgroepen toe, zoals de doelgroep met een ernstig meervoudige beperking of licht verstandelijke beperking met gedragsproblematiek. 


Je daagt je cliënten creatief en verstandelijk uit. Bijvoorbeeld door middel van muziek of door ze uit te nodigen om achter de schildersezel plaats te nemen. Je bent niet alleen bezig met tijdsbesteding, maar ook met zingeving binnen het leven van je cliënt. Het doel van de activiteiten kan bijvoorbeeld zijn het vergroten van zelfvertrouwen, het opbouwen van een dagelijks ritme of het stimuleren van sociale contacten.


Beroep persoonlijk begeleider gehandicaptenzorg wonen
Als begeleider gehandicaptenzorg in een woonvorm observeer, verzorg, begeleid en stimuleer je mensen met een beperking die in een instelling of gezinsvervangend tehuis wonen, bij hun dagelijkse bezigheden. Hen zo zelfstandig mogelijk laten leven is een doel dat je bij de begeleiding nastreeft.

 

Belangrijk is dat je een prettige sfeer in huis creëert. Tenslotte is dit voor de bewoners hun thuis. Het is belangrijk dat je bewoners in deze thuissituatie zoveel mogelijk zelfstandig dingen laat doen en ze stimuleert om bijvoorbeeld hun vrije tijd in te vullen, boodschappen te doen, te reizen en met relaties om te gaan.

 

Ook organiseer je bijvoorbeeld activiteiten, in groepsverband of individueel. Je kunt ook heel praktische hulp bieden door te ondersteunen bij het opruimen van de kamer of door iemand met verstandelijke beperkingen te leren zelfstandig boodschappen te doen. Daarnaast kun je mensen vaardigheden aanleren die zij zichzelf moeilijk eigen maken. Soms zul je daarbij creatieve oplossingen moeten denken. Bijvoorbeeld klittenband in plaats van veters, zodat iemand zichzelf toch kan aankleden.


Persoonlijk begeleider gehandicaptenzorg iets voor jou?
Persoonlijk begeleiders voeren niet alleen uit, maar vervullen ook coördinerende taken. Je bent een echte ‘spin in het web’.  Je moet leiding kunnen geven. En daarbij ben je verantwoordelijk voor een goede sfeer. Jouw gezonde dosis humor, relativeringsvermogen en enthousiasme helpen daarbij.

 

Communicatieve vaardigheden, creativiteit, leidinggevende vaardigheden en humor zijn in dit vak een absolute must. Spreekt dit je aan? Dan is het beroep persoonlijk begeleider gehandicaptenzorg misschien wel wat voor jou.

Past het bij jou?

Als (persoonlijk) begeleider ben je van veel markten thuis. Je hebt namelijk uitvoerende taken, zoals individuele en/of groepsactiviteiten met cliënten en coördinerende taken naar collega begeleiders. Je moet dus de regie in handen durven nemen en gestructureerd kunnen werken en leidinggeven. Met een gezonde dosis humor en enthousiasme zorg je voor een prettige werksfeer in het team van begeleiders.

 

Het is jouw taak om passende oplossingen te vinden voor ingewikkelde en uitdagende situaties. Jouw ideeën worden concreet omgezet in acties en je communiceert actiepunten met collega-begeleiders. Je moet dus creatief en vindingrijk zijn. Je maakt makkelijk contact met mensen en je hebt ervaring met het opbouwen en onderhouden van netwerken. Daarnaast moet je goed kunnen communiceren, zowel mondeling als schriftelijk.

 

Je hebt namelijk als persoonlijk begeleider veel contact met mensen. Dit kunnen cliënten, familieleden of andere zorgverleners zijn zoals artsen.

 

Kortom, wat je nodig hebt is:

  • leidinggevende capaciteiten
  • vindingrijkheid en creativiteit
  • goede communicatieve vaardigheden
  • structuur en zorgvuldigheid in werken
  • een gezonde dosis enthousiasme en humor

 

Gratis loopbaanadvies Sterk in je werk 
Wil je meer inzicht of dit beroep bij je past? En ontdekken wat jouw sterke punten zijn? Vraag een gratis loopbaangesprek aan via www.sterkinjewerk.nl.

Specificaties:

KANS OP WERK

Hoog

SALARIS

1800 - €2810 per maand